Orez cu zucchini

Orez cu dovlecei

Acest orez cu zucchini este o garnitură perfectă de vară, având un gust cald și răcoritor. Se prepară simplu și merge bine lângă pește, friptură de orice fel ori ficăței. 

Vă recomand să îl faceți cu supă de pui, cum îi dă un gust mai bun decât supa de legume. Zucchini poate fi înlocuit cu dovlecel, numai să fie unul tânăr cu mijlocul crocant și nu spongios. Asta pentru că va lăsa multă apă și se va și înmuia prea tare. 

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 4
  • Calorii: 186

Ingrediente

  • 200 g orez cu bob lung
  • 500 ml supă de pui
  • 1 buc medie zucchini , (aprox. 225g)
  • 1 lingură unt, (20g)
  • 1 lingură ulei de măsline, (15ml)
  • 1-2 căței usturoi
  • 1/2 buc lime, (1 lingură suc)
  • 1/2 leg pătrunjel verde
  • 5 frunze mentă , (opțional)
  • 1/2 linguriță turmeric, (curcuma)
  • 30 g parmezan ras, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Ia un ibric și pune supa la încălzit pe foc mare.

    Într-o cratiță pune untul cu uleiul de măsline. Așază-o pe foc mediu și până se topește untul.

  • 2)

    Când s-a topit de tot untul (dar atenție, să nu uiți de el), pune orezul și amestecă timp de 1 minut, până se îmbracă fiecare bob în grăsime și se încălzește bine. Adaugă supa și dacă e sărată, pune sare doar cât cuprinzi între 3 degete. Dacă nu, pune 1/2 linguriță.  Dă focul la mic și acoperă cu un capac. Uită-te la ceas, căci în 10 minute ar trebui să fie aproape fiert orezul, dar să mai ai puțin lichid în cratiță.

  • 3)

    Cât stă orezul la umflat, curăță usturoiul și spală-l împreună cu dovlecelul, menta și pătrunjelul.

  • 4)

    Dă zucchini pe răzătoare (partea cu lacrimi mari), începând cu fundul lui, astfel încât la final să rămâi cu cotorul în mână. Usturoiul pisează-l, iar frunzele de pătrunjel și mentă toacă-le nici prea mărunt, nici prea mare. Mai amestecă în orez.

  • 5)

    După cele 10 minute, ridică capacul la cratița cu orezul, amestecă și gustă. Dacă e aproape de tot fiert, pune dovlecelul ras, usturoiul pisat și turmericul. Adaugă și piper alb sau negru măcinat, sare dacă mai e nevoie. Amestecă bine, pune iar capacul și mai lasă pe foc 5 minute.

  • 6)

    Când e gata, gustă iar și stoarce 2-3 lingurițe de lime, în funcție de cât de dulce-acrișor îți place. Pune și pătrunjelul cu menta tocate, mai amestecă o dată și bine, gustă și reglează de sare/piper dacă e nevoie. Se mănâncă cald simplu sau cu parmezan ras deasupra. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii186
Grăsimi10g
Saturate4.5g
Monosaturate4.4g
Polisaturate0.8g
Carbohidrați16.9g
Zahăr1.2g
Fibre1g
Proteine5.1g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare