Am primit în dar o frumuțete de macrou mic și colorat. Proaspăt și filetat. L-am sărat și apoi tamponat cu puțină făină, după care l-am prăjit. De ce l-am dat prin făină și nu l-am prăjit direct? Ca să rămână pielea intactă și să nu se prindă de fundul tigăii.
Pentru peștișori am făcut și un sos special pentru vietățile din apă. Unul cu roșii uscate, capere, usturoi, eșalotă și pătrunjel verde. I-am pus și un ardei iute uscat, cât să fie foooarte puțin picant. Voi puneți după gust.
Dacă doriți și o garnitură, vă recomand un orez fiert simplu, o mămăligă sau cartofi wedges.
Recomandări
Macroul are o aromă bogată de pește, distinctă de alți pești. Este foarte sănătos, fiind o sursă bogată de acizi grași omega-3 numai buni pentru creierele noastre. Fiind bogat în grăsimi, se și strică repede, de aceea e bine să-l consumați cât mai repede. Atunci când îl cumpărați, uitați-vă să aibă corpul ferm și pielea strălucitoare.
Sosul. Dacă nu aveți la îndemână toate ingredientele pentru sos, puteți să vă creați voi unul. De exemplu, pentru că macroul are un gust așa de puternic de pește, merge cu arome mai moi, cum ar fi: rubarba, sfecla roșie, castraveții. Mai merg aromele picante, ca ardeiul iute, hreanul, caperele, chives, ceapă verde și bineînțeles, sucul de lămâie și lime.
1 lingură ulei de la roșiile uscate, (sau ulei de măsline)
10 g unt nesărat, 82% grăsime
55 g roșii uscate în ulei
1 lingură plină capere în oțet
2 căței usturoi
1 buc medie eșalotă, (30 g)
1 buc mică ardei iute uscat
1 legătură pătrunjel verde
150 ml supă
Metodă
1)
Prima dată sărează fileurile de pește și lasă-le deoparte până prepari sosul.
2)
Pentru sos, curăță de coajă eșalota și usturoiul, apoi spală-le împreună cu pătrunjelul cel verde.
3)
Toacă mărunt eșalota și pune-o într-un bol. Taie cubulețe mici roșiile uscate și lasă-le pe tocător.
4)
Așază pe foc mic spre mediu o crăticioară (una de sosuri e ideală) și varsă în ea 1 lingură de ulei și 10 g de unt de calitate, nesărat și cu 82% grăsime. Când grăsimea s-a încins, pune eșalota tocată și amestecă în ea până se înmoaie, cu atenție să nu o arzi. Sfărmă între degete 1 ardei iute mic și uscat deasupra eșalotei, adaugă usturoiul pisat și 1 lingură plină de capere scurse câta de zeamă. Amestecă vreo 2 minute.
5)
Acum pune roșiile uscate și tocate împreună cu 150 ml de supă și piper cât cuprinzi între 2 degete. Amestecă din când în când, iar între timp, toacă mărunt frunzele de pătrunjel. Când lichidul s-a evaporat cam pe 1/2, pune pătrunjelul tocat, amestecă până se evaporă lichidul. La final, gustă de sare și adaugă de e nevoie. Ia de pe foc și hai să facem peștele!
6)
Varsă pe o farfurie făina albă, iar pe foc mediu pune o tigaie mai mare cu ulei – atât cât să ajungă cam până pe la jumătatea tigăii. Și dacă tot pregătim terenul, pune-ți aproape de plită și o tavă de cuptor cu grilajul deasupra sau un platou cu șervețele de hârtie. Asta pentru pus peștii prăjiți.
7)
Dă fiecare macrou micuț prin făină, față-verso, scutură excesul și când uleiul din tigaie e încins, pune fileurile de baby macrou cu pielea în jos și cu spațiu între ele. După 3 minute, întoarce cu o paletă peștișorii și rumenește-i și pe burtă timp de 2-3 minute (sau mai mult, dacă ai bucăți mai mari). Scoate-i cu grijă pe grilaj/platou ca să se scurgă uleiul. Poți verifica dacă macroul e gătit corect, făcând o tăietură în partea mai groasă a fileului. Pulpa trebuie să fie fermp, umedă și ușor opacă.
8)
Când ai terminat de bronzat toți frumoșii, pune-i pe farfurii cu sosul de roșii uscate lângă. Așază și felii de lămâie să-și stoarcă cine vrea pe pește și mănâncă cu poftă și cu ce garnitură dorești!