Piept de pui cu miere, usturoi și chili

piept de pui cu sos de miere, usturoi, chili si garnitura de couscous

O rețetă rapidă de prânz sau cină cu piept de pui fraged și un sos de miere, cu mult usturoi și puțin chili. Sau atât cât vă place vouă de picant. Desigur, am folosit un piept de pui de calitate, dezosat și fără piele și l-am lăsat așa, mare și gros ca să iasă cât mai fraged.

Usturoi am pus tot unul bun și tânăr, foarte important – neîncolțit! Cel mai sigur este să-l gustați și mirosiți înainte, să vă asigurați că are miros și gust pur de usturoi.

Mierea trebuie să fie una polifloră ca să nu dea gust de salcâm, tei sau alte floricele mâncării. În rest, e simplu ca „bună ziua”. 😉 Faceți o garnitură pe placul vostru. Eu am făcut couscous, dar merge și cu o salată verde (vezi aici o rețetă bună) sau cu orez.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 570

Ingredients

  • 400 g piept de pui dezosat, fără piele
  • 60 g unt nesărat 82% grăsime, (împărțit)
  • 2 lingurițe suc proaspăt de lămâie, (sau după gust)
  • 5 căței medii usturoi
  • 2 linguri miere de albine polifloră
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1/4 linguriță cimbru uscat
  • 1/4 linguriță busuioc uscat
  • 1/4 linguriță fulgi chili, (sau după gust)

Metodă

  • 1)

    Prima dată pornește cuptorul la maxim și taie pieptul de pui în două, în caz că îl ai cu stânga și dreapta lipite. Presară pe el sare și piper după gust, apoi lasă-l la temperatura camerei. 

  • 2)

    Curăță de coajă usturoiul, spală-l și taie-l cubulețe sau felii cam de 0.4 cm grosime.

  • 3)

    Ia o tigaie (dacă ai cu mâner de metal, folosește-o cu încredere), pune-o pe foc mare spre mediu, pune în ea 30 g de unt cu puțin ulei și învârte tigaia până se topește untul și începe să sfârâie. Pune puiul și întoarce-l după 2-3 minute maxim (când s-a rumenit puțin). Mai lasă-l și pe verso 1:30 – 2 minute, după care trage tigaia deoparte și scoate puiul pe o farfurie să stea la odihnă. 

  • 4)

    Pune tigaia înapoi pe foc, varsă cele 2 lingurițe de suc de lămâie și rășcâie cu lingura de lemn pe fundul tigăii. Apoi dă focul la mic, pune untul rămas (30 g) și când s-a topit, pune usturoiul, amestecă, pune toate condimentele, mierea și amestecă 1-2 minute, râșcâind cu lingura pe fundul tigăii.

  • 5)

    Dacă în tigaie se face spumă multă, ia de pe foc, amestecă iar. Adaugă 2 linguri de apă, amestecă, și:

    a) dacă ai folosit tigaie cu mâner de metal, pune puiul înapoi în tigaie și întoarce-l față-verso să se acopere cu sos.

    b) dacă nu, ia un vas de cuptor și în el pune sosul din tigaie și puiul. Întoarce puiul să se acopere cu sos.

  • 6)

    Vezi dacă e fierbinte în cuptor (musai să fie când băgăm puiul) și dacă e, reglează temperatura la 200°C și pune tigaia/vasul în cuptor pe rândul din mijloc. Uită-te la ceas, căci după 10 minute va trebui să-l scoți.

  • 7)

    După cele 10 minute, scoate puiul de la căldură și mai lasă-l 5-10 minute să se odihnească înainte de servi sau tăia. Odihna asta va ajuta sucurile din carne să se redistribuie uniform, peste tot. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii570
Grăsimi31g
Saturate17g
Monosaturate8.4g
Polisaturate2.3g
Carbohidrați17.6g
Zahăr16.5g
Fibre0.1g
Proteine54.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare