Pilaf de orez cu urzici (de post)

farfurie cu orez si urzici asezata pe masa

Știu multă lume care nu a gustat niciodată urzici, deși eu nu concep primăvara fără ele. Așa sunt obișnuită din copilărie, ca în postul Paștelui să gătim și urzici, pe lângă alte verzituri de sezon.

Urzicile sunt mai greu de cules, dar de mâncat alunecă pe gât ușor și fără urzicături :)). Sunt și nutritive pentru că sunt bogate în vitamina C, A, K, minerale și luteină. Deci plăntuța asta sălbatică și cu scut de apărare, se pare că ajută la sănătatea ochilor noștri, a rinichilor, sângelui.

Cum gătesc eu urzicile? Cel mai mult îmi place această Mâncare de urzici, care nu e de post, căci conține lactate. Apoi îmi place Pilaful cu urzici și măsline și apoi cel fără măsline, adică așa cum e rețeta asta.

farfurie cu pilaf de orez si urzici
Recomandări:
  • Dacă aveți de ales între diferite soiuri de urzici, vă recomand să le alegeți pe cele crețe. Sunt mai puternic și plăcut aromate decât surorile lor.
  • Urzicile bune de pus în oală sunt cele culese înainte de înflorire. Dacă le aveți proaspete, trebuie să le spălați bine de tot cu apă rece și apoi să le opăriți cum vă explic mai jos, în rețetă.
  • Zeama în care ați opărit urzicile nu se aruncă, se pune la mâncare pentru un gust și mai intens, dar și pentru nutrienți.
  • Dacă folosiți urzici congelate (deci fierte înainte), va trebui să le decongelați, iar în loc de zeamă de urzici să folosiți o supă.
  • Cantitatea de zeamă/supă necesară ca să fiarbă orezul depinde și de vasul în care gătiți. Dacă e lat, apa se evaporă mai repede, dacă e îngust, mai greu. Puneți lichidul trepatat, până orezul e fiert și ușor cremos.
  • De vă place și vouă pilaful cu măsline, puteți să le adăugați la pilaf când orezul este aproape de tot fiert.

Ca și spanacul, urzicile pot primi un svâc de aromă dacă le combinăm cu chili, mentă, lămâie, hrean, nucșoară, coriandru.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 4
  • Calorii: 478

Ingrediente

  • 500 g urzici proaspete, (250 g congelate)
  • 200 g orez cu bob rotund
  • 2 buc medii ceapă galbenă
  • 4-5 căței usturoi
  • 1 buc mică-medie morcov, (100 g)
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 700-800 ml zeamă de urzici/supă

Metodă

  • 1)

    Începem cu partea mai usturătoare, anume spălatul urzicilor. Ele sunt micuțe și adună între frunze pământ și mici vietăți, așa că necesită o spălare bună. Iar cât le faci tu duș frunzelor, pune la fiert o oală cu vreo 2 litri de apă și 1 lingură de sare.

    Dacă folosești urzici congelate, scoate-le de la frig din vreme, să apuce să se decongeleze. Iar pe foc pune la încălzit supa cu sare după gust (dacă nu e sărată).

  • 2)

    Când apa din oală fierbe, îneacă urzicile în apa și lasă-le nu mai mult de 10 minute.

  • 3)

    Între timp, curăță de coajă ceapa, usturoiul și morcovul. Dă-le și lor o spălătură bună, apoi taie ceapa cubulețe mici, morcovul la fel, iar usturoiul zdrobește-l cu lama cuțitului, apoi toacă-l mărunt.

  • 4)

    După cele 10 minute, strecoară urzicile păstrând apa în care și-au spălat păcatele. Apoi dă-le repede prin câteva jeturi de apă rece-rece să le oprești fierberea. În acest fel își vor păstra și culoarea verde frumoasă.

  • 5)

    Pune pe foc mediu spre mic o cratiță (eu am pus un wok), varsă în ea uleiul. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă până se înmoaie și devine translucidă.

  • 6)

    Adaugă morcovul, sare cât cuprinzi între 3 degete mai amestecă din când în când până începe să se înmoaie și morcovelul. Cam 5-6 minute, cu atenție să nu arzi ceapa, caz în care dai focul mai mic.

  • 7)

    Adaugă usturoiul, amestecă de 2-3 ori, după care pune orezul spălat sau nu, amestecă până fiecare bob se acoperă cu grăsime, după care pune 1 lingură de suc de lămâie. Amestecă de 2 ori și pune1 cană din zeamă/supă, iar focul dă-l la mic. Amestecă până se evaporă, după care mai pune 1 cană de lichid.

  • 8)

    Între timp, toacă mărunt frunzele de urzică.

  • 9)

    Mai amestecă în orez și când a beut tot lichidul, mai adaugă 1 cană, dar și urzicile tocate. Acoperă cu un capac și nu uita să mai amesteci din când în când, adăugând lichid dacă e nevoie. La final, pune 1/2 linguriță de piper negru și gustă de sare. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii478
Grăsimi12g
Saturate1.7g
Monosaturate5.4g
Polisaturate4.4g
Carbohidrați78.3g
Zaharuri1.5g
Fibre11g
Proteine11g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare