Korma de pui este un fel de mâncare tradițional Mughlai, foarte apreciat în Bangladesh. Pe bază de pui, lactate și câteva mirodenii blânde, rețeta se poate face în 2 variante: una cu lapte și una cu iaurt. Cea cu lapte cred că e cea tradițională, dar eu vă prezint preferata mea: cea cu iaurt și lapte.
Este o mâncare cu gust unic, e ușoară, blândă și exotică. Trebuie încercată pentru a înțelege ce zic eu aici, căci e ușor de făcut și numai bună de savurat chiar și de copii.
Korma merge cel mai bine cu orez sau cu lipie și salată. Dacă o gătiți, sunt foarte curioasă cum vi se pare și chiar vă rog să-mi lăsați un comentariu.
Recomandări:
Ghee-ul este un un tip de unt clarificat, originar din India. Acolo se folosește la mâncare, în loc de ulei. Se găsește și la noi, la prăvăliile indiene sau asiatice. Eu îmi fac unt clarificat acasă și îl folosesc pe acela la rețetele indiene. Dacă nu aveți de unde lua sau chef să vă faceți, puteți folosi în loc de 2 linguri ghee – 1 lingură de unt + 1 lingură de ulei. Nu va da aceeași aromă, dar măcar se apropie câta.
Dacă nu vă place combinația dulce-sărat, nu folosiți stafide.
Iar dacă nu mâncați picant, săriți peste ardeiul iute.
Dacă vă e frică de condimentele calde, precum scorțișoara, nucșoara și cuișoarele, vă recomand să încercați varianta cu cardamon măcinat (1/2 linguriță), coriandru pudră (1/2 linguriță) și 1/4 linguriță chimion măcinat (dar nu, chimen!).
4 buc pulpe de pui dezosate, fără piele, (550-600 g)
15 g ghimbir rădăcină
3 căței usturoi
1 buc ceapă galbenă, (100 g)
2 linguri ghee , (sau 1:1 unt & ulei)
1/2 linguriță scorțișoară măcinată
1/4 linguriță nucșoară măcinată
2 buc mari cuișoare
2 buc frunze de dafin
1 buc ardei iute, (opțional)
3-4 fire coriandru sau pătrunjel verde
2 linguri iaurt grecesc, (40 g)
3 linguri lapte, (45 ml)
30 g migdale crude
20 g stafide galbene, (opțional)
1 lingură suc de lămâie, (opțional)
Metodă
1)
Prima dată, taie pulpele de pui dezosate în 1/2 și presară pe ele sare. Lasă-le deoparte, la temperatura camerei.
2)
Curăță de coajă ceapa, usturoiul și ghimbirul, spală-le, taie-le bucăți mai mici și dă-le la blender împreună cu puțină apă, cât să se facă pastă.
3)
Taie migdalele în ½ pe lung și ferm să nu se fărâmițeze prea tare. Pune-le într-un bol mic.
4)
Ardeiul iute este opțional. Așa că, doar dacă vrei să-l folosești, spală-l și apoi taie-l în ½ pe lung. Scoate-i cotorul, iar dacă nu vrei mâncarea prea iute, scoate-i și nervurile cu semințele.
5)
Spală, scutură și toacă frunzele de coriandru/pătrunjel.
6)
Pune o tigaie/cratiță pe foc mic spre mediu. Varsă în ea ghee-ul și când s-a încins, pune 1/2 linguriță de scorțișoară, 1/4 linguriță nucșoară, 2 cuișoare și 2 frunze de dafin. Amestecă bine pentru maxim 10 secunde, apoi pune pasta de ghimbir, ceapa, usturoi. Amestecă în continuu timp de 1 minut, după care pune pulpele de pui.
7)
Amestecă bine și dă focul la mic. Pune un sfert cană de apă, aranjează bucățile de pui să fie acoperite de lichid și pune capacul. Uită-te la ceas, căci după 10 minute, va trebui să întorci carnea, să amesteci, să mai pui cam 50 ml de apă (un deget de cană) și să pui iar capacul ca să mai stea cam 10 minute, atât cât să se gătească puiul. Iar din când în când, mai verifica ca nu cumva să nu scadă de tot apa și să se ardă puiul (caz în care mai picuri ceva apă).
8)
Când au trecut cele 10 minute de când ai întors carnea, poți să scoți o bucățică să o guști. Dacă nu e făcută, mai pune puțină apă, dar nu multă, și mai las-o pe foc cu capac cu tot. Dacă este gata, pune ardeiul (opțional), migdalele și stafidele (opțional). Amestecă bine și mai lasă 1 minut fără capac. Pune apoi 2 linguri deiaurt și 3 de lapte și închide focul. Amestecă bine, gustă de sare și piper. Dacă ești din Moldova și simți nevoia de acrișor, poți picura și 1 lingură de suc de lămâie.
9)
Presară deasupra coriandrul/pătrunjelul tocat și mănâncă cu poftă!