Salată norvegiană de cartofi și hering

salata rece cu hering, cartofi, ou si ceapa

În această salată folosim două ingrediente simple și de bază în bucătăria norvegiană: herringul și cartofii.

Iar pentru că am luat de la Ikea un borcănaș cu hering marinat cu mărar, m-am hotărât să îl încorporez într-o salată rece cu cartofi fierți. Salata e numai bună ca antreu, dar să știți că eu am mâncat-o pe post de prânz. 😀

Avantajele salatelor pe bază de cartofi sunt că îți poți pregăti ingredientele dinainte sau chiar poți folosi ce ți-a rămas de la alte preparate. În acest caz, e vorba de cartofii fierți în coajă (care e bine să se răcească complet înainte de decojire) și ouăle fierte și ele. Odată ce astea două sunt gătite, îți mai ia 10 minute să faci salata.

Un alt avantaj e că o poți face și cu o zi înainte de servire, cu condiția să o păstrezi la frigider și verdeața să o adaugi înainte de a te înfrupta din ea.

Recomandări:
  • Cartofii. La salate, cei mai potriviți sunt cartofi roz/roșii pentru că au o textură mai densă și nu se sfărâmă. E bine să îi fierbeți până intră furculița în ei. Dar să nu intre ca în unt de ușor.
  • Heringul. Acesta pe care l-am folosit eu, este puțin dulceag. Dacă folosiți alt tip de hering marinat, să-l gustați înainte ca să vedeți ce gust are. De este prea acru, adăugați puțină miere/puțin zahăr în dressing să reglați gustul salatei.
  • Măslinele. Mie îmi plac mult măsline umplute cu anșoa de la Kaiser Franz Josef, pe care le iau de la Auchan. Dar voi puteți folosi ce măsline verzi vă plac, doar să nu fie cu sâmburi.
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 3-4
  • Calorii: 717

Ingrediente

  • 140 g net hering marinat, (de la Ikea)
  • 5-6 buc mici cartofi roz, (300g)
  • 3 buc ouă
  • 1 buc mică ceapă roșie, (30g)
  • 4 fire pătrunjel verde
  • 4 fire mărar verde
  • 100 g măsline verzi umplute cu anșoa

Dressing

  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură suc de lămâie, (proaspăt stors)
  • 1 linguriță muștar
  • 1/2 linguriță sare, (sau după gust)

Metodă

  • 1)

    Spală bine de tot cartofii, apoi pune-i la fiert într-o oală cu apă și sare. În alt vas pune apă la fiert pentru ouă. Aici, fiecare își fierbe ouăle cum vrea :D, eu le pun în apă doar când aceasta fierbe și le țin 5-6 minute dacă le vreau tari, dar nu foarte. Că îmi place gălbenușul să rămână ușor cremos, nu înnecăcios.

  • 2)

    Între timp, poți să prepari dressingul. Anume varsă într-un bol mic 3-4 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de suc de lămâie, 1 linguriță de muștar și 1/2 linguriță de sare (sau după gust). Amestecă bine cu un tel până obții o emulsie.

  • 3)

    După ce ouăle au fiert, scoate-le din cratiță și dă-le prin jet de apă rece.

    Atenție și la cartofi să nu îi fierbi prea mult. Dacă nu sunt mari, ar trebui să fie gata în 20 de minute, iar atunci când sunt gata, scoate-i și pe ei din oală și lasă-i la răcit pe farfurie. Când s-au răcit complet, decojește-i, taie-i cuburi de vreo 2 cm și pune-i într-un bol de salată.

  • 4)
    • Curăță ceapa de coajă și spal-o împreună cu lămâia, pătrunjelul și mărarul.
    • Taie ceapa solzișori subțiri și pune-o peste cartofi.
    • Toacă mărunt verdeața și arunc-o tot peste cartofi.
    • Taie fileurile de hering dacă sunt prea mari. Varsă-le în bol.
    • Taie ouăle fierte și decojite în sferturi și lasă-le pe tocător.
  • 5)

    Varsă dressingul peste salată, amestecă bine și gustă cu lingura mare să vezi dacă mai e nevoie de ceva. Dacă totul e ok, pune deasupra sferturile de ouă și salata e gata. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii717
Grăsimi52g
Saturate9.2g
Monosaturate27.9g
Polisaturate4.7g
Carbohidrați39.6g
Zahăr0g
Fibre3.1g
Proteine23.7g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare