Nepotul meu care are 16 ani și de care sunt foarte mândră, și-a făcut de lucru în grădină pe timp de coronavirus. A cultivat multe legume, printre care și ridichi, muuulte ridichi de care m-am bucurat și eu. 🙂 Am tot mâncat proaspete, dar cum au fost multe, ca să nu se strice – că ar fi fost păcat și de ele și de munca lui Patrik – m-am gândit să le murez.
Tare bine prinde o murătură de sezon la sandwich-uri, tacos, burgeri, grătare și cine știe cu ce o să le mai savurăm… Așa cum v-am obișnuit, rețeta e simplă, rapidă și murăturile noastre țin la frigider cam 1-2 săptămâni.
Taie puțin din capetele de la ridichi și spală-le bine. Apoi taie-le rondele subțiri de vreo 3 – 3.5 cm sau mai subțiri. Pune-le într-un bol mai mare.
Curăță usturoiul și spală-l împreună cu verdeața. Zdrobește cățeii de usturoi cu lama cuțitului, apoi taie-i bucăți mai măricele și pune-le peste ridichi. Toacă mai din topor și mărarul/pătrunjelul și pune-l tot în bol.
Dacă folosești și apio și/sau ardei iute, care sunt opționale: tija de apio, prinde-o de baza mai albicioasă și crap-o puțin, nu de tot, apoi trage-o cu mâna în sus ca să-i scoți ațele. Spală și apio și ardeiul iute și apoi îl poți tăia ori felii, ori bețe mai subțiri, cum dorești. Ardeiul rondele, dacă e proaspăt. Eu am pus unul uscat, întreg și doar într-un borcan.
2)
Pune într-un ibric restul ingredientelor și așază ibricul pe foc mediu să-i dai o fiertură. Imediat ce fierbe, închide focul și lasă-l la răcit.
3)
Când s-a răcit, varsă lichidul în bolul cu legume. Amestecă, pune în borcane și închide-le cu un capac. Dă-le la frigider și Dde a doua zi deja se pot mânca.
2 Comments
Jasmina
februarie 15, 2021 at 9:10 pm
Buna,
Se pot mura si ridichile negre?
Oana
martie 4, 2021 at 8:05 pm
Bună, Jasmina! Se pot mura și ridichile negre și chiar sunt mai sănătoase.;) Pentru diversitate poți să le combini cu cele albe; sunt foarte bune.