Taco cu carne de porc și varză

Reteta taco cu cotlet de porc

Taco-ul ăsta e unul dintre preferatele mele. Dacă s-ar comercializa, ar fi ideal. Nu mi-ar mai trebui prea des shawarma sau gyros. :))

Cu ce e de e așa bun? Păi cu un cotlet bun de porc condimentat fain. Apoi vine brânza gouda, o salată de varză cu pătrunjel și un sos brici, ardei iute, ceapă roșie, ridichi.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 901

Ingrediente

Asezonare carne

  • 350 g cotlet de porc , (felii de 1.5 cm)
  • 1/2 linguriță usturoi granulat
  • 1/4 linguriță boia dulce
  • 1/4 linguriță boia afumată
  • 1 vârf linguriță chili pudra
  • după gust sare, piper

Salata de varză

  • 150 g varză albă
  • 7-8 fire pătrunjel
  • 100 ml iaurt grecesc
  • 1 lingură suc proaspăt de lime
  • 1 linguriță oțet de vin alb
  • 1 linguriță rasă zahăr
  • după gust sare

Restul ingredientelor

  • 2 foi mari tortilla , (de 30cm)
  • 100 g brânză gouda
  • 1 buc mică ceapă roșie, (50g)
  • 1 buc ardei iute
  • 5-6 buc ridichi roz, (120g)
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate și de preferat, din timp, condimentează cotletele de porc și 1 linguriță usturoi granulat, 1/2 linguriță boia dulce, la fel boia afumată, 1/4 linguriță chili pudră, sare și piper după gust. Lasă-le afară, la temperatura camerei.

  • 2)

    Spală bucata de varză și pătrunjelul, apoi taie varza fideluță subțire ca pentru o salată fină și pune-o într-un bol mai mare. Toacă și frunzele de pătrunjel mărunt – pune-le peste varză. Acum toarnă acolo și cei 100ml de iaurt, 1 lingură suc de lime, 1 linguriță oțet de vin alb, 1 linguriță rasă zahăr și sare după gust. Amestecă bine-bine, după care gustă de sare și pune dacă e nevoie. Acoperă bolul și dă la frigider.

  • 3)

    Dă pe răzătoarea cu lacrimi mari cele 100 g de gouda.

  • 4)

    Ia pe tine un șorț sau un tricou mai nașparliu. Așază o tigaie pe foc mediu spre mare. Când tigaia s-a încins, pune uleiul, iar când și uleiul s-a încins bine de tot, pune  cotletele de porc cu spațiu între ele, ca să circule căldura. Întoarce-le după 3 minute, când vezi că s-au rumenit și mai lasă-le și pe verso 1.5-2 minute.

    Ca să le verifici dacă sunt făcute cotletele, împunge-le ușor cu spatula/lingura. Apoi, unește-ți degetul mijlociu cu cel mare. Cu un deget de la cealaltă mână, apasă ușor în palmă mușchiul de la baza degetului mare. Dacă așa se simte și carnea, înseamnă că e gata și o poți scoate pe o farfurie și acoperi cu o folie de aluminiu sau o farfurie.

  • 5)

    Spală tigaia și șterge-o cu un șervet, că o să mai avem treabă cu ea.

  • 6)

    Cât stă porcul la odihnă, curăță ceapa de coajă și taie puțin din capetele de la ridichi. Spală-le împreună cu ardeiul iute (care este opțional).

  • 7)
    • Taie ceapa julienne/fideluță/solzișori subțiri de 0.2-0.3 cm.
    • Taie ridichile în rondele de 0.3-0.5 cm.
    • Îndepărtează cotorul de la ardeiul iute și dacă nu-l dorești foarte picant, scoate-i nervurile cu semințele. Taie-l apoi felii subțiri și doar atâtea câte dorești să folosești.
  • 8)

    Dacă au trecut măcar 8 minute de când stă carnea la repaus, ia fiecare bucată de cotlet și taie-o pe lățime în felii subțiri, de cam 0.4 cm.

  • 9)

    Acum, ia o tortilla și pune-o pe o farfurie mare și plată sau pe un tocător. Pe o parte laterală, (lăsând 6 cm de la margine liberi și tot atât la bază, ca să o putem împături), pune 1/2 din cantitatea de gouda. Peste ea, pune ½ din feliile de carne, peste carne ½ din salata de varză (din care să mai guști o dată se sare), peste ½ din ceapă, ½ din ridichi și ardei iute de dorești.

  • 10)

    Prinde tortilla din partea laterală, acolo unde ai lăsat cei 6 cm liberi și rulează-o cât să acopere compoziția, strângând ușor. Adu partea liberă de la bază peste, rulează încă o dată, strângând ușor, adu iar partea de la bază sus, rulează, adu baza peste și tot așa până e gata. Repetă cu a doua tortilla.

  • 11)

    Pune tigaia curată și uscată înapoi pe foc mediu și când s-a încins, pune un taco în tigaie cu închiderea în jos ca să se lipească frumos. Ține-l 1 minut maxim, apoi învârte-l în tigaie până se rumenește ușor pe toate părțile, dar atenție că va dura mai puțin rumenirea ca la prima, așa că fii pe fază și verifică la câteva secunde. Scoate taco-ul rumen și pune-l pe o farfurie. Apoi repetă cu al doilea taco și dă focul o idee mai mic să fie sigur că nu îl arzi. 

    Mănâncă cu mâna și cu șervețele lângă. 😀

Valori nutriționale/porție

Calorii901
Grăsimi50g
Saturate2g
Monosaturate5g
Polisaturate6.6g
Carbohidrați23.3g
Zahăr10.4g
Fibre5.4g
Proteine64.1g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare