Prăjitură simplă cu prune

Prăjitura asta nu necesită cine știe ce aptitudini de cofetar. E simplă, ușoară și se poate face nu doar cu prune, ci și cu vișine, caise sau mere.

Pe lângă faptul că este rapidă, îmi place că fructele sunt din abundență, aluatul e aerat și pufos, ceea ce o transformă într-un desert ușor și maxim de gustos. De altfel, este una dintre prăjiturile mele preferate. 🙂

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 50 minute
  • Porții: 8
  • Calorii: 389

Ingrediente

  • 500 g prune
  • 2 linguri unt 82% grăsime, (40g)
  • 4 linguri zahăr brun

Blatul:

  • 5 buc ouă M-L
  • 5 linguri zahăr alb
  • 5 linguri făină albă de grâu 000
  • 5 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2 lingurițe rase praf de copt
  • 1 linguriță esență de migdale
  • 1/2 linguriță cardamon măcinat, (opțional)

Topping:

  • 120 ml iaurt grecesc

Metodă

  • 1)

    Înainte de toate, scoate pe masă toate ingredientele și pornește cuptorul la maxim, să se înfierbânte bine până terminăm noi cu pregătirile. Apoi spală prunele, taie-le în jumătate pe lung și scoate-le sâmburii. Ia o tava pentru cuptor și unge-o cu puțin unt pe fund și pe pereții laterali, chiar până sus. Așază jumătățile de prune cu pulpa în sus și cât mai apropiate una de alta. Pune cubulețe mici de unt în miezul prunelor (nu neapărat în fiecare bucată), iar deasupra presară uniform zahărul brun. Lasă deoparte până gătăm noi blatul.

  • 2)

    Spală ouăle, șterge-le și apoi sparge-le, punând albușurile într-un castron mare, iar gălbenușurile într-un bol mic. Acum pune mixerul în funcțiune (l-am folosit pe cel cu 2 palete). Mixează bine, bine până când albușurile s-au transformat într-o spumă tare. Adaugă încetul cu încetul zahărul alb, mixând în continuu, iar când zahărul s-a topit și spuma e așa de tare , că nu cade din castron, nici dacă-l întorci cu fundul în sus, scoate mixerul din funcțiune.

  • 3)

    Înarmează-te cu o lingură de lemn sau spatulă pentru că de acum încolo nu vom mai băga viteză, ci vom amesteca ușor să nu spargem bulele de aer din spuma de albușuri. So,… pune pe rând câte un gălbenuș de ou în castronul mare, amestecând ușor. După ce ai gătat cu toate gălbenușurile, pune tot pe rând câte o lingură de făină și amestecă tot așa, ușor cu mișcări de jos în sus. În ultima lingură adaugă praful de copt și cardamonul. Acum, că ai terminat și cu făina, adaugă lingurile de ulei, tot pe rând, tot ușor. La final, pune esența de migdale, mai amestecă de câteva ori și acum că toate s-au împreunat, varsă compoziția în tavă peste prune.

  • 4)

    Dă cuptorul la 180°C/treapta 4/temperatură moderată, iar dacă ai funcția grill, o poți pune în funcțiune. Plasează tava pe rândul din mijloc și în 30 de minute ar trebui să fie gata. Dar cum fiecare cuptor coace în felul lui, pentru siguranță verific-o totuși, după 20 de minute. Vei ști că e făcută dacă înfigi în ea o scobitoare/băț de chibrit și îl scoți curat, fără bucățele de aluat lipite de el.

  • 5)

    Când prăjitura e gata, scoate-o din cuptor, las-o să se odihnească 10 minute, după care răstoarn-o cu grijă. Se mănâncă cu moți de iaurt deasupra.

Valori nutriționale/porție

Calorii389
Grăsimi28g
Saturate4.8g
Monosaturate10g
Polisaturate7.2g
Carbohidrați41g
Zahăr26g
Fibre3.1g
Proteine10g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare