O rețetă rapidă de chifteluțe făcute din zucchini, ou, brânză și nițică făină, colorate cu verdeață și servite cu sos de iaurt. Eu le-am făcut la tigaie, dar se pot găti și la cuptor.
Chifteluțe de zucchini cu brânză
Timp total: 35 minute
- Timp
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metodă
- Notă
- Nutriție
- Timp total: 35 minute
- Porții: 2 (6 buc)
- Calorii: 304
Ingrediente
Chifteluțe de zucchini
- 1 buc mare zucchini, (500g)
- 1 buc ou
- 30-40 g brânză rasă, (parmezan/feta/telemea/mozzarella/cașcaval)
- 40 g făină
- 1/2 linguriță usturoi granulat, (sau 1 cățel de usturoi)
- 4 fire verdeață, (mărar/mentă/pătrunjel/usturoi verde)
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui, (30ml)
Sos de iaurt
- 150 ml iaurt grecesc
- 1/2 linguriță suc de lime/lămâie, (2.5ml, sau după gust)
- 1/4 linguriță usturoi granulat, (sau 1 cățel mic usturoi)
- 2-3 fire mărar sau mentă
Metodă
- 1)
Spală zucchini. Coaja nu e nevoie să o dai jos, că se înmoaie la gătit, și nu-i îndepărta nici cotorul, ca să-ți fie mai ușor să-l razi. Dă-l pe răzătoarea cu găuri mari. După ce l-ai ras, presară peste el ½ linguriță de sare, amestecă și lasă-l 10 minute să își facă efectul sarea (adică să scoată apa din el). Apoi pune-l într-un tifon (dacă ai) și stoarce-l bine-bine de tot. Dacă nu ai, stoarce-l cu mâna, dar bine, că dacă nu scoatem apa din dovlecel, chiftelele vor fi umede și lipicioase înăuntru. Așa că dă-ți toată silința și puterea. 😀
- 2)
Între timp, spală verdeața pentru chifteluțe, dar și cea pentru sosul de iaurt, scutur-o de apă și toacă-i frunzele (dacă ai și vrei să pui).
- 3)
După ce ai scos apa din zucchini, amestecă-l cu făina/pesmetul, oul, brânza, ¼ linguriță sare (dacă folosești feta/telemea, nu mai pune și sare), piper cât cuprinzi între 3 degete și verdeața tocată. Amestecă bine și lasă puțin deoparte.
- 4)
Între timp, hai să facem sosul de iaurt, că merge redepe. Ia un bol, amestecă în el iaurtul, ½ linguriță de suc proaspăt de lime sau lămâie, verdeața corespunzătoare, usturoiul granulat sau cățelul pisat și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă bine și gustă să vezi dacă vrei să mai adaugi acreală și/sau sare. Acoperă și dă la frigider.
- 5)
Ia o tigaie de preferat non-aderentă, pune-o pe foc mediu spre mare și când s-a încins, varsă în ea uleiul.
- 6)
Când și uleiul s-a încins bine, dă focul la mediu spre mic și ia din compoziție o lingură plină, pune-o în palmă și modeleaz-o să arate ca în poză: cât de cât rotundă și plată, așa cam de 1 cm înălțime, nu mai groasă. Oricum, chiftelele le mai poți modela și în tigaie, cu ajutorul unei spatule. Pune în tigaie doar câte chiftele îți încap, dar să te asiguri că este spațiu destul între ele. Și, atenție, dacă tigaia e foarte mare și îți încap multe chiftele, se poate să ai nevoie de ulei în plus. Când vezi că încep să devină maronii la fund, întoarce-le cu grijă și cu o paletă pe verso și mai lasă-le vreo 2-5 minute, în funcție de ce fel de plită/aragaz ai. Dacă simți că focul e prea puternic, dă-l la mai mic, altfel riști să se facă doar pe exterior și înăuntru să fie crude. De asemenea, nu le întoarce înainte să se rumenească, ca să nu se destrame. Vei ști că sunt făcute dacă sunt rumene (aurii-maronii) pe ambele părți și pe lateral nu arată a crud. Scoate-le pe o farfurie pe care ai pus un șervet și lasă-le vreo 5-10 minute la odihnă.
Sunt bune și calde și reci și se mănâncă cu sosul de iaurt.
Note
- Dacă chifteluțele tale se destramă, înseamnă fie că trebuie să mai adaugi făină/pesmet și brânză, fie că le întorci prea repede, fie că nu ai destul ulei în tigaie sau tigaia ta nu e prea aderentă.
- Dacă te ferești de gluten, poți folosi pesmet/făină fără gluten, la aceleași cantități.
- Chifteluțele le poți păstra la frigider, cu hârtie de copt între ele, să nu se lipească.
Valori nutriționale/porție
Calorii | 304 |
Grăsimi | 15g |
Saturate | 4.6g |
Monosaturate | 7.8g |
Polisaturate | 1.8g |
Carbohidrați | 23.2g |
Zahăr | 4.5g |
Fibre | 1.6g |
Proteine | 19.4g |
Colesterol | 79.42g |