O rețetă vegană pe cât de simplă, pe atât de aromată. Acest curry jamaican este puțin diferit de cel indian, căci se folosesc alte condimente.
Laptele de cocos în schimb, este nelipsit și în el vom pune cartofi, morcov, mazăre, o roșie, ceapă. Și, desigur, usturoi și ghimbir care vor da acel zvâc tocăniței noastre, balansând dulceața legumelor.
Într-o cratiță/oală mică pune apă (cam ¾) și așaz-o pe foc mediu.
2)
Curăță de coajă cartofii, morcovul, usturoiul, ghimbirul și ceapa cea roșie. Taie mustăcioara de la ceapa verde și tunde-i frunzele uscate, dacă are. Spală-le pe toate împreună cu roșia.
3)
După ce ai dușuit bine toate legumele, ține roșia cu fundul în sus și fă-i o crestătură fină (cât să-i străpungi pielea) în formă de cruce.
4)
Dacă apa din cratiță fierbe, pune roșia înăuntru, cu fundul în sus și din când în când mai aruncă-i o privire, pentru că atunci când începe să i se desprindă pielița e semn că trebuie să o scoți din apă și să o dai prin câteva jeturi de apă rece. Dar apa în care a fiert să o lași pe foc mic, căci o vom folosi mai încolo.
5)
Între timp, ia un tocător și:
Taie morcovul în ½ pe lung (doar dacă e mai grăsun; dacă e slim, lasă-l așa). Taie-l apoi felii pe grosime de aproximativ 0.5cm. Pune-le într-un bol.
Taie cartofii cuburi de 1.5cm și pune-i și pe ei într-un bol.
La ceapa roșie îndepărtează-i cotorul și tai-o felii pe lungime de aproximativ 0.3-0.4cm. Îndepărtează-i apoi și vârful și pune-o în alt bol.
Usturoiul taie-l cubulețe mici-mici – alt bol.
Ghimbirul ca pe usturoi – pune-l în bolul cu usturoiul.
Ceapa verde tai-o rondele (bulb + frunze) de 0.5cm și pune-o peste usturoi și ghimbir.
6)
Dacă roșia a pușcat și s-a și răcit între timp, dezpielițeaz-o și tai-o felii pe grosime (așa, cam de 1-1.5cm), apoi taie feliile în bețișoare la fel de groase și bețișoarele transformă-le în cuburi.
7)
Ia o tigaie sau o cratiță la care ai și capac, varsă în ea uleiul și așaz-o pe foc mediu spre mic. Când uleiul s-a încins bine, pune ceapa roșie și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă în ea până devine translucidă și se înmoaie (aprox. 3 minute). Pune apoi usturoiul, ceapa verde, ghimbirul și amestecă iar pentru câteva secunde.
8)
Pune condimentele, amestecă, pune roșia cu tot cu sucul lăsat, amestecă de vreo 2-3 ori și pune cartofii. Amestecă iar, pune morcovul și după 30 sec – 1 minut pune 200 ml de apă fierbinte (cea în care s-a scăldat roșia). Amestecă și când face bulbuci, varsă în cratiță și laptele de cocos + sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete. Mai amestecă o dată și acoperă.
9)
Ia o pauză de vreo 12-13 minute, adică până cartofii sunt aproape fierți, numai nu uita să mai amesteci în mâncare din când în când.
10)
Când cartofii sunt „al dente”, pune mazărea, amestecă și acoperă iar pentru 3 minute. Gustă apoi să vezi dacă mazărea și cartofii sunt gata și mai adaugă sare dacă simți nevoia. Iar dacă vrei curry-ul ceva mai cremos, poți să strivești cu furculița câțiva cartofi.