În această salată folosim două ingrediente simple și de bază în bucătăria norvegiană: herringul și cartofii.
Iar pentru că am luat de la Ikea un borcănaș cu hering marinat cu mărar, m-am hotărât să îl încorporez într-o salată rece cu cartofi fierți. Salata e numai bună ca antreu, dar să știți că eu am mâncat-o pe post de prânz. 😀
Avantajele salatelor pe bază de cartofi sunt că îți poți pregăti ingredientele dinainte sau chiar poți folosi ce ți-a rămas de la alte preparate. În acest caz, e vorba de cartofii fierți în coajă (care e bine să se răcească complet înainte de decojire) și ouăle fierte și ele. Odată ce astea două sunt gătite, îți mai ia 10 minute să faci salata.
Un alt avantaj e că o poți face și cu o zi înainte de servire, cu condiția să o păstrezi la frigider și verdeața să o adaugi înainte de a te înfrupta din ea.
Recomandări:
- Cartofii. La salate, cei mai potriviți sunt cartofi roz/roșii pentru că au o textură mai densă și nu se sfărâmă. E bine să îi fierbeți până intră furculița în ei. Dar să nu intre ca în unt de ușor.
- Heringul. Acesta pe care l-am folosit eu, este puțin dulceag. Dacă folosiți alt tip de hering marinat, să-l gustați înainte ca să vedeți ce gust are. De este prea acru, adăugați puțină miere/puțin zahăr în dressing să reglați gustul salatei.
- Măslinele. Mie îmi plac mult măsline umplute cu anșoa de la Kaiser Franz Josef, pe care le iau de la Auchan. Dar voi puteți folosi ce măsline verzi vă plac, doar să nu fie cu sâmburi.