Ficăței de pui cu boia

Reteta ficatei de pui cu boia si legume

Ce ziceți de o mâncărică de ficăței de pui fragezi și aromați cu boia și legume? Faceți și o mămăligă și aveți un prânz sau o cină pe cinste. 🙂

Sunt multe persoane cărora nu le plac ficățeii. Dar știți de ce? Pentru că nu au mâncat niciodată ficăței gătiți corect. Adică exact atât cât să rămână fragezi și dulci. Nu tari și amari, ceea ce se întâmplă dacă îi gătești prea mult și dacă îi sărezi înainte.

Slavă domnului sau doamnei, noi știm cum să-i facem și ne vom bucura de gustul lor și de mega nutrienții ce-i conțin. Știați că în doar 100 g de ficat se află 52% din doza zilnică de proteine, 99% fier, 39% vitamina C și 30% vitamina B6? Asta e ceva, nu!?

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 55 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 584

Ingrediente

  • 500 g ficăței de pui
  • 8 căței medii usturoi
  • 1 buc mare ceapă roșie, (200g)
  • 1 buc mare ardei gras verde, (250-300g)
  • 1 buc medie-mare roșie, (180-200g)
  • 4-5 fire pătrunjel verde
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri passata de roșii
  • 1/2 linguriță zahăr/miere
  • 3 lingurițe boia
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat

Metodă

  • 1)

    Ia o oală de 1-2l, pune în ea apă și dă-o la fiert pe foc mare. Apoi curăță de coajă ceapa și usturoiul. Taie ardeiul în ½, scoate-i cotorul și nervurile cu semințe. Spală-le pe toate împreună cu roșia și pătrunjelul.

  • 2)

    Crestează fundul de la roșie în formă de cruce și vezi ce face apa. Dacă bolborosește, pune roșia înăuntru, dar cu fundul în sus și dă focul o idee mai mic.

  • 3)

    Taie usturoiul felii nici prea subțiri, nici prea groase. Pune-l într-un vas mic. Vezi dacă la roșia din oală a început să se desprindă pielița. Dacă da, scoate-o și oala las-o acolo, dar pe foc mic. Taie ceapa în cubulețe mici (0.3cm) și pune-o într-un bol mediu. Taie și ardeiul cubulețe tot așa mici și pune-l peste ceapă.

  • 4)

    Roșia dă-o printr-un jet de apă rece ca să nu te frigi la degete și desprinde-i coaja. Taie apoi roșia dezbrăcată în cubulețe mici.

  • 5)

    Acum, partea mai nasoală. Curăță ficățeii dacă cumva mai au mici vene, cheaguri, bilă sau porțiuni de bilă. Desparte cei doi lobi și spală-i pe toți.

  • 6)

    Ia o tigaie, pune-o pe foc mediu și varsă în ea uleiul. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și ardeiul. Amestecă 3-4 minute, până ceapa devine translucidă, apoi pune usturoiul și amestecă pentru 1 minut, până devine și el translucid.

  • 7)

    Pune roșia în tigaie cu tot cu sucul lăsat. Pune și 2 linguri pline de passata de roșii, cele 3 lingurițe de boia, 1/2 linguriță zahăr/miere și tot atâta piper. Mai varsă acolo și1 cană fără 1 deget de apă fierbinte de la roșie. Dă focul la mediu spre mic, amestecând din când în când.

  • 8)

    După cam 7 minute, pune în tigaie ficățeii de pui, amestecă și dă focul iar la mediu. Poți pune un capac peste dacă ai și să te uiți la ceas căci în 12-13 minute ar trebui să fie gata.  Numai să mai amesteci în ei din când în când și să-i mai verifici, că poate e nevoie să mai picuri vreo 5 linguri de apă și, eventual, să dai focul mai mic, în caz că vor să se prindă de fundul tigăii.

  • 9)

    Când ficatul nu mai este sângeriu și e făcut (gustă o bucățică), stinge focul, presară sare cât cuprinzi între 3 degete, presară pătrunjelul tocat, amestecă bine și gustă de sare.

    Gata! Mai rămâne să pui pe farfurii și să mănânci cu poftă! Și cu mămăligă, da!?

Valori nutriționale/porție

Calorii584
Grăsimi36g
Saturate7g
Monosaturate13.2g
Polisaturate8.2g
Carbohidrați9.4g
Zahăr1.9g
Fibre1.6g
Proteine50.6g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare