Quesadilla cu porc, brânză și bacon

farfurie cu quesadilla de porc

Pe lângă gustul bun șI bogat, ce mai e fain la quesadilla, e că se face repede. Eu am mereu în frigider o pungă cu foi de tortilla în caz de urgențe. Gen musafiri care apar pe nepusă masă, sau prânzuri și cine în care vreau ceva cald și rapid.

Această quesadilla o vom umple cu ceafă de porc rumenă și suculentă, salsa de roșii, brânză și bacon. Cât de picantă va fi, depinde de gustul și papilele fiecărui. Eu am folosit un ardei iute, căruia i-am scos nervurile și semințele, că prea era cu foc :))

Despre condimentele taco pe care le folosesc, am povestit mai multe aici. Eu îmi prepar mixul acasă și pentru 2 linguri (6 lingurițe), amestec așa:

  • chimion măcinat – 3 lingurițe
  • boia dulce – 1 linguriță
  • usturoi granulat – 1 linguriță
  • ceapă granulată – 1/2 linguriță
  • oregano uscat – 1/2 linguriță
  • fulgi chili – 1/2 linguriță
  • chili pudră – 1/4 linguriță
ingrediente pentru quesadilla cu porc si salsa
detaliu quesadilla cu porc
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 827

Ingrediente

  • 3 felii cotlet de porc fără os, (280-300 g)
  • 1 linguriță condimente taco
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui
  • 3-4 felii bacon, (80 g)
  • 1 buc roșie, (120 g)
  • 3 căței usturoi
  • 50 g cheddar roșu
  • 70 g gouda
  • 30 g ceapă roșie
  • 1 buc ardei iute
  • 1 buc lime
  • 3-4 fire pătrunjel verde
  • 2 foi medii tortilla de grâu

Metodă

  • 1)

    Scoate prima dată carnea din frigider să se acomodeze cu temperaturi mai ridicate. Dacă nu o ai gata feliată, tai-o la o grosime de aproximativ 1 cm. Pune pe fiecare bucată față/verso sare și piper după gust. Așază feliile într-un castron, peste ele varsă 1/2 linguriță de boia dulce, 1 linguriță mix condimente taco și 1 lingură de ulei. Amestecă bine și lasă deoparte. 

  • 2)

    Curăță de coajă ceapa și usturoiul. Ardeiul iute e opțional și dacă vrei să-l folosești, atunci taie-l în ½ pe lung și îndepărtează-i cotorul și nervurile cu semințele (doar dacă nu-l vrei prea picant). Spală-le apoi pe toate ce le-ai curățat împreună cu roșia, lime-ul și pătrunjelul.

  • 3)

    Ia un bol de 500ml în care să facem salsa:

    • Taie roșia rondele pe grosime de 0.7cm, rondelele felii la fel de groase și feliile cuburi. Pune-le într-un bol.
    • Taie ceapa felii pe striații, apoi feliile fă-le cubulețe mici de 0.5cm maxim.
    • Usturoiul strivește-l bine cu lama cuțitului, apoi toacă-l mărunt-mărunt, apoi pune-l și pe el într-un bol.
    • Ardeiul iute taie-l felii pe grosime de 0.2cm sau cât de subțiri poți.
    • Toacă mărunt și frunzele de pătrunjel.
    • Lime-ul taie-l în ½ pe grosime și stoarce sucul de la o jumătate în bol peste legumele tăiate. Presară și sare cât cuprinzi între 3 degete, apoi amestecă bine, acoperă cu o farfurie sau folie de aluminiu și dă salsa la rece.
  • 4)

    Ia o tigaie, pune în ea feliile de bacon (așa una lângă alta), apoi așază tigaia pe foc mic. Lasă-le până devin rumene și crocante (cam în 5 minute), după care întoarce-le și mai lasă-le cam 1 minut. Dă tigaia deoparte și scoate baconul pe o farfurie pe care ai pus un șervet de hârtie, dar tot așa, una lângă alta să pui feliile, ca să rămână crocante.

  • 5)

    Pune tigaia cu grăsimea de la bacon înapoi pe foc, numai focul dă-l la mediu spre mare. În tigaia bine încinsă, pune cotletele cu spațiu între ele, iar când s-au rumenit frumos – cam în 2 minute (la plită cu 1-2 minute mai mult) -, întoarce-le și lasă-le și pe verso până se rumenesc, adică încă 1.3-2 minute. Scoate apoi porcul din tigaie și lasă-l la odihnă pentru 5 minute.

  • 6)

    Între timp, pregătește un tocător mare și curat sau 2 farfurii mari și plate pe care să asamblăm quesadilla. Apoi spală tigaia și șterge-o cu un șervet.

  • 7)

    Scoate salsa din frigider, amestecă și gustă să vezi dacă mai trebuie sare și/sau duc proaspăt de lime. Adaugă dacă e nevoie și pune bolul la îndemână.

  • 8)

    Taie bucățile de cotlet în felii pe lățime nici prea groase, nici prea subțiri (cam de 1cm).

  • 9)

    Pune foile de tortilla pe tocător/farfuriile plate și pe fiecare jumătate de foaie și nu fix până în margine pune feliile de bacon. Peste bacon pune brânza rasă. Peste brânză pune bucățile de carne și peste carne pune salsa (fără sucul lăsat). Acum adu jumătatea goală de tortilla peste cea plină. 

  • 10)

    Pune tigaia curată și uscată pe foc mediu, iar când tigaia s-a încins, pune o quesadilla în tigaie. Când tortilla e rumenă bine, după aproximativ 30 sec-1 minut maxim (ceva mai mult dacă ai plită), întoarce-o pe verso cu atenție să nu curgă bunătățile din ea, și după 20-30 secunde maxim, scoate-o pe o farfurie. Repetă operațiunea cu a doua quesadilla, iar când e gata și ea pune-o pe altă farfurie și du-le la masă. Ca să fie ceva mai ușor de mâncat, le poți tăia în jumătate.

    Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii827
Grăsimi50g
Saturate23.3g
Monosaturate19.2g
Polisaturate4.4g
Carbohidrați38.3g
Zahăr4.8g
Fibre2.8g
Proteine59.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare