Tăiței chow mein cu legume și arahide

taitei chinezesti cu legume

O rețetă vegană făcută la wok, cu tăiței, zucchini, ardei, morcovi, ceapă și arahide. Și, bineînțeles, un sos dulceag-sărat-acrișor-ușor picant. Ca la fiecare mâncare stir fry, prima dată vom pregăti ingredientele, căci odată ce aprindem focul, totul trebuie să meargă super rapid.

Dacă nu ați citit încă articolul meu Cum să faci un stir fry, citiți-l și veți găti cu ochii mici, dar veți mânca cu ei mari. 😂

Recomandări:
  • Nu vă recomand să puneți dovlecel în loc de zucchini. Este mai apos și poros, prin urmare se va blegi la gătit.
  • Nu vă recomand să puneți ardei kapia sau alt tip decât gras. Avem nevoie de pulpa groasă a grăsunului ardei ca să rămână demn, ușor crocant.
  • Tăiței – aici puteți pune și alte tipuri, nu doar chow mein. Atenție numai, să ajustați timpul de gătire conform ambalajului.
  • Sosul de soia pentru mine e foarte important. Dacă puneți unul mega sărat (cum sunt majoritatea de pe piață), s-ar putea să nu vă placă. Eu folosesc ori sosul de soia less salt de la Kikoman (îl găsiți la Taste of Asia), ori cel de la Knorr pentru resturante, pe care-l găsiți la Metro, la sticlă de 1.3 l.
  • Wokul este o tigaie specială pentru stir fry. Nu aveți, nicio problemă. Folosiți o tigaie mai mare.
  • Gătiți la foc mare, amestecați frecvent și nu țineți prea mult pe foc. Că noi, românii, avem frica asta de negătit. „Dar dacă nu s-a gătit?”. „Dar dacă e crud?”
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 722

Ingrediente

  • 125 g tăiței chow mein
  • 30 g arahide prăjite mărunțite, (nesărate)
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 1 buc zucchini, (250g)
  • 1 buc ardei gras roșu, (250g)
  • 1-2 buc morcovi, (150g)
  • 1 fir mediu ceapă verde
  • 3-4 fire pătrunjel verde

Sos

  • 2 linguri sos de soia light, (cu puțin sodiu)
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 lingură sos hoisin
  • 1/2 lingură oțet de orez
  • 1 linguriță unt de arahide cremos
  • 1/4 linguriță sos Shriracha, (sau alt sos picant)

Metodă

Sosul

  • 1)

    Începem cu ce e mai ușor, anume ia un bol în care să amesteci toate ingredientele de la sos: 2 linguri sos soia, 1 lingură zahăr brun, 1 lingură sos hoisin, 1/2 lingură oțet de orez, 1 linguriță unt de arahide și 1/4 linguriță (sau cât îți place de picant) sos Sriracha.

Tăițeii și legumele

  • 1)

    Curăță morcovul, taie mustața de la ceapa verde și funzele veștejite dacă are. La zucchini taie-i doar cotorul, la ardeiul cel gras la fel, taie-i cotorul și îndepărtează-i nervurile și semințele. Spală apoi toate legumele împreună cu pătrunjelul. Șterge-le zzbine cu șervet, cum la stir fry apa nu ajută.

  • 2)

    Ia o oală de 2-3l, pune în ea vreo 1.5l apă + ½ linguriță de sare și dă-o pe foc mediu spre mare. Când apa începe să facă bulbuci mari, scufundă tăițeii în apă, stinge focul și acoperă oala cu un capac/farfurie. Să te uiți la ceas, căci în vreo 4 minute ar trebui să fie gata (să guști unul, totuși) și dacă sunt gata, scoate-i din apa fierbinte, dă-i prin jet de apă rece ca să le oprești fierberea. Apoi scurge-i de apă și lasă-i deoparte.

  • 3)

    Între timp, întoarce-te la legumele spălate și:

    • Taie ardeiul bețișoare de 0.4cm grosime (dacă ai un ardei mai degrabă lung decât gras, taie-l prima dată în ½ pe grosime) – pune-l într-un bol
    • Taie morcovul în ½ sau ⅓ ca să fie apropiate ca lungime cu bețele de ardei, apoi feliază bucățile la 0.4cm grosime și feliile fă-le bețișoare tot de 0.4cm grosime – pune-l în alt bol
    • Taie dovlecelul în ½ pe grosime, apoi taie-l felii de 0.6-0.7cm și feliile taie-le tot bețișoare și tot de 0.6-0.7cm – pune-l în alt bol.
    • Ia ceapa verde, separă-i partea albă (bulbul) de frunze și taie-le rondele cam de 1cm grosime, numai pune-le separat.
    • Toacă frunzele de pătrunjel și lasă-le acolo.
  • 4)

    Acum pune o tigaie sau un wok pe foc mare și varsă uleiul în ea. Când uleiul s-a încins bine de tot, pune ardeiul. Amestecă și peste 1 minut, pune morcovul. Amestecă iar la foc iute, până morcovul e făcut, dar crocant (1-2 minute).

  • 5)

    Pune bulbul de la ceapă, zucchini-ul și amestecă încă 1-2 minute. Pune sosul peste legume, amestecă, pune tăițeii fierți și răsfirați, trage tigaia de pe foc, pune frunzele de ceapă verde, pătrunjelul și arahidele. Amestecă și mămâncă cât e fierbinte.

    Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii722
Grăsimi48g
Saturate5g
Monosaturate18.7g
Polisaturate19.9g
Carbohidrați69g
Zahăr17g
Fibre7.5g
Proteine14.3g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare