Din câteva afine am făcut un sos fin, rafinat, dulce și acrișor în același timp. E mega bun, se face simplu, rapid și merge de minune cu o friptură de rață, vită, porc sau vânat.
Dacă vreți să-l faceți în avans, păstrați separat afinele întregi pentru decor, iar sosul puneți-l într-un vas închis. Ținut la frigider, rezistă cam 2-3 săptămâni.
Și tot pentru aceste cărnuri dulci, am și un Sos de mure foarte bun, dacă vreți să-l încercați și pe el.
Spală afinele, pune vreo 6-8 deoparte, iar restul varsă într-o crăticioară sau un ibric. Pune peste ele toate ingredientele (dar din zahăr, doar 2 lingurițe, că mai adaugi după de e nevoie). Presară și sare doar cât cuprinzi între 2 degete și tot atât piper negru măcinat. Apoi varsă apă doar cât să le acopere cu 1 cm (am pus 4 linguri). Așază crăticioara pe foc mic și amestecă din când în când, strivind sub dosul linguriței plăpândele afine. Când sosul s-a îngroșat cât de cât*, gustă să vezi dacă gustul este dulce-acrișor și dacă nu e, mai reglează-l adăugând zahăr sau suc de lime/lămâie.
2)
Dacă sosul e gata, lasă-l vreo 5 minute deoparte, apoi strecoară-l într-un vas, trecând cu o linguriță pe pereții strecurătoarei ca să se scurgă bine tot ce e bun. Ce ți-a rămas (coji în mare parte) aruncă. Acum scufundă în sos afinele întregi puse deoparte și minunatul sos e gata de servit. Poftă bună!
Notă
*În caz că sosul tău nu se mai îngroașă (atât cât după răcire să aibă consistența ciocolatei topite), înseamnă că afinele tale nu au avut suficiente pectine sau au avut, dar ai pus prea multă apă. Câteva trucuri pentru a-l îngroșa: 1. dă focul o idee mai mare, 2. mai adaugă suc de lime/lămâie și zahăr, 3. adaugă puțin unt (1-2 lingurițe), 4. adaugă 1/4 linguriță amidon de porumb/făină amestecată în 2 lingurițe de apă rece.