Cartofi dulci cu legume și brânză

cartofi dulci cu legume

Acesta este un preparat foarte gustos și sățios, cu arome de bucătărie mexicană. Se prepară ușor, la tigaie și pentru legume vom folosi cartofi dulci, ardei gras roșu, puțină ceapă și usturoi. Punem și boabe de porumb dulce la conservă, că merg foarte bine cu restul ingredientelor. Iar sosul care face ne poartă în Mexic este doar din roșii cuburi în sos și condimente. Mai punem niște brânză rasă deasupra și avem un prânz sau o cină pe cinste.

Acum, pentru sos folosim un mix de condimente taco. Dacă vă place mâncarea mexicană, vă puteți prepara singuri acest mix într-un borcănaș și așa îl aveți la îndemână oricând. Eu vă dau cantitățile pentru 2 linguri (6 lingurițe).

Mix de condimente taco:
  • chimion măcinat – 3 lingurițe
  • boia dulce – 1 linguriță
  • usturoi granulat – 1 linguriță
  • ceapă granulată – 1/2 linguriță
  • oregano uscat – 1/2 linguriță
  • fulgi chili – 1/2 linguriță
  • chili pudră – 1/4 linguriță

Sigur, cantitățile de chili le puteți pune după gustul propriu. Poate vă place mai picant sau deloc picant, caz în care puteți renunța de tot la chili.

Pentru brânză eu am folosit cheddar roșu și gouda. Nu e musai să faceți și voi un amestec, puteți pune doar cheddar sau doar gouda. Sau chiar să încercați cu alte brânzeturi, dar neapărat să fie din cele care se topesc.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 30 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii: 802

Ingrediente

  • 1 buc medie cartof dulce, (350 g)
  • 1 buc medie ardei gras roșu, (250 g)
  • 1 buc mică ceapă galbenă, (50 g)
  • 1 cățel usturoi
  • 1/2 conservă porumb dulce, (140 g net)
  • 1/2 conservă roșii cuburi în sos, (200 g)
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 50 g cheddar roșu ras
  • 70 g gouda rasă
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • 1 linguriță condimente taco
  • 1 buc mică lime/lămâie, (opțional)
  • 3-4 fire pătrunjel verde, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Curăță de coajă usturoiul, ceapa, cartoful dulce, apoi taie ardeiul în ½ pe lung și îndepărtează-i cotorul cu nervurile și semințele. Spală-le pe toate împreună cu pătrunjelul și lime-ul.

  • 2)

    Ia un tocător și 2-3 boluri:

    • Taie cartoful dulce în felii pe lungime (cam de 1.5cm grosime), feliile fă-le bețișoare la fel de groase, iar bețișoarele transformă-le în cuburi de aceeași dimensiune. Pune totul într-un bol.
    • Ceapa tai-o în ½ pe lung, îndepărtează-i cotorul cu mustăți, apoi tai-o pe lungime, urmând striațiile, după aia pe grosime ca să-ți iasă cuburi de 0.3cm. Aruncă cotorul și pune ce-ai tocat în alt bol.
    • Ardeiul taie-l pe lung în bețișoare de 1cm grosime, apoi adună-le pe toate în mănunchi și fă din ele cuburi tot de 1cm. Pune-l în alt bol, sau lasă-l pe tocător.
    • Usturoiul pisează-l/taie-l cubulețe mici-mici de tot.
  • 3)

    Dă pe răzătoarea cu lacrimi mari brânza, toată într-un bol după care amestec-o cu mâna.

  • 4)

    Acum, că toate sunt pregătite, ia o tigaie și așaz-o pe plită la foc mediu spre mic. Varsă 3 linguri de ulei și abia când e fierbinte, pune cuburile de cartofi în tigaie. Amestecă de vreo 3 ori, apoi presară pe ei sare de 3 ori cât cuprinzi între 3 degete și ½ linguriță de condimente taco. Amestecă iar.

  • 5)

    După 2-3 minute, dacă vezi că vor să se lipească de tigaie, pune 2-3 linguri de apă (cu atenție, că sar stropi). Mai lasă-i 1-2 minute maxim, apoi pune ceapa, amestecă, pune ardeiul și presară iar 1 praf de sare, amestecă vreo 2 minute, după care pune porumbul scurs de zeamă, mai o tură de amestecat, apoi pune roșiile cuburi în sos împreună cu usturoiul și toate condimentele ce ți-au mai rămas (1 linguriță chimion, 1/2 linguriță coriandru și 1/2 linguriță condimente taco). Amestecă, acoperă cu un capac (doar dacă ai) și mai lasă pe foc până se înmoaie cartofii și-s buni de mâncat.

  • 6)

    La final, gustă să vezi dacă mai cere sare și dacă îți place puțină acreală, stoarce și suc proaspăt de lime (eu am stors un sfert). Dacă totul e ok, stinge focul și presară brânza frumos și uniform deasupra, apoi acoperă tigaia cu un capac/farfurie sau folie de aluminiu.

  • 7)

    Cât stă brânza la topit, toacă frunzele de pătrunjel mărunt-mărunt și înainte de a pune pe farfurii mâncarea, presară-le deasupra.

    Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii802
Grăsimi55g
Saturate15g
Monosaturate22g
Polisaturate13.6g
Carbohidrați58.4g
Zahăr23g
Fibre8.1g
Proteine26.6g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare