Vinete cu mozzarella și sos marinara

Caserola vinete parmigiana

Vinete în sos aromat de roșii, cu brânză toropită de căldura cuptorului – ce poate fi mai bun!? Deși nu conține carne, e o mâncare consistentă care poate fi servită ca fel principal.

Recomandări:
  • Vinete. Dacă aveți de unde, vă recomand să folosiți vinete de început de sezon, când sunt tinere, micuțe, lucioase și dulci.
  • Sos marinara puteți folosi și din comerț dacă nu aveți chef să-l preparați. Eu îl fac mereu acasă după rețeta mea, pe care o împărtășesc și cu voi mai jos. Nu e rețeta clasică de marinara, dar e cea care îmi place mie.
  • Condimente. Dacă nu găsiți în magazine condimente italienești, faceți-vă voi mixul, că e simplu: se pune o cantitate egală (gen 1 vârf linguriță) din aceste plante uscate și mărunțite: busuioc, oregano, cimbru, salvie și maghiran.

Notă: Această rețetă am publicat-o și în cartea Cele mai bune rețete Homefresh, vol. 2. Credit foto: Ovidiu Bejan

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 60 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii: 550

Ingrediente

  • 800 g vinete
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 200 g mozzarella
  • 40 g parmezan ras/grana padano
  • 1 linguriță condimente italienești
  • 30 g pesmet
  • 10 g busuioc verde

Sos marinara

  • 1 buc mică ceapă
  • 1 buc mică morcov
  • 3 căței usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 200 ml roșii pasate/cuburi în sos
  • 1 linguriță zahăr/miere
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță cimbru uscat

Metodă

Sosul marinara

  • 1)

    Hai să facem un sos marinara îmbogățit. Curăță de coajă ceapa, cățeii de usturoi, morcovul, după care dă-le o spălătură bună. Taie ceapa în cubulețe mici, morcovul tot așa, usturoiul toacă-l mărunt sau pisează-l și împinge-l într-un colț de tocător.

  • 2)

    Ia o tigaie sau cratiță non-aderentă mai mică, varsă în ea 1 lingură de ulei și așaz-o pe foc mic. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și morcovul și amestecă până ceapa devine translucidă, iar morcovelul cât de cât moale.

  • 3)

    Adaugă usturoiul, amestecă de 2-3 ori, după care varsă roșiile pasate sau cuburi (cum le ai) și amestecă vreo 5-8 minute, până se evaporă apa și se îngroașă sosul.

  • 4)

    Pune în sos câte 1 linguriță de zahăr/miere, oregano, cimbru, iar sare după gust. Mai lasă pe foc 1-2 minute, amestecând, după care stinge focul și gustă să vezi dacă mai cere sare/zahăr. Lasă-l nițel la răcit.

  • 5)

    Când deja nu mai frige, varsă-l în cana de la blender. Mixează bine și lasă deoparte.

Caserola cu vinete

  • 1)

    Pornește cuptorul la 200°C/treapta/temperatură moderată spre mare.

    Spală vinetele, șterge-le cu un șervet, apoi îndepărtează-le cotorul și restul taie rondele de 1-1.3 cm grosime.

  • 2)

    Ia o tigaie (cea mai mare și non-aderentă pe care o ai) și pune-o pe foc mediu spre mare cu 1 lingură de ulei în ea. Când uleiul s-a încins bine, pune rondelele de vinete într-un singur strat. Presară pe ele sare și când capătă puțină culoare și față și verso (cam 2 minute/parte), scoate-le pe o farfurie pe care ai pus 1-2 șervețele. Repetă figura și la tura 2, iar dacă e nevoie, mai poți picura puțin ulei în tigaie, numai atenție să nu sară stropi pe tine.

  • 3)

    Până termini toate vinetele, taie mozzarella felii de aprox. 4-5 mm (de cam 10-11 felii ai nevoie la 2-3 porții).

  • 4)

    În vasul pentru cuptor (ideal yena sau ceramică), pune un strat de sos marinara, adică 1/2 din compoziție. Deasupra pune un strat de vinete, peste ele presară condimentele italienești, deasupra 1/2 din feliile de mozzarella, cu spațiu între ele că se extind când se topesc.

  • 5)

    Peste mozza, presară 1/2 din parmezanul ras. Pune iar un strat și ultimul de vinete, deasupra sosul marinara rămas, întins uniform, peste el mozzarella, peste ea parmezanul, iar peste parmezan, pesmetul.

  • 6)

    Bagă vasul în cuptor, la mijloc și închide ușa. Peste 10-15 minute brânza ar trebui să se topească și mâncarea să fie gata.

  • 7)

    Dar până e gata, tu spală busuiocul, șterge-l bine de apă și toacă-i frunzele minunat mirositoare. Iar când mâncarea e gata, scoate vasul din cuptor, presară deasupra busuiocul și mănâncă cu poftă!

Valori nutriționale/porție

Calorii550
Grăsimi16g
Saturate13g
Monosaturate0.1g
Polisaturate0.1g
Carbohidrați14g
Zahăr0g
Fibre10g
Proteine13g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare