Ce să zic la salata asta, decât că e mega simplă și mega delicioasă!? În mod normal, nici nu m-aș fi gândit să o pun, crezând că toată lumea o face. Dar cum niște prieteni mi-au cerut rețeta și m-au sfătuit să pun mai multe astfel de salate pe blog, iacă-tă! 🙂
Cu ce o fac: roșii gustoase, ardei kapia bun, telemea de capră, de oaie, bivoliță sau vacă. Adică, de care am în dotare. Dar dintre toate, o prefer pe cea de capră. Mai pun ulei adevărat de măsline, sare. Uneori, adaug și mărar verde sau oregano uscat.
Recomandări:
- Vara o fac cu roșii de grădină, zemoase și fain aromate. Dacă nu sunt în sezon, le prefer pe cele cherry pentru că ele cresc pe tot parcursul anului și au gust. Orice legumă, fruct cumpăr, îl miros înainte. Are mirosul specific, îl iau, nu are, nu-l iau că e risipă de bani.
- Caut mereu să pun ardei kapia pentru că au o aromă aparte care merge minunat cu gustul roșiilor. Nu folosesc la această salată ardei grași. Rar folosesc ardei Bianca, dar doar dacă sunt mici, chirciți și ușor colorați. Au un gust extraordinar. Dar îi găsesc toamna cu greu, la bătrâni, în piețe.
- Telemeaua mie îmi place să fie grasă și sărată. Cum ziceam mai sus, ideal să fie și de capră. Dar aici fiecare poate pune după preferințele proprii.
- Uleiul de măsline extra-virgin este foarte sănătos și pun din plin. Deși are multe calorii, îmi place să înmoi pâinea în uleiul împreunat cu zeama de roșii și bucățelele de telemea. Pentru salate folosesc mereu un ulei de calitate, luat direct de la fermele din Grecia sau de la Prăvălia Noastră.
- Uneori, adaug și mărar verde tocat, pentru că îmi place gustul și e bogat în fitoestrogeni. Alteori pun puțin oregano uscat care să-mi amintească de Grecia.
- Chiar dacă telemeaua e sărată, roșiile cer extra. De aceea, înainte de a pune telemeaua, sărez puțin roșiile. Dacă mai e nevoie, mai adaug după ce salata e gata.
Uneori fac salata asta pe post de garnitură. De cele mai multe ori, o mănânc cu o pâine bună și proaspătă pe post de prânz. Vara, pe căldură îmi pică așa de bine, de numa’. 🙂 Cantitățile de mai jos sunt pentru 2 porții de fel principal și 4 de garnitură.
