O salată perfectă pentru anotimpul rece este aceasta cu ingrediente de sezon. E ușor crocantă, cu gust cald, dulce-acrișor. Se face destul de repede și foarte simplu.
Am curățat și tăiat morcovii, sfecla roșie și păstârnacul, le-am stropit cu ulei de măsline și le-am dat la cuptor. Când au fost gata, le-am dat printr-un dressing cu lămâie și miere. Iar pentru prospețime și un plus de vitamine, am presărat la final și frunze de mărar și pătrunjel verde. A fost bună salata de iarnă și s-a mâncat cu poftă. 🙂
Prima și prima dată, pornește cuptorul la 200°C. Curăță de coajă morcovul, sfecla roșie și păstârnacul, apoi spală-le bine împreună cu pătrunjelul și mărarul.
2)
Taie sfecla roșie și păstârnacul în bucăți mai groase (eu le-am tăiat wedges de cam 1-1.5 cm grosime) și cât de cât egale. Morcovii taie-i rondele de 1cm grosime.
3)
Pune hârtie de copt pe o tavă de cuptor (poți folosi și un vas, dar să fie suficient de mare astfel încât legumele să stea într-un strat). Varsă legumele tăiate în tavă, stropește-le cu 3 linguri ulei de măsline și presară pe ele sare, apoi amestecă-le bine cu mâna până se acoperă cu ulei pe toate părțile. Dă-le la cuptor pentru 20-25 de minute, întorcându-le după 15 minute.
4)
Cât stau legumele la cuptor, pregătește dressingul într-un bol, amestecând bine toate ingredientele: sucul de la 1/2 de lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță muștar Dijon, 1/2 linguriță miere și 1 vârf de linguriță de sare.
5)
Toacă frunzele de pătrunjel și mărar. Și dacă dorești, poți rumeni miezul de dovleac într-o tigaie, pe foc mic și cu atenție să nu le arzi. Eu le-am pus crude.
6)
Când legumele sunt gata, adică gătite, dar cât de cât ferme pentru că nu le vrem prea înmuiate, scoate tava din cuptor și varsă legumele într-un bol de salată. Toarnă peste ele dressingul, miezul de dovleac și verdețurile tocate, amestecă bine și mai lasă-le vreo 5-10 minute să se aromatizeze toate. Abia după ce au stat la relaxat, gustă să vezi dacă le mai lipsește ceva. Poftă bună!