Leurda, usturoiul sălbatic sau usturoiul ursului este o plantă sălbatică de primăvară care în ultimii ani a creat un „boom” culinar. Proprietățile ei aromatice și medicinale au readus-o în atenție și în diverse preparate. Salate, supe, unturi aromate, sosuri sau plăcinte.
Recomandări:
Sezonul leurdei este foarte scurt și la fel și rezistența ei după ce a fost culeasă. Așa că, vă recomand să vă bucurați de ea primăvara, imediat ce apare. Și să o consumați la scurt timp după culegere. Altfel, păstrați-o la frigider într-un pahar cu apă acoperit lejer cu o pungă cât să mai reziste 2-3 zile.
Legat de tipul de paste pe care să le folosiți, vă recomand unele în care să intre sosul. Anume farfalle, penne, orecchiette, fussili, scoici.
Iar în loc de parmezanul cel scump, o variantă mai ieftină este grana padano. Sau puteți trece la o brânză maturată de oaie, cum e pecorino romano dacă vă place gustul ei pronunțat și sărat. Cât pentru varianta vegană, se pot folosi fulgi de drojdie inactivă.
Prima dată salută primăvara, că de la ea avem leurda, apoi ia o oală în care să fierbi pastele. Pune în ea 2 litri de apă, 1 linguriță de sare și așaz-o pe plită la foc mare.
2)
Între timp, spală bine leurda și roșiile cherry. Leurda scutur-o bne de apă și toac-o nu prea mărunt apoi pune-o în cana de la blender împreună cu 2-3 linguri de ulei de măsline și 10 migdale. Mixează doar cât să obții o pastă și nu mai mult, ca să nu-și schimbe leurda culoarea și gustul. La final pune 1 lingură plină de parmezan ras, amestecă cu o lingură și apoi gustă să vezi dacă e nevoie să pui și sare.
3)
Spală și roșiile cherry, șterge-le cu un șervet și apoi taie fiecare roșie în jumătate.
4)
Când apa din oală începe să clocotească, dă focul la mediu și zvârle pastele înăuntru. Lasă-le să fiarbă cât scrie pe pachetul de paste. Și sigur, să le și guști să vezi dacă sunt fierte ori ba.
5)
Între timp, zdrobește/toacă migdalele/nucile, numai vezi să nu le pisezi prea tare.
6)
Ia o tigaie și pune-o pe foc mediu spre mare. Pune în ea 1 lingură de ulei și când e încins, pune roșiile cu sare cât cuprinzi între 2 degete. Amestecă în ele din când în când și după vreo 2 minute, când s-au înmuiat puțin, pune pesto-ul de leurdă. Amestecă bine și stinge focul.
7)
Dacă pastele s-au făcut, du oala la chiuvetă, dă drumul la apă rece ca să nu-ți topești țevile și scurge pastele de apă (dar vezi să nu cumva să curgă peste ele apă rece). Pune acum pastele în tigaie, amestecă bine să se înglobeze cu sos și gata. Pune-le pe farfurii (dacă ai mai adânci, să nu se răcească repede), presară deasupra parmezan și migdale zdrobite.