Kadai Chicken sau Karahi Chicken este o mâncare de pui reprezentativă bucătăriei din Asia de Sud. Are un gust puternic aromat, picant și, în mod tradițional, se gătește domol într-un wok.
Bucățile de pui sunt gătite într-un sos de roșii, cu ghimbir, usturoi și ardei iute. Iar aroma deosebită este dată de un mix de condimente – Kadai masala -, pe care vă învăț imediat cum să-l faceți și voi.
Recomandări:
Carnea de pui – la rețetă se folosește piept de pui, dar dacă nu vă face cu ochiul și vreți să puneți pulpe dezosate sau chiar părți cu os, se poate. Numai să măriți timpul de gătit și să completați cu apă, dacă scade prea mult sosul.
Kadai masala – dacă aveți deja acest mix de condimente gata făcut/cumpărat, puneți cam 2-3 lingurițe, pe rând și gustând. Să nu iasă mâncarea mai aromată și mai picantă decât vă place.
Chimionul – nu confundați semințele de chimion cu cele de chimen. Vizual, diferența dintre ele e de culoare. Chimionul e ușor gălbui, chimenul e gri-maroniu. La gust, chimenul e cald, pământiu, iar chimenul e ușor picant și floral.
Pasta de ghimbir și usturoi – pentru că se găsește pasta gata făcută și unii dintre voi poate au acasă, pentru cantitățile de mai jos, folosiți 1 linguriță plină.
La mama lui acasă, Kadai Chicken se mănâncă cu turte Naan, Chapati, Tandoor sau orez. Eu am luat lipii libaneze pe care le-am rumenit într-o tigaie fierbinte și bun a fost și așa. 🙂
Începem cu puiul, așa că taie-i pieptul în cuburi de 3-4 cm. Pune-le într-un bol, iar peste ele zvârle : 1 lingură de ulei, 1/2 linguriță de turmeric, 1/4 linguriță chili pudră, sare și piper după gust. Amestecă bine, acoperă și lasă la temperatura camerei.
2)
Într-o tigaie mică pune ingredientele pentru kadai masala, anume: 1 lingură boabe de coriandru, 1/2 linguriță boabe de piper negru, 1/4 linguriță semințe de fenicul, 1/4 linguriță semințe de chimion, 1/4 linguriță fulgi chili (opțional sau după gust).
Prăjește aceste condimente pe foc mic, amestecând des-des. Când simți că aromele te mângâie bine pe la năsuc, semn că sunt prăjite, varsă-le într-un mojar sau un bol. După ce s-au răcit, macină-le bine la mojar sau la râșniță. Când le-ai făcut praf, adaugă 1/4 linguriță turmeric pudră, amestecă și gata-s.
3)
Acum, curăță de coajă ghimbirul și usturoiul. Spală-le și apoi pisează usturoiul și ghimbirul dă-l pe răzătoarea cu lacrimi mici, aruncând ațele ce-ți rămân. Într-un bol mic, freacă usturoiul și ghimbirul cu o linguriță (ca la mujdei), până obții o pastă. Dacă e nevoi, picură niște apă.
4)
Ia o crăticioară, pune în ea apă și așaz-o pe plită la foc mare. Curăță ceapa de coajă, ardeiul de cotor și nervuri cu semințe, apoi spală-le împreună cu roșia/roșiile.
5)
Ia roșia într-o mână și creștinește-o cu un cuțit, crestându-i pielea de la fund în formă de cruce. Las-o deoparte.
Taie ceapa în cuburi mici de 0.3 cm și pune-o într-un bol.
Taie și ardeiul, dar în cuburi mai mari de aprox. 3 cm și pune-l în alt bol.
6)
Dacă fierbe apa din cratiță, pune înăuntru roșia – capul jos, fundul sus – și să te uiți la ea din când în când, că atunci când începe să se desprindă coaja, va trebui să o scoți, să o dai printr-un jet de apă rece și să o lași deoparte pe tocător.
7)
Ia o tigaie și pune-o pe foc mare cu 1 lingură de ulei. Când uleiul s-a încins, pune ardeiul. Amestecă din când în când și lasă pe foc doar 1-2 minute, căci trebuie să fie crocant și doar puțin pârlit. Scoate ardeiul din tigaie și pune-l în bolul în care fost (vezi să fie uscat).
8)
Dă la mic focul de sub tigaie, pune încă o lingură de ulei și când s-a încins, pune ceapa. Amestecă în ea timp de 2 minute. Între 2 amestecături, despielițează roșia, după care tai-o cuburi mici cam de 0.5-1 cm.
9)
Când ceapa e translucidă, pune pasta de ghimbir cu usturoi și sare cât cuprinzi între 3 degete. Dă focul doar o idee mai mare, amestecă timp de câteva secunde, după care varsă în tigaie roșia tăiată, 100 ml de roșii pasate, 1/2 linguriță de zahăr și ½ din mixul fain de condimente ce l-ai făcut.
10)
Amestecă 1-2 minute, apoi pune cuburile de pui și restul de kadai masala. Amestecă bine în timp ce inspiri pe nas aromele exotice. Lasă pe foc cam 3 minute, amestecând din când în când.
11)
Pune în tigaie 200 ml de apă (o cană fără 2 degete) – poate fi chiar apa în care ai sfințit roșia – și dacă ai capac, acoperă. Dacă nu ai, lasă așa, numai verifică mai des să nu scadă apa înainte să fie făcut puiul – caz în care mai adaugi puțină apă.
12)
Între timp, spală lime-ul și pătrunjelul. Toacă frunzele de pătrunjel, iar lime-ul taie-l felii. Ia o pauză, dar nu uita să mai învârți puiul din când în când.
13)
După vreo 10 minute, gustă o bucățică de carne cu sos să vezi dacă e făcută și dacă e, adaugă puțină sare/zahăr de se cere. Amestecă și lasă pe foc fără capac, atât cât să se mai îngroașe puțin sosul. Cam 1-2-3 minute.
14)
Când sosul e ceva mai gros, pune ardeiul înapoi în tigaie, amestecă iar, focul dă-l la mediu spre mare și mai lasă 2-3 minute, după care stinge focul. Pune deasupra pătrunjelul tocat și servește mâncarea cu felii de lime ca să-și stoarcă fiecare în farfurie.
Poftă bună!