Caserolă cu ciuperci și cartofi

farfurie cu ciuperci si cartofi la cuptor

Încă o rețetă cu ciuperci, căci mie tare mult îmi plac. 🙂 De data asta, le-am combinat cu rondele subțiri de cartofi, puțină ceapă și, desigur, usturoi. Am pus smântână grasă pentru gătit și câteva felii de brânză camembert.

Per total, rețeta durează puțin mai mult decât v-am obișnuit eu, dar ținând cont că cel mai mult stă la cuptor, am zis că merită să v-o dau și vouă.

Recomandări:
  • Folosiți ciuperci proaspete și nu le tăiați decât puțin din codiță. Toate părțile ciupercii sunt comestibile și nutritive, așa că nu aruncați decât ce e chiar necesar. Apoi, nu vă chinuiți să le periați! Spălați-le bine cu apă rece, înainte de a le tăia. Celulele lor sunt acoperite de chitină și aceasta nu e solubilă în apă. Apa și-o iau din pământ prin miceliu. Ca și soi, eu pus champignoane albe, deși le-aș fi vrut pe cele brune pentru că sunt mai gustoase.
  • Smântâna trebuie să fie ori una pentru gătit, ori dulce. Dar neapărat, grasă. Cea mai grasă.
  • Brânza de deasupra nu e neapărat să fie una moale, cum e camembertul sau brie. Puteți folosi și o gouda, edamer sau un cașcaval mai calitativ.
  • Iar pentru că am pus cartofii cruzi în tavă, a trebuit să-i tai cât mai subțiri, astfel încât să se gătească complet. Pentru a-i tăia rondele subțiri, vă recomand o mandolină. Dacă nu aveți și nici cu îndemânarea chirurgicală nu stați prea bine, folosiți cartofi fierți în coajă pe jumătate, pe care îi puteți tăia apoi mai gros.
detaliu farfurie cu cartofi și ciuperci la cuptor
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 70 minute
  • Porții: 4
  • Calorii: 503

Ingrediente

  • 500 g ciuperci champignon
  • 450 g cartofi albi
  • 1 buc mică ceapă, (50g)
  • 3 căței usturoi
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 linguriță piper alb/negru
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 20 g unt, (împărțit)
  • 250 ml smântână pentru gătit
  • 120 g brânză camembert sau brie
  • 3-4 fire mărar verde, (opțional)
  • 2 linguri ulei de măsline, (împărțit)
  • 1 linguriță sare, (sau după gust)

Metodă

  • 1)

    Pentru început, să încingem atmosfera! Pornește cuptorul la 190°C și pregătește o tavă (de preferat tavă sau vas de yenna, nu de cermică). Unge tava pe fund și laterale cu unt, iar untul rămas lasă-l deoparte.

  • 2)

    Curăță de coajă ceapa, cățeii de usturoi și cartofii. Fă-le un duș bun cu apă rece și tot cu apă rece spală și ciupercile îndepărtând partea de codiță cu pământ sau oxidată.

  • 3)

    Taie cartofii rondele subțiri-subțiri. Dacă ai o mandolină, e perfect. Dacă nu ai, taie cu un satâr sau cuțit cu lama lată și atenție la degețele. Rondelele pune-le într-un vas cu apă.

  • 4)

    Taie ciupercile felii mai groase și pune-le deoparte, apoi taie și ceapa solzișori, iar usturoiul pisează-l sau toacă-l mărunt. După asta, taie și brânza în felii subțirele și las-o deoparte.

  • 5)

    Acum, pune pe foc mediu spre mic o tigaie și în ea varsă 1 lingură de ulei. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și amestecă din când în când până devine translucidă.

  • 6)

    Scoate ceapa într-un castronaș, mai varsă 1 lingură de ulei în tigaie, dă focul la mediu și pune ciupercile. Amestecă și în ele din când în când până devin rumene și toată apa de ploaie ce s-a scurs din ele s-a evaporat. Ceapa călită și untul rămas de la ungerea tăvii pune-le peste ciuperci și amestecă.

  • 7)

    Acum, tot peste ciupercile din tigaie pune 250 ml de smântână, usturoiul pisat, 1 linguriță de cimbru uscat, 1/2 linguriță de piper, 1/4 linguriță nucșoară, 1 linguriță de sare și amestecă. Atunci când smântâna începe să fiarbă ușor, ia tigaia de pe foc.

  • 8)

    Scurge de apă rondelele de cartofi și pune un rând pe fundul tăvii. Peste stratul de cartofi pune 1/2 din compoziția din tigaie. Peste ea pune încă un rând de cartofi, iar peste ei ce ți-a mai rămas în tigaie. Acum așază frumos și cât de cât uniform feliile de brânză. Acoperă tava cu capac/folie de aluminiu și dă-o la cuptor pentru 40 de minute.

  • 9)

    După cele 40 de minute, scoate tava și dă jos acoperișul. Pune cuptorul pe ventilație și baga tava descoperită înapoi pentru încă 10-20 de minute, adică până cartofii sunt moi, iar brânza e topită și rumenită fain.

  • 10)

    Între timp spală și toacă mărunt frunzele de mărar, iar atunci când pui mâncarea pe farfurii, presară mărarul tocat. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii503
Grăsimi39g
Saturate20.7g
Monosaturate11.8g
Polisaturate1.8g
Carbohidrați26.3g
Zahăr4.3g
Fibre3.3g
Proteine10.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare