Această pastă de năut orientală, alături de leurdă devine și mai sănătoasă, dar mai ales gustoasă. Poate fi un antreu sau o gustare minunată ce se mănâncă cu lipie, crackerși sau pâine. Merge foarte bine alături de legume cum ar fi: roșii, castraveți, ardei, morcovi, măsline.
De preparat, se prepară foarte simplu, dar și rapid dacă alegi să o faci cu năut de la conservă. Eu am mereu năut și tahini – pastă de susan în casă, în caz că se anunță niște musafiri, să gătesc repede antreul. 😉 Un antreu adorat și de vegani, și de carnivori. Din cantitățile date mi-au ieșit 300g, adică 3 porții generoase.
Partea bună este că se păstrează câteva zile bune la frigider. Dar neapărat acoperit cu un strat subțire de ulei sau cu folie de prospețime. Dacă leurda nu este în sezon, puteți încerca și varianta de Hummus clasic.
Spală bine de tot leurda și pune-o într-o strecurătoare să nu ne umplem hummusul cu apă. Toacă leurda mai mărunt. Altfel, dacă o punem întreagă în blender, se va încolăci în jurul cuțitașului.
2)
Desfă conserva de năut și scuge zeama într-o cană. Năutul zvârle-l în cana de la blender, cu 2 linguri de zeamă, cu 2 de tahni, puțin bicarbonat anti-balonare, chimion doar dacă dorești, sare și suc de lămâie. Mixează până obții o pastă.
3)
Adaugă leurda tocată și un cub de gheață (dacă ai). Asta e un trick ca să facem hummusul mai pufos. 😉 Varsă și uleiul de măsline și mixează iar. Dacă e nevoie, mai adaugă lichid de la năut. Mixează din nou.
4)
Când ai obținut o pastă cât dorești tu de fină/texturată, gustă să vezi dacă mai e nevoie de sare și suc de lămâie. Dacă nu servești imediat, acoperă hummusul cu un strat fin de ulei sau cu o folie de prospețime ca să nu se oxideze. Și nu uita, leurda e ca usturoiul – cu cât stă mai mult, cu atât are gust mai intens. Poftă bună!