Rețeta asta se face foarte ușor și defapt tot ce se gătește termic sunt roșiile cherry, pe care noi le vom rumeni la cuptor.
În rest, hummusul îl preparăm la blender cu năut de la conservă, ca să meargă treaba repede. Sigur, dacă unii dintre voi doresc să-și fiarbă singuri năutul, nu e nicio problemă.
Rețeta o să vă placă cu siguranță, iar dacă aveți oaspeți și doriți să-i serviți cu un antreu gustos, asta este o variantă foarte bună. Numai luați și niște lipii libaneze că merg brici cu hummusul. Iar dacă le vreți rumene și crocante, le puteți pune într-o tigaie pe foc mare sau chiar direct pe flacără. Ținute 30 sec-1 min maxim pe fiecare parte, se rumenesc super fain.
Recomandări:
Mixul meu de roșii chery a constat în: cele roșii și rotunde, galbene, negre și prunișoare. Mai multe arome, mai multe culori. Nu aveți, nicio problemă, atâta timp cât roșiile voastre cherry au gust și nu sunt de plastic.
Acest hummus labneh cu roșii coapte e foarte bun și a doua zi. Deci, în caz că vă rămâne, păstrați-l la frigider acoperit.
Dacă sunteți fani hummus, vă recomand să încercați și Hummus cu leurdă. E de sezon și e foarte gustos. Iar la un hummus clasic, o Salată tabbouleh ar trebui să fie nelipsită. E o legătură frate-soră între ele. 😀
Pornește cuptorul la 230°C/treapta 8/temperatură mare spre foarte mare. Apoi, spală verdeața și las-o la zvântat. Spală și roșiile, șterge-le cu un șervet și taie-le în jumătate sau în sferturi, dacă sunt mari. Dacă ai mici-mici, nu te mai chinui cu tăiatul. Lasă-le întregi.
2)
Într-un bol, amestecă cu telul 2 linguri de ulei de măsline, 2 de oțet de vin roșu, 2 lingurițe rase de zahăr brun, 1/4 linguriță boia afumată și vârf de linguriță de scorțișoară.
3)
Ia o tavă mare, pune pe ea hârtie de copt (dar nu-i musai) și pe ea roșiile. Stropește roșiile cu dressingul pe care tocmai la pregătit, dă-le și sare de 2 ori cât cuprinzi între 3 degete, apoi amestecă bine roșiile și aranjează-le să stea într-un singur strat. Dă tava la cuptor pe rândul din mijloc pentru 10-15 minute.
4)
Cât stau roșiile la cuptor, spală bine năutul, scurge-l și zvârle-l în cana de la blender. Peste el pune 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură plină cu tahini, 1 cățel de usturoi pisat, 1/2 lingură suc proaspăt de lămâie, cam 1/4 linguriță sare, 2 linguri apă rece-rece (sau cub de gheață) și 1/4 linguriță chimion măcinat (opțional). Mixează bine, bine, iar la final gustă să vezi dacă mai cere lămâie, sare și apă.
5)
Când hummusul e gata, varsă-l într-un bol încăpător și în el adaugă treptat iaurtul, amestecând bine cu o furculiță sau lingură. Gustă de sare și adaugă câtă consideri.
6)
Acum că hummusul e gata, roșiile cred că sunt gata și ele, mai toacă mărunt frunzele de pătrunjel, mărar și mentă. Pune-le peste roșii și amestecă să se împrietenească aromele.
7)
Pe un bol frumos sau o farfurie adâncă, pune hummusul labneh. În mijlocul lui pune roșiile coapte, iar deasupra lor presară semințele de floarea-soarelui. Cum ziceam, ar merge bine și niște lipii să fie la îndemână și îndegură. Dacă nu-s, mai e varianta de pâine prăjită. Poftă bună!