Paste cu sos de ardei copți

Nu-i mare lucru să faci un sos de ardei copți delicios, chiar și fără parmezan sau smântână. Așa cum nu-i mare brânză să fierbi niște paste.

Și pentru că aveam ardei copți la congelator și îmi era dor de paste, am încropit această rețetă super rapidă și gustoasă. Dacă tu nu ai ardei copți, pentru a obține 200g, o să ai nevoie de 2-3 ardei kapia mai mărișori sau 2 ardei grași roșii medii. Îți sugerez să-i coci pe aragaz de nu ai curte și grătar, și nu la cuptor, că se înmoaie cam tare și n-au gust de fum.

Paste cu sos de ardei copți
Paste cu sos de ardei copți
Paste cu sos de ardei copți
Paste cu sos de ardei copți
Printează rețeta

Paste cu sos de ardei copți

  • Timp total: 20 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 650

Ingrediente

  • 250 g paste, (farfalle/fusilli/penne)
  • 200 g ardei copți
  • 1 1/2 lingură ulei de măsline, (22,5ml)
  • 100 g roșii cherry, (sau 1 roșie mică-medie)
  • 1 buc mică ceapă roșie/galbenă, (50g)
  • 2 căței usturoi
  • 1/2 linguriță busuioc uscat, (0,9g)
  • 1/2 linguriță oregano uscat, (0,9g)
  • 1/2 linguriță boia dulce, (1,15g)
  • 1 lingură fulgi de drojdie inactivă, (5g; sau pâine prăjită/nuci/migdale)
  • 2-3 linguri capere/măsline, (18-25g; opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată să pregătim terenul pentru paste, așa că ia o oală de vreo 3 l, varsă în ea vreo 2 l de apă și ½ linguriță de sare. Dă-o pe foc mare și când apa începe să facă bule, aruncă pastele în apă, dă focul o idee mai mic și lasă-le cât scrie pe ambalaj. Nu uita să amesteci din când în când în ele, să nu se atașeze de fundul oalei.

  • 2)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul, apoi spală-le împreună cu roșiile. Dacă folosești roșie normală, după ce o speli, cresteză-i pe fund o cruce și când apa de la paste fierbe, pune roșia în apă și las-o acolo până vezi că se desprinde pielița. Atunci scoate-o din apă și abia apoi pune pastele înauntru.

  • 3)

    Ia un tocător, taie ceapa cuburi mici și pune-o într-un bol, usturoiul strivește-l cu lama cuțitului, apoi taie-l și pe el cubulețe și dă-l într-un colț de tocător. Roșiile cherry taie-le în ½. Sau roșia normală, dacă s-a răcit câta, despielițeaz-o, apoi tai-o cuburi. Pune-le/pune-o în alt bol. Taie și ardeii copți cuburi măricele.

  • 4)

    Pune pe foc mic spre mediu o sosieră sau o tigaie și când s-a încins, varsă în ea uleiul. Când și uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă în ea vreo 2-3 minute, până se înmoaie, apoi pune usturoiul, amestecă câteva secunde până simți că emană miros anti-romantism, după care pune roșiile cherry/roșia tăiată și presară sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă vreo 3-4 minute, până se înmoaie, iar dacă crezi că e nevoie, poți adăuga 1 lingură de apă. Când roșiile sunt parțial făcute, pune toate condimentele, mai fă 2-3 piruete cu lingura, după care trage tigaia de pe foc.

  • 5)

    Când tigaia nu mai e așa fierbinte, varsă conținutul în cana de la blender/mixer sau ce ai, pune ardeii copți, piper negru măcinat cât cuprinzi între 3 degete și dă-i viteză până toate se pasează bine și devin un sos. Abia la final pune fulgii de drojdie inactivă și mai dă-i numai un zvâc, două. Dacă nu ai așa nebunii vegane prin casă, poți pune miezul de la un sfert de pâine prăjită sau 1 lingură de nuci ori migdale.

  • 6)

    Dacă pastele sunt fierte – gustă una să te asiguri că-i al dente, adică gătită, dar ușor fermă la mestecat – scoate 1 ceșcuță de apă din oală, apoi scurge pastele fără a le clăti, că nu, pastele nu se clătesc, nici nu se uleiază. Pune-le ori înapoi în oală, ori în tigaie. Varsă peste ele sosul și adaugă și 1-2 linguri de apă din ceșcuță (în funcție de cât de gros ți-a ieșit sosul). Adaugă și caperele trecute printr-un jet de apă și scurse. Sau măslinele fără sâmburi. Amestecă și gata.

    Pune pe farfurii, iar deasupra poți să mai presari niște drojdie uscată să pară ca și cum a nins cu parmezan pe ele. Poftă bună!

Note

  • Poți folosi orice formă de paste care își permite să cazeze niște sos, cum ar fi: pennele, fusilli, scoicile, farfallele.
  • Cum ziceam mai sus, în loc de fulgi de drojdie inactivă, care sunt un bun substitut al parmezanului pentru vegani, poți folosi miez de pâine prăjită, nuci, migdale sau caju. Iar dacă le bagi puțin la blender să le fărâmițezi, merg inclusiv ca topping.

Valori nutriționale/porție

Calorii650
Grăsimi10g
Saturate1.6g
Monosaturate5.8g
Polisaturate1.8g
Carbohidrați89.6g
Zahăr8.2g
Fibre8.2g
Proteine17.2g
Colesterol0g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare