Pui cu dovlecel și ciuperci, la tigaie

Mâncare de pui cu dovlecel și ciuperci, în tigaie

Într-o zi în care m-am simțit cam leșinată așa…, m-am pus să fac această mâncare: consistentă, plină de proteine, vitamine și minerale. Cu pui tăiat fâșii, cu dovlecel, ciuperci, spanac și smântână. Iar pentru că atunci când vreau sosul alb mai gros, adaug un pic de brânză, am pus și acum. De data asta cheddar ras, dar ar fi mers la fel de bine și o gouda sau o grana.

Iar pentru că au foarte multă vitamina A și C, am pus și câteva roșii uscate. Ele nu sunt musai, puteți să le omiteți dacă nu aveți sau nu vă plac.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 3
  • Calorii: 641

Ingrediente

  • 300 g pulpe de pui dezosate/piept de pui
  • 500 g ciuperci brune
  • 1 buc dovlecel, (150-200 g)
  • 100 g spanac baby
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui, (sau ulei de la roșiile uscate)
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 1-2 lingurițe condimente italienești*, (vezi mai jos)
  • 30 g brânză: cheddar/gouda/parmezan etc.
  • 4-5 buc roșii uscate în ulei, (opțional)

Method

  • 1)

    Ia carnea dezosată și dezbrăcată de pui și tai-o fâșii, săreaz-o, pipereaz-o. Las-o deoparte, pe masa de lucru.

  • 2)

    Spală bine spanacul baby și lasă-l într-o sită la scurs. Atenție, dacă vezi codițe lungi la frunze, îndepărtează-le ca să eviți o potențială senzație de înec. Acum spală ciupercile și taie partea de codiță oxidată sau cu pământ. Spală dovlecelul să fie și el curat.

  • 3)

    Taie ciupercile în 3-2 bucăți, așa cât să fie groase, nu subțirele.

  • 4)

    Ia o tigaie mare, cu fundul gros și așaz-o pe plită la foc mediu spre mare. Varsă în ea 2 linguri de ulei, iar când uleiul s-a încins, pune ciupercoanțele. Amestecă din când în când, vreo 10 minute sau până prind culoare.

  • 5)

    Între timp, ca să nu stai degeaba, taie cotoarele de la dovlecel, apoi taie-l în jumătate pe lat. Secționează fiecare jumătate în felii de cam 0.5 cm, iar feliile bețișoare de aceeași grosime. Că tot ești la tocător, mărunțește și roșiile uscate (dacă folosești).

  • 6)

    Vezi dacă ciupercile au început să se rumenească și să emane miros fain de pădure. Dacă da, presară pe ele sare, amestecă-le și varsă-le într-un castron.

  • 7)

    În tigaie, varsă 1 lingură de ulei și pune fâșiile de pui. Amestecă din când în când în ele, dar maxim 2-3 minute, adică până carnea se albește și foarte-foarte puțin se rumenește ici-colo.

  • 8)

    Pune acum bețișoarele de dovlecel, iar focul dă-l la mediu. Amestecă încă vreo 2-3 minute, după care varsă ciupercile înapoi în tigaie. Varsă și 200 ml de smântână, amestecă și când smântâna începe să fiarbă și să se mai îngroașe, pune spanacul.

  • 9)

    Amestecă, pune sare după gust, piper alb măcinat dacă ai (dacă nu, e bun și negru), 1 linguriță de condimente italienești. Focul dă-l la mic, amestecă și rade deasupra vreo 30 de grame de brânză. Tot acum poți pune și roșiile uscate tocate (opțional). Amestecă de 2-3 ori și gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare și de condimente italienești. Dacă totul e ok, închide focul și acoperă tigaia cu un capac pentru 5-10 minute.

    Poftă bună!

Notă

*Condimente italiene – Acest mix de condimente este foarte versatil, merge și la paste, și la cărnuri și la sosuri, tocănițe.Eu mi-l prepar acasă, dintr-o cantitate de 1:1 (gen 1/2 linguriță) din aceste plante uscate și mărunțite:
– busuioc
– oregano
– cimbru
– salvie
– maghiran

Valori nutriționale/porție:

Calorii641
Grăsimi51g
Saturate8.4g
Monosaturate14.9g
Polisaturate13.5g
Carbohidrați15.9g
Zahăr3.8g
Fibre4.3g
Proteine33.2g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă