Dacă nu ați încercat aceste paste nemțești numite spätzle, e timpul să o faceți, căci sunt foarte gustoase. Eu le-am descoperit la Lidl acum mulți ani. Sunt făcute de Combino, costă vreo 6-7 lei punga de 500 g. Am mâncat și făcute în casă, făcute în bucătăriile restaurantelor, dar alea mi s-au părut prea făinoase, prea groase. Astea în schimb, mi se par perfecte.
De data aceasta le-am făcut cu spanac proaspăt, câteva ciuperci – champignoane brune – și roșii uscate. Pentru sos, m-am folosit de smântână și parmezan. E o mâncare plină de umami și foarte nutritivă, cu mult calciu, vitamina A și vitamina C.
Recomandări:
Ciuperci – Chiar dacă eu am pus champignoane brune, voi puteți folosi orice ciuperci care vă plac, de preferat proaspete. Dacă nu vă plac ciupercile, le puteți înlocui cu o proteină, gen carne de pasăre sau soia.
Roșii uscate – Roșiile uscate vă recomand să fie acelea conservate în ulei. Sunt cele mai gustoase și puteți folosi la mâncare și uleiul din borcan care e atât de fain aromatizat.
Brânză – Eu am pus parmezan, pentru că aveam în frigider. Dacă voi nu aveți, puteți folosi tot o brânză maturată, cum ar fi grana padano, pecorino sau ce preferați și aveți la îndemână.
Condimente italiene – Acest mix de condimente este unul perfect pentru paste și eu mi-l prepar acasă, dintr-o cantitate de 1:1 (gen 1/2 linguriță) din aceste plante uscate și mărunțite: busuioc, oregano, cimbru, salvie și maghiran. Păstrez mixul într-un borcănaș și aproape de fiecare dată când fac un preparat cu specific italienesc, folosesc cât am nevoie din el.
1 1/2 linguriță condimente italienești, (vezi mai sus, în descriere)
Metodă
1)
Ca să nu așteptăm după spätzleși, înainte de a citi rețeta cap-coadă, ia o oală de 2-3 l, pune în ea minim 1.5 l de apă și 1 linguriță de sare. Dă-o pe foc mare și revin-o apoi la citit. 😀
2)
Curăță de coajă cei 2 căței de usturoi, taie partea oxidată/care a stat în pământ de la codițele de ciuperci, apoi spală-le bine-bine. Și cum tot ești aici, spală și spanacul. Iar dacă unele frunze au codițe mai lungi, rupe-le cu mâna, că nu le punem la mâncare.
3)
Ia un tocător și:
Taie ciupercile felii de 0.4-0.5 cm (pălărie + codiță). Pune-le într-un bol.
Usturoiul pisează-l dacă ai cu ce, dacă nu, toacă-l mărunt-mărunt.
Scurge roșiile uscate din ulei, apoi taie-le felii pe lățime, nici foarte subțiri, dar nici prea groase (cam de 0.3-0.4 cm). Lasă-le pe tocător, iar uleiul în care s-au îmbăiat, să nu-l arunci.
4)
Vezi dacă apa din oală face bulbuci mari, și dacă face, varsă în ea pastele și focul dă-l la mediu. Uită-te și la ceas, căci în 11-14 minute ar trebui să fie gata (sau cât timp scrie pe ambalaj).
5)
Ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu. Când i s-a încins fundul, pune uleiul de la roșiileuscate (2 linguri ar trebui să ai), iar când și uleiul s-a încins bine, pune ciupercile. Amestecă în ele din când în când până încep să se rumenească frumos, apoi pune usturoiul și mai amestecă de 2-3 ori, adică doar până simți miros anti-vampiri.
6)
Adaugă apoi roșiile uscate și 1 1/2 linguriță de condimente italienești. Mai amestecă de 2 ori, după care pune 200 ml desmântână și dă focul la mediu spre mic. Amestecă 2-3 minute și apoi trage tigaia de pe foc ca să vezi ce fac pastele. Dacă spätzleșii nu sunt gata (gustă unul), atunci ia o pauză.
7)
Când pastele sunt „al dente” (gătite, dar ușor ferme la mestecat), scoate din oală ½ de cană de apă fierbinte, apoi scurge pastele de apă.
8)
Pune tigaia înapoi pe foc mediu spre mic și când sosul începe să fiarbă ușor, pune 70% din cantitatea de parmezan, 3 linguri din apa în care au fiert pastele și amestecă până se omogenizează. Dacă sosul e prea gros, poți să mai adaugi 3 linguri de lapte sau de apă fierbinte.
9)
Gustă de sare și adaugă dacă e cazul, iar dacă totul e ok, pune spanacul, amestecă de vreo 2 ori. Acum, dacă ai loc în tigaie, varsă acolo pastele. Dacă nu ai loc, varsă-le în oala în care au fiert și pune acolo și sosul din tigaie cu spanac și ciuperci. Amestecă bine să se împrietenească toate, apoi pune pe farfurii cât e fierbinte. Presară deasupra și în mod frățește parmezanul rămas și semințele de pin (opțional).