Salată verde cu castraveți și sos de smântână

bol de salata verde

Aceasta este o salată de primăvară, crocantă, răcoritoare și cu un sos catifelat de smântână. O puteți servi ca antreu sau garnitură la un fel principal mai greu, cum ar fi o friptură, un grătar.

Recomandări:
  • Folosiți salată verde proaspătă, cu frunzele crocante și nu uitați să o spălați cât mai bine. În salata verde, pe lângă pământ, se pot afla și paraziți.
  • Dacă aveți usturoi verde folosiți 2-3 fire, în loc de cățelul de usturoi din sos. Dacă nu tolerați usturoiul, puteți să-l eliminați din rețetă sau să-l înlocuiți cu 1/2 linguriță de usturoi granulat.
  • Eu în dressing am pus și za’atar. Pentru cine nu știe, za’atarul este un condiment specific Orientului Mijlociu. Conține cimbru sălbatic, oregano, maghiran, semințe de susan. În unele regiuni se adaugă și sumac sau coriandru. L-am pus opțional, ca să aveți loc de joacă și să puneți ce ierburi uscate vă plac și aveți în casă. Dar musai să meargă și cu verdețurile noastre. 😀
salata de verdeturi cu sos de smanatana
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 15 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii: 113

Ingrediente

Salată

  • 1 căpățână mai mică salată verde
  • 1 buc castravete cornișon, (sau 1/2 buc fabio)
  • 3 fire ceapă verde cu frunze
  • 4-5 fire mărar verde
  • 4-5 fire pătrunjel verde

Sos

  • 3 linguri pline smântână fermentată
  • 2 lingurițe oțet de cidru de mere/de vin alb
  • 1-2 lingurițe zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 5-6 linguri apă rece
  • 1 cățel mic usturoi
  • 1 linguriță za'atar , (opțional)

Metodă

  • 1)

    Taie cotorul de la salată, castravete și mustățile de la ceapă. Curăță de coajă cățelușul de usturoi (dacă folosești). Spală-le bine pe toate, insistând pe salată și pe ceapa verde. Fă un duș rece și  firelor de mărar și pătrunjel.

  • 2)

    Pregătește-ți bolul de salată și în el pune frunzele de salată verde rupte cu mâna în 3-4. Taie castravetele rondele sau semi-rondele subțirele. Taie ceapa verde (bulb și frunze) în rondele nu prea subțirele. Toacă frunzele de mărar și pătrunjel. Toate merg în bol, peste salata verde.

  • 3)

    Acum, hai să facem sosul. Pisează cățelul de usturoi și pune-l într-un bol. Peste el pune 3 linguri pline vârf cu smântână, 2 lingurițe de oțet, 1-2 lingurițe de zahăr (după gust și în funcție de cât de puternic ți-e oțetul. Adaugă 1/2 linguriță de sare, 5-6 linguri de apă rece și dacă ai, 1 linguriță de zaatar. Amestecă bine până se omogenizează tot și obții un sos lichid și catifelat. La final gustă să vezi dacă mai e nevoie de zahăr/oțet/sare.

  • 4)

    Peste verdețurile din bolul de salată, varsă sosul și amestecă bine. Lasă-l 5 minute să se împrietenească toate aromele, apoi mănâncă cu poftă!

Valori nutriționale/porție

Calorii113
Grăsimi8g
Saturate4.5g
Monosaturate1.9g
Polisaturate0.3g
Carbohidrați10.3g
Zahăr6.9g
Fibre1.5g
Proteine2.4g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare