Tartar de ton cu avocado și lime

tartar de ton cu avocado

Ce este tartarul? Pentru unii deliciu, pentru alții supliciu. :)) Dacă în Europa tartarul se face din carne de vită crudă, în Japonia se face din pește, de regulă ton. E o rețetă rapidă și fără foc, chiar dacă unii ar strâmba din năsuc la vita sau peștele crud. Dar aici intervine acidul nelipsit din orice tartar. Că e sos worchester, că e suc de lămâie, lime sau sos de soia, acidul, ca și căldura, denaturează proteinele. Pe lângă asta ucide și agenții patogeni.

Știați că în orezul fiert pentru sushi se adaugă oțet tocmai pentru ucide bacteriile care se pot dezvolta la temperatura camerei?

Recomandări
  • Revenind la tartarul nostru, să știți că eu nu am respectat o rețetă anume, l-am făcut după gustul propriu, ceea ce puteți face și voi. Dar, musai cu acid! De preferat, lămâie sau lime, sos worcester, sos de soia, oțet de orez, muștar adevărat.
  • Tonul musai să fie proaspăt, de calitate și netratat mecanic. Îl ștergeți cu un șervet și îi curățăți firicelele albe, că-s tari și nemolfăibile.
  • Când începeți să marinați tonul, nu-l lăsați acolo mai mult de 20-25 de minute! După această perioadă de timp, culoarea, textura și gustul se schimbă dramatic.
  • Tartarul să îl serviți rece, la scurt timp după ce este gata. Așa că îl puteți ține la frigider 15 minute, dar nu mai mult.
  • Cu ce să-l acompaniați? Cu ceva care să completeze carnea fină de ton. Exemple: verdeață, chives, eșalotă sau ceapă verde, capere, avocado, susan, ghimbir, oțet de orez, sos Sriracha etc.
  • Jucați-vă cu aromele după cum vă inspiră tonul din fața voastră! Doar să gustați înainte de a-l pune pe farfurie, adică înainte de a fi prea târziu.
  • Dacă nu aveți formă/matriță circulară (nici eu n-am avut), ungeți cu puțin ulei un castron/vas ramekin cu fundul plat, pe tot interiorul. Puneți în el compoziția amestecată sau pe straturi, apăsând ușor cu lingura. Așezați deasupra vasului o farfurie cu fundul în sus și răsturnați cu grijă, apoi ridicați vasul.

Sper să vă placă și să-l mâncați cu bucurie! Este un antreu sănătos, cu o sursă excelentă de proteine ​​și acizi grași omega-3.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 1
  • Calorii: 155

Ingrediente

  • 100 g ton filet proaspăt, de calitate
  • 1 buc lime
  • 2 buc avocado copt
  • 3 lingurițe sos de soia
  • 1 fir subțirel ceapă verde
  • 1 buc mică-medie castravete cornichon
  • 3-4 fire pătrunjel verde
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 5 g ghimbir rădăcină, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, pune pe masa de lucru toate ingredientele și două boluri. Curăță ceapa verde de mustăți și frunze veștejite, curăță de coajă castravetele, ghimbirul (de folosești). Spală-le împreună cu pătrunjelul, lime-ul, cele două bucăți de avocado. Șterge-le câta cu un șervet.

  • 2)

    Taie ceapa verde în rondele micuțe. Pune jumătate din ea într-un bol și cealaltă jumătate în alt bol.

  • 3)

    Taie castravetele în felii subțirele, feliile în bețișoare și bețișoarele în cubulețe. Pune-le într-unul din boluri.

  • 4)

    Toacă frunzele de pătrunjel și pune-le în bolul în care ai doar ceapă.

  • 5)

    Taie pe lung un avocado, învârte cele 2 jumătăți în sens invers până se desprind una de alta. Scoate sâmburele cu lama de la cuțit, apoi scoate cu o lingură miezul. Taie-l felii, apoi cuburi mai măricele (cam de 0.5 cm). Repetă operațiunea cu al doilea avocado și pune cuburile în bolul cu pătrunjelul.

  • 6)

    Acum despică lime-ul în 1/2, stoarce-l și pune 1 lingură de suc peste avocado. Tot peste el varsă și 1 lingură ulei de măsline, 1/4 linguriță sare și amestecă ușor cu lingura. Acoperă bolul și dă-l la frigider.

  • 7)

    A venit și vremea tonului. Pune fileul pe un tocător, șterge-l cu un șervet de hârtie și taie-l cuburi de 0.5-1 cm. De preferat egale cuburile. Nu le tăia mici, căci se vor marina prea tare, prea repede, prea rău. Dacă dai de firicele albe, îndepărtează-le frumos, că n-o să le poți mesteca prea bine.

  • 8)

    Acum că tonul ți-e tăiat fain, pune-l în bolul cu ceapă verde și castravete. Peste el adaugă 1 lingură suc de lime, 3 lingurițe sos de soia, piper alb sau negru proaspăt măcinat cât cuprinzi între 2 degete. Ia o răzătoare și rade deasupra ghimbirul (opțional). Ațele de la ghimbir să le arunci. Amestecă bine, acoperă bolul și dă-l la frigider pentru 10 minute.

  • 9)

    Pregătește farfuria pe care să șadă mândru tartarul. Dacă nu ai matriță circulară și folosești un vas cu fundul plat, varsă în el puțin ulei de măsline și unge-l bine pe tot interiorul. Scoate cele 2 boluri de la răcoare. Gustă din avocado. Dacă îi lipsește sare/lime, mai completează și amestecă ușor. Gustă acum și din ton. La fel, de îi lipsește ceva, adaugă, amestecă.

  • 10)

    a) Pune matrița pe mijlocul farfuriei, iar în interiorul ei pune cu lingura avocado. Apasă ușor cu dosul de la lingură. Deasupra pune tonul și apasă ușor. Ridică forma et voila! 🙂
    b) Pune în vasul uns tonul și apasă ușor cu dosul de lingură. Peste ton pune avocado-ul din bol, apasă și pe el ușor. Acoperă bolul cu o farfurie și întoarce repede și cu îndemânare. Ridică bolul.

  • 11)

    Pentru un aspect mai elegant, poți orna tartarul cu verdeață/semințe de susan sau stropi de sos picant. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii155
Grăsimi11g
Saturate1.6g
Monosaturate7.8g
Polisaturate1.4g
Carbohidrați6.6g
Zahăr2.1g
Fibre3.8g
Proteine8.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă