Inspirată din bucătăria africană, această mâncare de năut este vegană, dar foarte sățioasă. Se știe că aceste bobițe de năut sunt bogate în proteine și fibre, fiind ideale pentru perioadele de post. Iar o porție din aceast prânz sau cină oferă 77% din necesarul zilnic de proteine și 127% din cel de fibre.
Dacă faceți totul în casă, devine o rețetă mai complexă, dar eu zic că merită efortul de a o face. Căldura dată de condimentele africane, împreună cu sălățica cu semințe de rodie, ne oferă o masă sănătoasă și cu un gust bine balansat.
Recomandări:
Din motive de timp, atât năutul, cât și fasolea roșie le-am luat gata fierte, la conservă. Dacă vreți să le gătiți voi de la zero, am lăsat gramajele pentru ele gătite.
Atenție la chimionul din rețetă! Mulți dintre noi suntem obișnuiți cu chimenul, căci e specific bucătăriei europene. Dar rețeta e africană și vom folosi chimion. Chimionul seamănă la aspect cu chimenul, doar că este mai gălbui. La gust sunt două condimente total diferite. Chimenul are un gust picant, floral. Chimionul are un gust cald, pământiu.
Pastă harissa se găsește în magazine, dar eu am făcut o variantă de casă. Se face la blender și se poate păstra la frigider. Iuțela ei se reglează din cantitatea de fulgi chili, fulgi care înainte de a fi mixați, se înmoaie 5 minute în apă fierbinte.
Pentru salată, alegeți o rodie coaptă și zemoasă, adică de culoare roșie, cu pielea netedă și lucitoare.
Vă recomand să o serviți cu lipii libaneze – merg perfect!
1 linguriță semințe de chimion, (sau 1/2 linguriță măcinat)
1/2 linguriță boia dulce
1 buc medie - mare ceapă galbenă, (120 g)
2 căței usturoi
1/2 legătură pătrunjel verde
- SALSA CU RODIE:
1 buc medie rodie, (aprox. 300 g)
1 buc medie castravete cornishon, (aprox. 120 g)
1 fir subțire ceapă verde, (doar frunzele)
1 buc mică ardei iute, (opțional)
1/2 legătură pătrunjel verde
1 lingură suc de lămâie/ lime
1 linguriță miere de albine polifloră
- PASTA HARISSA:
2 lingurițe roșii pasate
1 lingură apă fierbinte
1 cățel mic usturoi
1 lingură ulei de măsline
1/4 linguriță oțet de vin roșu
1/2 linguriță boia dulce
1/4 linguriță boia afumată
1/4 linguriță chimion măcinat
1/4 linguriță coriandru măcinat
1/4 linguriță fulgi chili , (sau după gust)
1/8 linguriță sare
Metodă
- MÂNCAREA DE NĂUT:
1)
Prima dată curăță de coajă ceapa galbenă, usturoiul, apoi fă-le un duș bun. Spală și pătrunjelul.
Taie ceapa cubulețe mici, usturoiul pisează-l sau toacă-l mărunt. Toacă și frunzele de la 1/2 de legătură de pătrunjel.
2)
Desfă conservele de năut și fasole, scurge-le zeama apoi clătește-le bine cu apă rece. Scurge apa și lasă-le deoparte. Iar pe foc pune un ibric cu 500 ml de apă, căci vom avea nevoie la mâncare.
3)
Ia o tigaie și așaz-o pe foc mic. Varsă în ea uleiul și când s-a încins, pune ceapa. Presară sare cât cuprinzi între 3 degete și amestecă din când în când, cu răbdare, până se înmoaie și devine gălbuie.
4)
Pune apoi usturoiul, amestecă de 2 ori, pune 1 linguriță semințe de chimion și 1/2 linguriță de boia, amestecă și lasă să sară semințele de chimion.
5)
Adaugă 2 linguri de concentrat de roșii și amestecă vreo 30 de secunde. Pune pătrunjelul, mai amestecă de câteva ori, apoi adaugă roșiile cuburi în sos și mai amestecă 1.5 – 2 minute.
6)
Gustă să vezi dacă e nevoie să temperezi aciditatea roșiilor cu puțin zahăr. Eu am pus 1/2 de linguriță.
7)
Pune năutul, fasolea și apă aproape cât să acopere năutul. Dă focul la mediu, mai presară sare cât cuprinzi între 3 degete și amestecă din când în când până scade sosul (cam 9-10 minute). Iar cu dosul de la lingură sparge câteva boabe de năut și fasole (cam 20-30%).
8)
Când a scăzut mâncarea, gustă să vezi dacă mai cere sare. Dacă totul e ok, ia de pe foc.
- SALSA CU RODIE:
1)
Spală și rodia, castravetele, ardeiul iute și pătrunjelul. Acum pregătește-te să faci mizerie.:D Ia un bol mai mare, taie rodia pe burtă în ½ și într-o mână ține o jumătate de rodie cu fața la castron și cu cealaltă mână bate-o cu o lingură până îi sar toate semințele. Repetă cu cealaltă jumătate și când ai terminat, pigulește cu mâna cojile albicioase (în caz că au căzut și ele în castron).
2)
Îndepărtează marginile de la castravete și dă-i jos coaja dacă te deranajează. Taie castravetele în sferturi pe lung, apoi felii pe lățime de 0.4-0.5 cm – pune-le peste semințele de rodie. Frunzele de ceapă verde taie-le rondele subțiri și pune-le în bolul cu castravetele și rodia.
Taie ardeiul iute cubulețe Frunzele de pătrunjel toacă-le mărunt.
3)
Mixează 1 lingură suc proaspăt de lămâie sau lime cu 1 linguriță rasă de miere și 1/8 linguriță sare. Varsă acest amestec în bol peste restul ingredientelor. Amestecă, acoperă și dă la frigider.
- PASTA HARISSA:
1)
Înainte de toate pune puțină apă fierbinte peste fulgii de chili ca să se înmoaie 5 minute. Apoi curăță cățelușul de usturoi, pisează-l și pune-l în cana de la blender.
2)
Tot în cana de blender pune restul ingredientelor. Adică 2 lingurițe roșii pasate, 1 lingură apă fierbinte, 1 lingură ulei de măsline, 1/2 linguriță boia dulce și câte 1/4 linguriță de: oțet de vin roșu, boia afumată, chimion măcinat, coriandru măcinat, fulgii chili, 1/8 linguriță sare. Mixează bine până obții o pastă fină.
Servirea
1)
Pune pe farfurii mâncarea de năut, deasupra niște pastă harissa și servește cu salsa de rodie și lipie.
Poftă bună!