Folosim cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare si pentru a analiza traficul pe acest blog. Prin click pe Accept, esti de acord cu utilizarea de cookies. Mai multe detalii la Politica de confidențialitate
Customize Consent Preferences
We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Always Active
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.
La mine în bucătărie, prăjitura asta a făcut furori chiar printre persoanele care nu se-aruncă la deserturi cu fructe. Ce mi-a plăcut mie pe lângă gustul foarte bun, a fost aluatul. Umed, alunecă firesc pe gât fără să simt nevoia să beau ceva lichid între timp. Și, dacă aluaturile umede clasice se fac cu o tonă de ulei, la acesta am înlocuit 1/2 din ulei cu iaurt.
Dar ce face desertul ăsta atât de special, este crusta crocantă de scorțișoară de deasupra. E ceva atât de simplu, cu un efect atât de mare!
Pentru cantitățile de mai jos, am folosit o tavă de tort, cu margine detașabilă și 22 cm diametru. Ar fi mers mai bine una dreptunghiulară, de maxim 20×30 cm, pentru că s-ar fi copt mai repede.
Ce este important, e să folosiți mere aromate și coapte exact cât trebuie. Adică nici crude, nici trecute de vreme. Ah, și să nu fie făinoase. Alte secrete ce țin de rețetă nu sunt, atât e de simplă.
120 ml iaurt grecesc 10% grăsime, ori lapte bătut gras și gros
Topping
1 linguriță scorțișoară măcinată
50 g zahăr brun
1 lingură unt topit
Metodă
Aluatul
1)
După ce pornești cuptorul la 180°C, pregătește tava pentru prăjitură. Cum ziceam mai devreme, eu am folosit o tavă de tort cu margine detașabilă, de 22 cm diametru. Dacă tava ta e mai mare și nu ai alte forme mai mici, ține cont că prăjitura va ieși mai subțire, poate prea subțire. În cazul ăsta, îți recomand să mărești în mod egal cantitățile de ingrediente.
Bun, după ce alegi tava, unge-o pe fund și pereți cu nițel unt. Presară puțină făină. Las-o deoparte.
2)
Scoate-ți pe masa de lucru 2 boluri. În ăl mai mare, pune fix 210 g făină, 2 lingurițe praf de copt, 1/2 linguriță bicardonat, 1/4 linguriță sare și 150 g zahăr. Amestecă.
3)
Merele spălate, uscate și dezbrăcate, taie-le cuburi. Zvârle-le în bolul cu făina. Amestecă să se acopere de faină și lasă-le deoparte.
4)
În celălălat bol pune cele 2 ouă mari, 1 linguriță esența de migdale/vanilie/rom, 120 ml ulei și 120 ml iaurt. Amestecă doar cât să se spargă gălbenușurile și nu mai mult.
5)
Varsă maglavaisul de ouă în bolul cu merele și făina și amestecă ușor cu lingura de lemn. Nici aici nu amesteca mult, ci doar cât să se împreuneze toate. Ți se va părea ciudat aluatul, adică lipicios și greu de manevrat. Nu te panica, așa trebuie să fie.
6)
Varsă aluatul în tavă și aplatizează-l cât de cât cu lingura. Bate și tava de masă, așa ușor să se așeze mai bine compoziția și să nu rămână goluri de aer.
7)
Acum, în alt bol mic amestecă 20 g unt topit cu 50 g zahăr brun și 1 linguriță scorțișoară. Cu o linguriță ia de aici și pune ici-colo pe aluat până îl gați pe tot.
8)
Dă tava la cuptor, pe rândul din mijloc. După 25-30 de minute, când vezi că-i aproape gata, poți să-i dai o ventilație de 5 minute, dacă ai cuptor mai deștept. Dacă nu, nu-i bai. Scoate-o când s-a rumenit. Înțeapă prăjitura cu o scobitoare. Dacă nu rămân urme de aluat lipite pe ea (umedă poate fi), e semn că-i făcută. Acoper-o cu un prosop curat și las-o să se răcească măcar 15 minute, înainte de ai-i scoate marginea și de a o tăia.