Romesco – sos spaniol de ardei copți

Sosul romesco este un sos spaniol cu origini catalane. Inițial, pescarii de aici îl preparau ca să-l mănânce cu pește. Dar, cu timpul, sosul a început să fie acompaniat de pui, curcan, vită, legume coapte, ori pe grătar (vinete, dovlecel, cartofi, conopidă). Mai e savurat alături de brânză, măsline, ouă sau doar cu pâine prăjită. Pentru că e atât de plăcut parfumat, se mai folosește la paste, frittata sau chiar pizza.

Gustul lui este absolut minunat și de neuitat. Predomină aroma ardeilor copți și a migdalelor, este dulceag, ușor astringent. Iar pentru aventurieri, poate fi și picant dacă i se adaugă un ardei iute copt sau fulgi chili.

Recomandări:

  • Acum, legat de preparare, dacă nu aveți ardei gata copți, să știți că pentru a obține 200g, e nevoie de 2-3 ardei kapia mai mari sau 2 ardei grași roșii medii. De nu aveți nici curte cu grătar, vă sugerez să-i coaceți fie direct pe aragaz, fie într-o tigaie grill. Evitați coacerea la cuptor, pentru că nu vor avea gust de fum și nici consistența cărnoasă.
  • De asemenea, migdalele se pot înlocui cu alune de pădure, iar usturoiul se poate scoate dacă e musai. Oțetul de vin roșu (sau vinul sherry) este important și nu l-aș trăda cu cel de vin alb, pentru că îi schimbă gustul și nu în bine. Mai bine deloc…
Vizualizare tipărire
  • Timp total: 10 minute
  • Porții: 300g
  • Calorii: 132

Ingrediente

  • 200 g ardei copți, (600g ardei proaspeți)
  • 100 g roșii cherry
  • 2 căței medii usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline, (45ml)
  • 1 lingură oțet de vin roșu, (15ml)
  • 20-25 g migdale crude
  • 1 felie pâine albă, (opțional)

Metodă

  • 1)

    Varsă migdalele într-o tigaie mică și așaz-o pe foc mediu inițial, iar după ce vezi că s-a înfierbântat bine, dă focul la mic și amestecă des să nu se ardă migdalele. Când sunt ușor rumenite, scoate-le tin tigaie. Între timp, pune și felia de pâine la prăjit.

  • 2)

    Spală roșiile cherry și pune-le în cana de la blender. Apoi curăță cățeii de usturoi, dă-le și lor o spălătură, taie-i felii și pune-i peste roșii. Adaugă ardeii copți, uleiul de măsline, oțetul de vin roșu, migdalele și sare de 2 ori cât cuprinzi între 2 degețele. Mixează bine până obții o un sos gros, apoi pune și cam un sfert miez de pâine prăjită și mai mixează puțin, cât să fie sosul ușor granulat. Dacă e nevoie, mai adaugă miez de pâine sau sare.

Valori nutriționale/100g

Calorii132
Grăsimi10.4g
Saturate1.2g
Monosaturate7.76g
Polisaturate1.67g
Carbohidrați9.53g
Zahăr3.91g
Fibre2.5g
Proteine2.98g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare