Varză roșie călită

Varza roșie călită e o garnitură minunată de toamnă-iarnă. E sănătoasă, frumoasă, are gust aromat și dulceag și merge bine cu fripturi, cârnați, cu un pește gras, cartofi sau tofu.

Dar înainte să o împrieteniți cu alte bunătăți în farfurie, trebuie să o gătiți. Pentru asta e nevoie de varza roșie, un măr dulce, cu un rol foarte important, puțin ulei și cimbru. Mai trebuie să știți că v-ar ajuta un cuțit mare și bine ascuțit la tăiatul verzei și o oală de vreo 4-5l cu fundul gros și capac. În rest, răbdare la amestecat în oală, îndeosebi spre final.

Printează rețeta

Varză roșie călită

 • Timp total: 45 minute
 • Porții: 2-3
 • Calorii 305

Ingrediente

 • 1 kg varză roșie
 • 150-180 g măr, (1 buc medie)
 • 2 linguri ulei de floarea-soarelui/rapiță
 • 1 linguriță cimbru uscat și mărunțit

Metodă

 • 1)

  Prima și prima dată, ne ocupă de varza cea roșie și care e mov, de fapt. ) Îndepărtează primul strat dacă e veștejit, apoi bagă varza sub jet de apă rece și ține-o acolo vreo 10-15 secunde. Acum dacă e întreagă și rotundă, tai-o în jumătate de la vârf la bază. Pentru asta ai nevoie de cuțit mare și bun. Pune o jumătate cu tăietura pe tocător și începe să o tai felii subțiri pe lățime (0.7-1cm grosime), până ajungi la cotor. Repetă cu a 2-a jumătate de varză.

 • 2)

  Ia o cratiță sau oală mare de vreo 4-5 l la care ai și capac și așaz-o pe plită la foc mediu. Varsă în ea uleiul și după 1 minut, varsă și varza făcută fidea. E multă știu, dar se lasă la gătit. Mai adaugă și 60 ml de apă (4 linguri pline) și pune-i capacul. După vreo 4-5 minute, ridică capacul, presară 1/4 linguriță de sare și pentru că acum ai loc, amestecă în varză. Pune capacul la loc și nu uita din când în când să mai amesteci în oală, iar dacă vezi că vrea să se lipească de fund, mai adaugă câte puțină apă sau/și dă focul o idee mai mic.

 • 3)

  Cât stă vărzuca la călit, tu spală bine mărul, curăță-l de coajă dacă vrei (nu-i musai), taie-l și pe el în jumătate și cu atenție și un vârf de cuțit scoate miezul. Dar când faci asta, ține mărul pe tocător și nu în palmă, că nu e vreme de pansat răni. 😀 Acum, taie fiecare jumătate de măr în felii pe lățime, așa cam de 1cm grosime.

 • 4)

  Vezi ce face doamna varză și dacă e pe jumătate gătită, dă-i feliile de măr, 1/2 linguriță de cimbru și mai învârte-o în oală de 2-3 ori. Din etapa asta poți renunța la capac, dar dă focul la mic, stai aproape și amestecă de câte ori e nevoie. Și cu cât se apropie de final, va fi nevoie tot mai des. Oricum, în aproximativ 10-15 minute de când ai pus mărul, varza ar trebui să fie gata, iar mărul aproape toropit-topit. 😀 La final, pune încă 1/2 de linguriță de cimbru și dacă e nevoie, mai adaugă și sare. Se poate mânca imediat sau păstra la frigier și reîncălzi când se pregătește masa. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii305
Grăsimi16g
Saturate1.2g
Monosaturate9.5g
Polisaturate4.3g
Carbohidrați42.6g
Zahăr23.1g
Fibre13.9g
Proteine7.1g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare