Conopidă cu ardei și caju stir fry

O rețetă vegană, rapidă și gustoasă, în stil asiatic. Cu buchete de conopidă, ardei grași colorați, morcov, ceapă verde și caju crocant. Toate trase la tigaie pe foc iute și învăluite apoi într-un sos plin de umami.

Pentru garnitură, cel mai bine mi se pare că merge un orez fiert simplu, dar dacă evitați orezul, puteți fierbe niște tăiței.

Ca la orice stir fry, să vă asigurați că prima dată pregătiți toate ingredientele. Curățat, spălat, tăiat. Iar dacă nu ați mai folosit tehnica stir fry în bucătărie, acest articol vă va fi de mare folos.

Această rețetă a fost publicată și în cartea Cele mai bune rețete Homefresh, vol. 1, iar pozele sunt realizate de colegul meu, Ovidiu Bejan.

ingrediente pregatite pentru reteta asiatica conopida cu caju
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 25 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 581

Ingrediente

  • 1 căpățână mică conopidă, (500 g)
  • 1 buc mică ardei gras roșu, (150 g)
  • 1 buc mică ardei gras verde, (150 g)
  • 1 buc medie morcov, (120 g)
  • 3 căței usturoi
  • 2 fire ceapă verde
  • 1 lingură ulei de rapiță, (sau floarea-soarelui)
  • 60 g caju crud

Sos:

  • 1 1/2 linguriță amidon
  • 4 linguri apă
  • 3 linguri sos hoisin
  • 1 lingură oțet de orez
  • 1 lingură sos de soia cu adaos mic de sare
  • 1 linguriță ulei de susan prăjit

Metodă

  • 1)

    Curăță de coajă usturoiul, morcovul, taie mustăcioara de la ceapa verde și frunzele îmbătrânite (dacă are), scoate cotorul de la ardei, la fel nervurile și semințele.
    Spală toate legumele, inclusiv conopida, apoi du-le la tocător.

  • 2)

    La conopidă îndepărtează cotorul cu tot cu ramnificații, iar buchetele taie-le în 4-5 (așa, să nu fie nici prea mari, nici prea mici). Pune-le într-un vas.

  • 3)

    Morcovul taie-l rondele mai subțirele (cam de 0.3 cm) și pune-l peste conopidă.
    Ardeii taie-i cuburi de aproximativ 4 cm și pune-i și peste peste conopidă.

  • 4)

    Ceapa tai-o rondele – partea albă rondele mai subțiri, cea verde mai lată și pune-o într-un bol. Iar usturoiul pisează-l sau dă-l pe răzătoare și lasă-l acolo unde e.

  • 5)

    Într-un bol amestecă 1 1/2 linguriță de amidon cu 4 linguri de apă. Adaugă 3 linguri de sos hoisin, 1 lingură oțet de orez, 1 lingură sos de soia și 1 linguriță ulei de susan.

  • 6)

    Acum că ai totul pregătit, pune wok-ul sau tigaia pe foc mediu spre mare, varsă înăuntru uleiul și când e bine încins, pune ardeii, morcovul și conopida. Amestecă din când în când, iar dacă ți se pare prea mare focul, dă-l doar o idee mai mic. După 6-8 minute, dacă legumele sunt gătite și crocante, scoate-le din tigaie.

  • 7)

    Tigaia pune-o înapoi, dă focul la mediu spre mic și varsă sosul și usturoiul pisat înăuntru. Amestecă bine câteva secunde și pune înapoi legumele, pune și nucile caju și amestecă bine de 2-3 ori, apoi oprește focul și deasupra presară ceapa.

  • 8)

    Fie că mănânci gol, cu orez sau tăiței, important e să pui mâncarea în boluri ca să o mănânci fierbinte și nu rece. Altfel aud chinezii și vin să ne certe. 😀

    Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii581
Grăsimi46g
Saturate5.8g
Monosaturate4g
Polisaturate14.8g
Carbohidrați38.9g
Zaharuri15.7g
Fibre8.6g
Proteine11g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare