Când e sezonul estival, îmi place să-mi gătesc ceva simplu, rapid și rece. Cum e salata asta de cartofi cu ton la conservă, roșii uscate în ulei din borcan și niște verdeață. Cu o vinegretă răcoritoare făcută din suc de lămâie, ulei de măsline și muștar.
Salata de cartofi cu ton o fac, de regulă, cu o zi sau jumate de zi înainte de a o mânca. Asta pentru că toată aroma din vinegretă și restul ingredientelor, pătrunde și în cartofi. 😋
Recomandări:
Pentru salatele de cartofi, folosiți întotdeauna cartofi roz. Au o consistență mai densă și își păstrează forma. Cei albi, la amestecare s-ar putea să se facă piure. De data asta, eu am pus cartofi noi, mici, întregi, pentru că am avut, nu că ar fi musai.
Roșii uscate pun mereu dintr-acelea conservate în ulei. Au o aromă mult mai intensă decât cele uscate care necesită hidratare. Efectiv, nu se compară! Dacă nu aveți roșii uscate, le puteți înlocui cu 1 lingură plină de capere în oțet. Sau/și 100 g de măsline verzi fără sâmburi. Dacă mergeți pe ultima variantă, micșorați cantitea de sare pe care o puneți în vinegretă.
Tonul în conservă, de preferat să fie bucăți. Iar dacă alegeți unul în ulei de măsline, numai bine folosiți acest ulei la vinegretă.😉
Ceapă puteți pune: roșie, galbenă sau verde. Am pus verde, că aveam prea multă și nu am vrut să o las de izbeliște, să moară.
Verdeață puteți pune: mărar, pătrunjel, busuioc. Care vă place sau chiar un mix de mărar cu pătrunjel.
3-4 fire subțirele ceapă verde, (sau 1 ceapă mică de 50 g)
10 fire mărar/pătrunjel verde, (sau 10-12 frunze busuioc verde)
5 buc mari roșii uscate , (în ulei)
Vinegretă
3 linguri ulei de măsline
1 linguriță muștar Dijon, (sau 1 1/2 linguriță muștar clasic)
1 buc lămâie, (sucul)
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper alb/negru măcinat
Metodă
1)
Prima dată, vom pune cartofii la fiert. Așa că, spală-i bine, pune-i într-o oală cu apă și 1 lingură rasă de sare. Dă oala pe foc mare la început și după ce începe fierberea, dă focul nițel mai mic, să nu dea apa pe afară.😁
2)
Cât stau cartofii la fiert, curăță ceapa și spal-o împreună cu verdeața și lămâia.
3)
Ia o pauză de vreo 20 de minute, până fierb cartofii. (Ia în calcul că dacă faci mai multe porții, timpul de fierbere va fi mai mare.)
4)
După pauza bine-meritată, ia o furculiță și înfige-o într-un cartof mai dolofan să vezi dacă e fiert ori ba. Dacă e fiert, atunci scurge cartofii bine de apă și pune-i pe o farfurie sau grilaj ca să se răcească și să nu adune apă sub ei. Vor fi mai ușor de curățat așa.
5)
Acum, hai să facem vinegreta! Stoarce lămâia, iar într-un bol micuț pune 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță de muștar Dijon (sau 1 1/2 linguriță muștar clasic) și 4 linguri suc de lămâie. Sau 5, dacă ai o lămâie mai dulceagă. Mixează bine cu un tel, cât să se facă emulsie și lasă deoparte.
6)
– Taie ceapa verde rondele (cu tot cu frunze) sau ceapa matura în semi-rondele subțiri – pune-o într-un bol de salată.
– Toacă frunzele de mărar/pătrunjel/busuioc – pune-le peste solzișorii de ceapă.
– Taie roșiile uscate în cubulețe mici – pune-le și pe ele în bol.
7)
Când cartofii s-au răcit, curăță-i de coajă, taie-i cuburi dacă este cazul și zvârle-i în bolul de salată. Mai amestecă o tură în vinegretă, apoi vars-o peste cartofi. Ia 2 palete de salată sau 2 linguri mai mari și amestecă finuț de jos în sus. Gustă să vezi dacă ai destulă sare și lămâie. Dacă e „brici”, acoperă bolul și dă salata la frigider. Peste minim 3 ore va fi perfectă! Poftă bună!