Maioneză de casă cu lămâie

Maioneza de casa cu lamaie

Inventată de francezi încă din secolul al XVIII-lea, maioneza este cunoscută și mâncată în toată lumea. Acest sos rece, gros și cremos îl folosim la sandwichuri, salate, cartofi prăjiți, dar și ca bază pentru alte sosuri renumite. De exemplu, sosul tartar, remoulade sau ranch. Eu o folosesc și la sosul pentru burgeri, și la puiul crocant pentru că frăgezește fain carnea.

Metoda clasică de a face maioneza este cu gălbenuș de ou crud, sare, suc de lămâie și ulei. La final, unii adaugă și puțin oțet. La școala de bucătari ni s-a spus ca maioneza cu lămâie e cel mai greu de făcut, riscul de a se tăia fiind mai mare. Nu prea am crezut asta, eu așa o fac de când mă știu și nu mi se taie. Dar am pățit să mi se taie când am făcut-o cu muștar. Adăugarea de muștar în loc de lămâie e o metodă mai modernă, care inițial a apărut strict cu scopul de a da gust maionezei. Dar pentru că muștarul stabilizează și el emulsia, mulți s-au învățat să facă așa maioneza. Și nu e nimic greșit în asta. Depinde la ce o folosești și dacă muștarul merge cu ingredientele pentru care faci maioneza.

Ca ustensile de mânuit, avem clasica lingură de lemn, telul, mixerul sau robotul de bucătărie.

Cantitate: Dintr-un 1 ou obținem aproximativ 100 grame de maioneză. Dar este un trick prin care dacă adaugi oțet de la început, poți folosi mai mult ulei și de aici și o cantitate mai mare de maioneză. Eu n-am încercat, căci prefer cât mai puțin ulei, de se poate. 😁

Vizualizare tipărire
 • Timp total: 10 minute
 • Porții: 200 g
 • Calorii: 707

Ingrediente

 • 2 buc ouă, (doar gălbenușul)
 • 300 ml ulei de floarea-soarelui, (sau de rapiță)
 • 0.25 buc lămâie
 • după gust sare
 • 1 lingură apă fierbinte, (opțional)

Metodă

 • 1)

  Sparge ouăle și separă galbenușul de albuș. În bolul în care sunt gălbenușurile, presară sare cât cuprinzi între 3 degete, câtiva stropi de suc de lămâie și amestecă cu o lingură de lemn/tel, mixer în aceeași direcție până gălbenușurile sunt sparte complet.

 • 2)

  Adaugă treptat uleiul în firicel subțire, amestecând mereu în aceeași direcție. Dacă curge prea mult ulei, nu-i bai, continuă să amesteci pe lângă balta de ulei, înglobând încetul cu încetul uleiul în compoziție. Dacă maioneza se taie totuși, picură câțiva stropi de lămâie sau puțină apă fierbinte și continuă.

 • 3)

  După ce ai înglobat tot uleiul, gustă maioneza și de e nevoie, mai adaugă sare. Iar dacă tu vrei o maioneză mai moale, mai aerată, mai albicioasă, atunci adaugă în ea cam 1 lingură de apă fierbinte și amesteca până se încorporează.

 • 4)

  Dacă nu o folosești imediat, acoperă vasul cu folie de prospețime, împingând cu degetele folia cât să se lipească de sos. Asta ca să nu facă pojghiță. Păstrează vasul la frigider și consumă maioneza în maxim 24 de ore.

Valori nutriționale/porție

Calorii707
Grăsimi78.3g
Saturate10.5g
Monosaturate21g
Polisaturate46g
Carbohidrați0.7g
Zahăr0g
Fibre0g
Proteine3.97g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare