Vinete în sos aromat de roșii, cu brânză toropită de căldura cuptorului – ce poate fi mai bun!? Deși nu conține carne, e o mâncare consistentă care poate fi servită ca fel principal.
Recomandări:
Vinete. Dacă aveți de unde, vă recomand să folosiți vinete de început de sezon, când sunt tinere, micuțe, lucioase și dulci.
Sos marinara puteți folosi și din comerț dacă nu aveți chef să-l preparați. Eu îl fac mereu acasă după rețeta mea, pe care o împărtășesc și cu voi mai jos. Nu e rețeta clasică de marinara, dar e cea care îmi place mie.
Condimente. Dacă nu găsiți în magazine condimente italienești, faceți-vă voi mixul, că e simplu: se pune o cantitate egală (gen 1 vârf linguriță) din aceste plante uscate și mărunțite: busuioc, oregano, cimbru, salvie și maghiran.
Hai să facem un sos marinara îmbogățit. Curăță de coajă ceapa, cățeii de usturoi, morcovul, după care dă-le o spălătură bună. Taie ceapa în cubulețe mici, morcovul tot așa, usturoiul toacă-l mărunt sau pisează-l și împinge-l într-un colț de tocător.
2)
Ia o tigaie sau cratiță non-aderentă mai mică, varsă în ea 1 lingură de ulei și așaz-o pe foc mic. Când uleiul s-a încins, pune ceapa și morcovul și amestecă până ceapa devine translucidă, iar morcovelul cât de cât moale.
3)
Adaugă usturoiul, amestecă de 2-3 ori, după care varsă roșiile pasate sau cuburi (cum le ai) și amestecă vreo 5-8 minute, până se evaporă apa și se îngroașă sosul.
4)
Pune în sos câte 1 linguriță de zahăr/miere, oregano, cimbru, iar sare după gust. Mai lasă pe foc 1-2 minute, amestecând, după care stinge focul și gustă să vezi dacă mai cere sare/zahăr. Lasă-l nițel la răcit.
5)
Când deja nu mai frige, varsă-l în cana de la blender. Mixează bine și lasă deoparte.
Caserola cu vinete
1)
Pornește cuptorul la 200°C/treapta/temperatură moderată spre mare.
Spală vinetele, șterge-le cu un șervet, apoi îndepărtează-le cotorul și restul taie rondele de 1-1.3 cm grosime.
2)
Ia o tigaie (cea mai mare și non-aderentă pe care o ai) și pune-o pe foc mediu spre mare cu 1 lingură de ulei în ea. Când uleiul s-a încins bine, pune rondelele de vinete într-un singur strat. Presară pe ele sare și când capătă puțină culoare și față și verso (cam 2 minute/parte), scoate-le pe o farfurie pe care ai pus 1-2 șervețele. Repetă figura și la tura 2, iar dacă e nevoie, mai poți picura puțin ulei în tigaie, numai atenție să nu sară stropi pe tine.
3)
Până termini toate vinetele, taie mozzarella felii de aprox. 4-5 mm (de cam 10-11 felii ai nevoie la 2-3 porții).
4)
În vasul pentru cuptor (ideal yena sau ceramică), pune un strat de sos marinara, adică 1/2 din compoziție. Deasupra pune un strat de vinete, peste ele presară condimentele italienești, deasupra 1/2 din feliile de mozzarella, cu spațiu între ele că se extind când se topesc.
5)
Peste mozza, presară 1/2 din parmezanul ras. Pune iar un strat și ultimul de vinete, deasupra sosul marinara rămas, întins uniform, peste el mozzarella, peste ea parmezanul, iar peste parmezan, pesmetul.
6)
Bagă vasul în cuptor, la mijloc și închide ușa. Peste 10-15 minute brânza ar trebui să se topească și mâncarea să fie gata.
7)
Dar până e gata, tu spală busuiocul, șterge-l bine de apă și toacă-i frunzele minunat mirositoare. Iar când mâncarea e gata, scoate vasul din cuptor, presară deasupra busuiocul și mănâncă cu poftă!