Salată clasică de ardei copți

Recunosc că salata asta de ardei copți, care e și preferata mea, am descoperit-o în Banat. Clasică ar fi, dar iată că la mine în familie se făcea mai simplu și mai fad. Iar cele (tot clasice) din restaurante erau și sunt prea oțețite, cu ardeii prea puțin vedete.

Mi-ar fi plăcut ca rețeta să fie 100% ca cea a lui Iby – prietena și „mama-doi” cum îi spuneam -, dar din păcate ea s-a dus pe nepusă masă, în altă lume… 😔 Și așa salată perfectă de ardei copți nu o să mai gust niciodată! Că era făcută de mâinile ei, că poate punea mai mult din ceva și mai puțin din altceva… era și mai bună. Și mai bună decât asta bună reprodusă de mine. Și sper ca și voi să o faceți perfectă pentru cineva. Așa că, ajustați dacă simțiți nevoia, dar obligatoriu faceți-o cu 2 zile înainte de servire. Ăsta e secretul ei. 😉

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 15 minute
  • 48 ore
  • Porții: 2
  • Calorii: 157

Ingrediente

  • 400 g ardei kapia copți cu zeama strecurată, (decongelați, dacă e cazul)
  • 250 ml apă, (1 cană plină)
  • 2 linguri oțet de cidru de mere, (sau oțet de mere)
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui
  • 2 lingurițe zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 3 căței usturoi
  • 1/2 buc medie ardei iute, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Pune ardeii copți decojiți, fie întregi, fie curățați de semințe și tăiați fâșii, într-un vas mai degrabă adânc decât lat. Varsă acolo și sucul bun și afumat ce s-a scurs din ei.

  • 2)

    Ia un bol și varsă în el apa, uleiul, oțetul, sarea, piperul și zahărul. Amestecă bine și lasă deoparte.

  • 3)

    Curăță de coajă usturoiul, spală-l și taie-l felii nu foarte subțiri. Dacă dorești să piște puțin la limbă salata, spală și ardeiul iute și taie felii groase atâtea câte vrei să pui. Dar, atenție căci cu timpul iuțeala din ei va fi tot mai puternică! Pune bucățile de ardei iute în bolul cu apă, alături de usturoi.

  • 4)

    Amestecă bine și atunci când s-a topit sarea și zahărul, gustă să vezi cum e și dacă mai trebuie echilibrat gustul acrișor-dulceag. Dacă totul e ok, varsă lichidul peste ardei, aranjează-i să stea bine scufundați în lichid, acoperă și dă la frigider pentru 2 zile.

Valori nutriționale/porție (200g net)

Calorii157
Grăsimi8g
Saturate1g
Monosaturate3.5g
Polisaturate2.9g
Carbohidrați18.4g
Zahăr12.5g
Fibre4.5g
Proteine2.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare