Salată de roșii cu ardei și telemea

Ce să zic la salata asta, decât că e mega simplă și mega delicioasă!? În mod normal, nici nu m-aș fi gândit să o pun, crezând că toată lumea o face. Dar cum niște prieteni mi-au cerut rețeta și m-au sfătuit să pun mai multe astfel de salate pe blog, iacă-tă! 🙂

Cu ce o fac: roșii gustoase, ardei kapia bun, telemea de capră, de oaie, bivoliță sau vacă. Adică, de care am în dotare. Dar dintre toate, o prefer pe cea de capră. Mai pun ulei adevărat de măsline, sare. Uneori, adaug și mărar verde sau oregano uscat.

Recomandări:

  • Vara o fac cu roșii de grădină, zemoase și fain aromate. Dacă nu sunt în sezon, le prefer pe cele cherry pentru că ele cresc pe tot parcursul anului și au gust. Orice legumă, fruct cumpăr, îl miros înainte. Are mirosul specific, îl iau, nu are, nu-l iau că e risipă de bani.
  • Caut mereu să pun ardei kapia pentru că au o aromă aparte care merge minunat cu gustul roșiilor. Nu folosesc la această salată ardei grași. Rar folosesc ardei Bianca, dar doar dacă sunt mici, chirciți și ușor colorați. Au un gust extraordinar. Dar îi găsesc toamna cu greu, la bătrâni, în piețe.
  • Telemeaua mie îmi place să fie grasă și sărată. Cum ziceam mai sus, ideal să fie și de capră. Dar aici fiecare poate pune după preferințele proprii.
  • Uleiul de măsline extra-virgin este foarte sănătos și pun din plin. Deși are multe calorii, îmi place să înmoi pâinea în uleiul împreunat cu zeama de roșii și bucățelele de telemea. Pentru salate folosesc mereu un ulei de calitate, luat direct de la fermele din Grecia sau de la Prăvălia Noastră.
  • Uneori, adaug și mărar verde tocat, pentru că îmi place gustul și e bogat în fitoestrogeni. Alteori pun puțin oregano uscat care să-mi amintească de Grecia.
  • Chiar dacă telemeaua e sărată, roșiile cer extra. De aceea, înainte de a pune telemeaua, sărez puțin roșiile. Dacă mai e nevoie, mai adaug după ce salata e gata.

Uneori fac salata asta pe post de garnitură. De cele mai multe ori, o mănânc cu o pâine bună și proaspătă pe post de prânz. Vara, pe căldură îmi pică așa de bine, de numa’. 🙂 Cantitățile de mai jos sunt pentru 2 porții de fel principal și 4 de garnitură.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 10 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 350

Ingrediente

  • 500 g roșii aromate
  • 250 g ardei kapia
  • 70 g telemea rasă
  • 3 linguri ulei de măsline
  • după gust sare
  • 3-4 fire mărar verde, sau 1/2 linguriță oregano uscat

Metodă

  • 1)

    Spală bine roșiile și ardeii, apoi șterge-i cu un șervet. Deși mulți ignoră acest aspect, apa nu are ce căuta în acest tip de salate. Mai ales dacă îți place și ție să înmoi bucățele de pâine în bunătate de sos.

    Dacă pui mărar, spală-l și pe el, scutură-l bine de tot.

  • 2)

    Ia un bol de salată și taie roșiile cuburi sau în ce formă preferi. Pe cele de grădină, eu le tai cuburi mai măricele, iar pe cele cherry, le tai în jumătăți sau sferturi.

  • 3)

    După ce ai gătat cu roșiile, taie ardeii kapia în 1/2 sau 1/4 (în funcție de cât sunt de mari), curăță ardeii de nervuri și semințe, apoi taie-i cuburi sau felii.

  • 4)

    Peste roșiile și ardeii din bol, pune uleiul de măsline și puțină sare. Amestecă și revin-o la tocător ca să toci mărarul. Zvârle-l și pe el în bol. Sau pune oregano uscat, de nu îți pică mai bine.

  • 5)

    Rade deasupra bolului telemeaua, amestecă și lasă salata să stea așa 10 minute. După 10 minute, gustă din ea să vezi dacă mai cere sare sau ulei.

    Mănâncă cu pâine proaspătă și cu poftă mare!

Valori nutriționale/porție

Calorii350
Grăsimi29g
Saturate6.9g
Monosaturate17.6g
Polisaturate3g
Carbohidrați18.7g
Zaharuri12.8g
Fibre5.9g
Proteine7.1g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare