Îmi era dor de un pește prăjit în crustă de mălăi. În bucătăria mea nu prea prăjesc pește, prefer să-l fac la cuptor, că nu miroase. Sau înfășurat în hârtie de copt și pus la tigaie cu capac. Dar pofta e poftă, așa că am deschis larg geamul, hota la maxim și nici n-a fost așa grav cum îmi aminteam.
Am folosit somn, un pește pe care îl ador. E gras, într-adevăr, dar grăsimea aia e sănătoasă și are omega 3. L-am feliat cu tot cu șira spinării, pentru că are un gust mai bun și am vrut felii babane. Ale mele au avut 3 cm și puțin în partea cea mai groasă.
Ce să mai zic!? Somnul meu în crustă de mălai cu boia a ieșit perfect. Pielea crocantă, carnea fragedă, se desfăcea în fulgi. L-am mâncat cu lămâie și cartofi cu boia la cuptor. Dar merge brici și cu mămăligă și mujdei de usturoi.
Recomandări:
Peștele. Puteți folosi alt pește, nu neapărat somn. Puneți ce vă place vouă, doar să-l feliați mai gros și de preferat cu tot cu sira spinării. Înainte de a-l găti, sărați bine peștele și pe față, și pe dos, apoi lăsați-l vreo 20-30 de minute să-și tragă sare.
Boiaua. Când am fost la Festivalul Supei de Pește de la Szeget, am mâncat și un pește prăjit mega bun. Era întreg, dat prin multă boia, puțină făină și prăjit în baie de ulei. A fost wow, și din acest motiv am pus și eu boia în mălai. Nu multă, doar cât să se simtă finuț. Voi puteți să nu puneți sau să folosiți alt condiment. Dar atenție, unul care nu se arde ușor!
Uleiul. Ulei am pus atât cât să acopere felia de pește până la jumătate. Cantitatea depinde de mărimea vasului pe care-l folosiți. De asemenea, e foarte important ca uleiul să fie bine încins când puneți peștoiul. Puteți verifica asta, fie cu un strop de apă, fie cu o coadă de lingură. Dacă uleiul face bule mici, înseamnă că e încins.
2 felii de 3 cm grosime somn, (cu tot cu șira spinării)
după gust sare
100 g mălai
1 linguriță boia dulce
cât e nevoie ulei de floarea-soarelui
Metodă
1)
Presupunând că peștele e curățat și feliat, presară pe el sare față-verso. Eu am folosit cam 1 linguriță de sare/felie. Dar depinde ce dimensiuni are peștele tău. Dacă e mai mic, pune mai puțină. Lasă-l 20 de minute așa să ajungă sarea în carne, iar tu ia o pauză de vin. Sau pregătește garnitura.
2)
Pune pe foc mediu o tigaie sau o cratiță cu fundul gros. Varsă în ea ulei, atâtcât crezi că ar fi suficient să acopere feliile de pește până la jumătate.
3)
Între timp, varsă pe o farfurie 100 g de mălai și 1 linguriță de boia dulce. Amestecă și dă feliile de pește prin acest mix. Și pe față și pe dos. Scutură ușor și dacă uleiul e bine închins, pune feliile de pește cu spațiu între ele. Dacă n-au loc, prăjește-le pe rând, nu te grăbi. Mai mult timp pentru vin 😉
4)
Lasă feliile aproximativ 5 minute, cât să facă crustă faină, apoi întoarce-le și mai lasă-le vreo 3-4 minute. Dacă peștele tău e mai mic sau mai mare, ajustează timpul. Important e să nu îl ții prea mult pe foc, să-i usuci carnea. Dacă ai termometru de carne, somnul e gătit când temperatura internă atinge 58-60°C. La peștii care n-au grăsime, temperatura ar trebuie să fie la 51-53°C.
5)
Când e gata, scoate-l pe un grilaj de la cuptor sub care pui o tavă în care să se scurgă grăsimea. Dacă nu ai, merge și un platou cu șervețele de hârtie. Lasă-l 5-10 minute și abia apoi înfruptă-te din el. Poftă bună!
1 Comments
Mari
februarie 25, 2024 at 4:57 pm
A iesit perfect! 🙂 Merci!