Pui mozzat cu sos de ardei copți

Piept de pui umplut cu mozzarella in sos de ardei copti

Pui rumenit frumos, umplut cu mozzarella și scăldat în sos cremos de ardei copți. Bun de te lingi pe degete!

Tare îmi mai plac mie ardeii copți și toamna îmi pregătesc câțiva pentru iarnă, adică îi coc și îi pun la congelator. Nu cumva să rămân fără. Dar și dacă rămân, îi coc repede pe tigaia mea de grill, că ies ca pe grătar și nici nu fac mizerie. De data asta, n-a fost cazul. Am avut și am făcut sosul ăsta minunat în care am plasat doi piepți de pui rumeni, umpluți cu mozzarella. Asta pentru că pieptul de pui e cam sec, iar lactatele îl ajută la frăgezime și suculență.

Am folosit mozzarella bocconcini, aka proaspătă, bulgăr mare. Merge și mozzarella pentru pizza sau un cașcaval care nu are o aromă prea puternică. Și că am zis de frăgezime, neapărat carnea să o scoateți din frigider cu 20 de minute înainte de a o găti. Atunci când ajunge în tigaia fierbinte, trebuie să fie la temperatura camerei. Altfel, face șoc termic, adică se crispează și întărește, ca să mă exprim lejer. :))

Printează rețeta

Pui mozzat cu sos de ardei copți

  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 1011

Ingrediente

  • 450 g piept de pui dezosat, fără piele și nefiletat
  • 1 buc mozzarella proaspătă, (125g)
  • 150 g ardei kapia copți, (2 buc mai mari)
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 20 g parmezan ras, (sau grana padano)
  • 2 linguri ulei de rapiță/floarea-soarelui, (30ml)
  • 1/4 linguriță oregano uscat
  • 1/4 linguriță busuioc uscat
  • 2-3 fire pătrunjel verde, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată pune pe tine un șorț și apoi pornește cuptorul la 180°C/treapta de temperatură medie.

    Scurge bine mozzarella de zer (numai cu atenție, că-i cam alunecoasă), tai-o în rondele groase cam de 1 cm. Mie mi-au ieșit 4 felii, 2 le-am pus în pui și mai spre final am pus 2 peste pui, că doar nu era să fac risipă. 😀

    Așază pieptul de pui pe tocător. Dacă îl ai întreg, separă cele 2 jumătăți. Acum fiecărei bucăți fă-i un buzunar astfel: pune bucata de carne cu partea mai lungă și mai groasă spre dreapta (stânga, dacă ești stângaci). Cu o mână pe cuțit și una pe piept (al puiului, nu al tău :P), secționeaz-o pe grosime și cât de cât central, dar fără a tăia până la capăt. În buzunarul făcut, pune câte o felie de mozza-fortza. La final, șterge pieptul cu un șervet, apoi presară și sare, și piper negru măcinat pe fiecare parte, cam cât cuprinzi între 3 degete.

  • 2)

    Ia o tigaie și așaz-o pe foc mediu. Când i s-a încins fundul, varsă în ea uleiul, iar când uleiul e și el bine-bine încins, pune bucățile de piept de pui cu spațiu între ele. O să cam sară stropi din tigaie, dar merită. Când puiul s-a rumenit pe o parte (cam în 2-3 minute), întoarce-l pe verso cu grijă și lasă-l încă vreo 2 minute. Scoate-l apoi din tigaie și pune-l într-un vas pentru cuptor, nu foarte mare. Varsă peste el grăsimea din tigaie și dă-l la căldură pentru 10 minute.

  • 3)

    Între timp, pune ardeii copți într-un blender sau toacă-i mărunt-mărunt de tot. Pune tigaia înapoi pe foc mediu (așa, nespălată), varsă ardeii, condimentele și smântâna. Amestecă și lasă să dea un clocot, după care stinge focul și pune parmezanul. Amestecă iar și gustă să vezi dacă e nevoie să adaugi și sare.

  • 4)

    După cele 10 minute, scoate tava din cuptor. Ia cu lingura din grăsime și toarnă peste bucățile de carne că s-or fi deshidratat de la așa căldură. Apoi vezi dacă ai mai mult de 1 lingură de grăsime în tavă și dacă ai, scoate surplusul afară și varsă sosul de ardei copți așa, pe lângă pui. De ți-a rămas și ție mozzarella, plaseaz-o peste pui și bagă tava înapoi în cuptor pentru 3-5 minute. Când e gata, scoate tava din cuptor și las-o la odihnă pentru măcar 5 minute. Iar înainte de servire, poți să presari niște frunze de pătrunjel tocate deasupra. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii1011
Grăsimi68g
Saturate32.5g
Monosaturate18.1g
Polisaturate6.7g
Carbohidrați9.1g
Zahăr6g
Fibre1.6g
Proteine86.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă