Spätzle cu spanac și ciuperci

farfurie cu spatzle gătite cu spanac, ciuperci, rosii uscate si parmezan

Dacă nu ați încercat aceste paste nemțești numite spätzle, e timpul să o faceți, căci sunt foarte gustoase. Eu le-am descoperit la Lidl acum mulți ani. Sunt făcute de Combino, costă vreo 6-7 lei punga de 500 g. Am mâncat și făcute în casă, făcute în bucătăriile restaurantelor, dar alea mi s-au părut prea făinoase, prea groase. Astea în schimb, mi se par perfecte.

De data aceasta le-am făcut cu spanac proaspăt, câteva ciuperci – champignoane brune – și roșii uscate. Pentru sos, m-am folosit de smântână și parmezan. E o mâncare plină de umami și foarte nutritivă, cu mult calciu, vitamina A și vitamina C.

ingrediente pentru rețeta de spatzle cu spanac și ciuperci, desfășurate pe masă
Recomandări:
  • Ciuperci – Chiar dacă eu am pus champignoane brune, voi puteți folosi orice ciuperci care vă plac, de preferat proaspete. Dacă nu vă plac ciupercile, le puteți înlocui cu o proteină, gen carne de pasăre sau soia.
  • Roșii uscate – Roșiile uscate vă recomand să fie acelea conservate în ulei. Sunt cele mai gustoase și puteți folosi la mâncare și uleiul din borcan care e atât de fain aromatizat.
  • Brânză – Eu am pus parmezan, pentru că aveam în frigider. Dacă voi nu aveți, puteți folosi tot o brânză maturată, cum ar fi grana padano, pecorino sau ce preferați și aveți la îndemână.
  • Condimente italiene – Acest mix de condimente este unul perfect pentru paste și eu mi-l prepar acasă, dintr-o cantitate de 1:1 (gen 1/2 linguriță) din aceste plante uscate și mărunțite: busuioc, oregano, cimbru, salvie și maghiran. Păstrez mixul într-un borcănaș și aproape de fiecare dată când fac un preparat cu specific italienesc, folosesc cât am nevoie din el.
farfurie cu paste nemțești cu spanac, ciuperci, roșii uscate și sos de parmezan

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 879

Ingrediente

  • 300 g spätzle cu ou, (am luat de la Lidl)
  • 80 g spanac baby
  • 150 g ciuperci brune
  • 2 căței usturoi
  • 60 g roșii uscate în ulei
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 50 ml lapte, (dacă e nevoie)
  • 50 g parmezan ras, (sau grana padano, pecorino)
  • 2 linguri ulei de la roșiile uscate
  • 10 g semințe de pin, (opțional)
  • 1 1/2 linguriță condimente italienești, (vezi mai sus, în descriere)

Metodă

  • 1)

    Ca să nu așteptăm după spätzleși, înainte de a citi rețeta cap-coadă, ia o oală de 2-3 l, pune în ea minim 1.5 l de apă și 1 linguriță de sare. Dă-o pe foc mare și revin-o apoi la citit. 😀

  • 2)

    Curăță de coajă cei 2 căței de usturoi, taie partea oxidată/care a stat în pământ de la codițele de ciuperci, apoi spală-le bine-bine. Și cum tot ești aici, spală și spanacul. Iar dacă unele frunze au codițe mai lungi, rupe-le cu mâna, că nu le punem la mâncare.

  • 3)

    Ia un tocător și:

    • Taie ciupercile felii de 0.4-0.5 cm (pălărie + codiță). Pune-le într-un bol.
    • Usturoiul pisează-l dacă ai cu ce, dacă nu, toacă-l mărunt-mărunt.
    • Scurge roșiile uscate din ulei, apoi taie-le felii pe lățime, nici foarte subțiri, dar nici prea groase (cam de 0.3-0.4 cm). Lasă-le pe tocător, iar uleiul în care s-au îmbăiat, să nu-l arunci. 
  • 4)

    Vezi dacă apa din oală face bulbuci mari, și dacă face, varsă în ea pastele și focul dă-l la mediu. Uită-te și la ceas, căci în 11-14 minute ar trebui să fie gata (sau cât timp scrie pe ambalaj).

  • 5)

    Ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu. Când i s-a încins fundul, pune uleiul de la roșiile uscate (2 linguri ar trebui să ai), iar când și uleiul s-a încins bine, pune ciupercile. Amestecă în ele din când în când până încep să se rumenească frumos, apoi pune usturoiul și mai amestecă de 2-3 ori, adică doar până simți miros anti-vampiri.

  • 6)

    Adaugă apoi roșiile uscate și 1 1/2 linguriță de condimente italienești. Mai amestecă de 2 ori, după care pune 200 ml de smântână și dă focul la mediu spre mic. Amestecă 2-3 minute și apoi trage tigaia de pe foc ca să vezi ce fac pastele. Dacă spätzleșii nu sunt gata (gustă unul), atunci ia o pauză. 

  • 7)

    Când pastele sunt „al dente” (gătite, dar ușor ferme la mestecat), scoate din oală ½ de cană de apă fierbinte, apoi scurge pastele de apă.

  • 8)

    Pune tigaia înapoi pe foc mediu spre mic și când sosul începe să fiarbă ușor, pune 70% din cantitatea de parmezan, 3 linguri din apa în care au fiert pastele și amestecă până se omogenizează. Dacă sosul e prea gros, poți să mai adaugi 3 linguri de lapte sau de apă fierbinte.

  • 9)

    Gustă de sare și adaugă dacă e cazul, iar dacă totul e ok, pune spanacul, amestecă de vreo 2 ori. Acum, dacă ai loc în tigaie, varsă acolo pastele. Dacă nu ai loc, varsă-le în oala în care au fiert și pune acolo și sosul din tigaie cu spanac și ciuperci. Amestecă bine să se împrietenească toate, apoi pune pe farfurii cât e fierbinte. Presară deasupra și în mod frățește parmezanul rămas și semințele de pin (opțional).

    Poftă bună!



Valori nutriționale/porție:

Calorii879
Grăsimi44g
Saturate6.3g
Monosaturate6.9g
Polisaturate2.8g
Carbohidrați93g
Zahăr2.8g
Fibre3.6g
Proteine32.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă