Piept de rață

reteta Piept de rata

Poate vi s-a întâmplat și vouă să mâncați la restaurant un piept de rață dezamăgitor. De cele mai multe ori prea făcut, prin urmare carnea tare și gust de rață pierdut. În fapt, dacă știi tehnica și timpii de gătire, e foarte ușor să faci un piept de rață bun. E și rapid chiar.

Înainte de a trece la rețeta pe care o folosesc toți marii chefi și nu numai, aș ține să zic ceva. Spre deosebire de pui, carnea de rață are o nunanță și textură ce seamănă cu cea a cărnii roșii. Și precum carnea roșie, se consumă rare sau medium-rare, adică ROZ. Dacă e gătită perfect, carnea va fi suculentă, moale de se topește în gură. Dacă e prea mult gătită, va fi tare și ațoasă.

Așa că, nu vă fie frică de sânge sau carne crudă. Nu e crudă și nici n-are sânge. E doar alt tip de carne, iar culoarea e dată de conținutul de mioglobină. Mioglobina e o proteină din mușchi care se leagă de oxigen și are culoarea roșie. Plus că, pe măsură ce friptura este gătită, mioglobina se închide nițel la culoare. Deci nu e sânge, da!? 😛

Iar pentru pieptul de rațușcă, eu am făcut și un Sos de mure care a mers perfect. Dar și Sosul de afine ar fi mers, numai că nema afine tura asta.

Vizualizare tipărire

Piept de rață

 • Timp total: 25 minute
 • Porții: 2
 • Calorii: 465

Ingrediente

 • 2 buc piept de rață cu piele, (aprox. 500g)
 • după gust sare și piper

Metodă

 • 1)

  Ca se gătească corect, scoate pieptul de rață din frigider înainte cu 30 minute înainte de a-l găti, ca să ajungă la temperatura camerei.

 • 2)

  Pornește cuptorul la 180°C cu ventilație sau 190°C, fără ventilație.

 • 3)

  Pieptul de rață îl gătim cu tot cu piele pentru că e grasă și va da gustul cel mai bun. Tu doar crestează pielea în romburi cu un cuțit foarte ascuțit și cu atenție, căci lama nu trebuie să ajungă la carne. Aceste crestături permit grăsimii să se scurgă. Tamponează carnea cu un șervet de hârtie să se usuce. Apoi, condimentează cu sare și piper.

 • 4)

  Spre deosebire de alte tipuri de carne, rața o vom pune  în tigaia rece, pentru că pielea e foarte grasă și grăsimea trebuie să se scurgă treptat, pe măsură ce tigaia se încinge încet-încet. Așa că, în tigaia rece și curată, adică fără ulei sau alte grăsimi, pune pieptul de rață cu pielea în jos. Focul să fie mediu.

 • 5)

  Când vezi că se scurge mai multă grăsime în tigaie, înclină tigaia și scoate grăsimea într-un bol cu o lingură*. Abia după 7-8 minute, când pielea e rumenă și crocantă, întoarce-o cu cleștele și las-o și pe verso 3-4 minute.

 • 6)

  Acum, dacă ai tigaie cu mâner de inox/fontă, bagă tigaia direct cuptorul încălzit. Dacă nu, transferă rațușca într-un vas termorezistent și dă-l la cuptor, pe rândul din mijloc.

 • 7)

  A) După 7-8 minute, scoate rața din cuptor. Asta pentru un piept rare-medium, adică perfect.

  B) După 9-10 minute, scoate rața din cuptor. Asta pentru un piept mediu, nu perfect, dar sunt persoane care nu suportă carnea fragedă, o preferă mai tare putin. 

 • 8)

  Neapărat, lasă carnea la odihnă pentru 10 minute, fără să o acoperi. Abia apoi, o poți tăia felii subțiri și faine și să o mănânci cu poftă.

Notă

*Grăsimea colectată păstreaz-o la frigider și folosește-o la alte mâncăruri. Le va da un gust excelent. Sau, dacă ești genul meu, pur și simplu, unge-o pe pâine, presară sare și mănânc-o! E un deliciu.

Valori nutriționale/porție

Calorii465
Grăsimi25g
Saturate6.9g
Monosaturate12.42g
Polisaturate3.68g
Carbohidrați0g
Zahăr0g
Fibre0g
Proteine56.3g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare