Sosul romesco este un sos spaniol cu origini catalane. Inițial, pescarii de aici îl preparau ca să-l mănânce cu pește. Dar, cu timpul, sosul a început să fie acompaniat de pui, curcan, vită, legume coapte, ori pe grătar (vinete, dovlecel, cartofi, conopidă). Mai e savurat alături de brânză, măsline, ouă sau doar cu pâine prăjită. Pentru că e atât de plăcut parfumat, se mai folosește la paste, frittata sau chiar pizza.
Gustul lui este absolut minunat și de neuitat. Predomină aroma ardeilor copți și a migdalelor, este dulceag, ușor astringent. Iar pentru aventurieri, poate fi și picant dacă i se adaugă un ardei iute copt sau fulgi chili.
Recomandări:
- Acum, legat de preparare, dacă nu aveți ardei gata copți, să știți că pentru a obține 200g, e nevoie de 2-3 ardei kapia mai mari sau 2 ardei grași roșii medii. De nu aveți nici curte cu grătar, vă sugerez să-i coaceți fie direct pe aragaz, fie într-o tigaie grill. Evitați coacerea la cuptor, pentru că nu vor avea gust de fum și nici consistența cărnoasă.
- De asemenea, migdalele se pot înlocui cu alune de pădure, iar usturoiul se poate scoate dacă e musai. Oțetul de vin roșu (sau vinul sherry) este important și nu l-aș trăda cu cel de vin alb, pentru că îi schimbă gustul și nu în bine. Mai bine deloc…
