Salată de iarnă cu rădăcinoase coapte

Salata de sfecla rosie, morcov si pastarnac

O salată perfectă pentru anotimpul rece este aceasta cu ingrediente de sezon. E ușor crocantă, cu gust cald, dulce-acrișor. Se face destul de repede și foarte simplu.

Am curățat și tăiat morcovii, sfecla roșie și păstârnacul, le-am stropit cu ulei de măsline și le-am dat la cuptor. Când au fost gata, le-am dat printr-un dressing cu lămâie și miere. Iar pentru prospețime și un plus de vitamine, am presărat la final și frunze de mărar și pătrunjel verde. A fost bună salata de iarnă și s-a mâncat cu poftă. 🙂

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 40 minute
  • Porții: 2
  • Calorii: 345

Ingrediente

  • 3 buc medii morcovi, (200-250g)
  • 2 buc medii sfeclă roșie, (250-300g)
  • 1 buc medie-mare păstârnac rădăcină, (110-130g)
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 1/2 linguri miez de dovleac
  • 2-3 fire mărar verde
  • 2-3 fire pătrunjel

Dressing

  • 1/2 buc lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1/2 linguriță miere de albine
  • 1/8 linguriță sare

Metodă

  • 1)

    Prima și prima dată, pornește cuptorul la 200°C. Curăță de coajă morcovul, sfecla roșie și păstârnacul, apoi spală-le bine împreună cu pătrunjelul și mărarul.

  • 2)

    Taie sfecla roșie și păstârnacul în bucăți mai groase (eu le-am tăiat wedges de cam 1-1.5 cm grosime) și cât de cât egale. Morcovii taie-i rondele de 1cm grosime.

  • 3)

    Pune hârtie de copt pe o tavă de cuptor (poți folosi și un vas, dar să fie suficient de mare astfel încât legumele să stea într-un strat). Varsă legumele tăiate în tavă, stropește-le cu 3 linguri ulei de măsline și presară pe ele sare, apoi amestecă-le bine cu mâna până se acoperă cu ulei pe toate părțile. Dă-le la cuptor pentru 20-25 de minute, întorcându-le după 15 minute.

  • 4)

    Cât stau legumele la cuptor, pregătește dressingul într-un bol, amestecând bine toate ingredientele: sucul de la 1/2 de lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță muștar Dijon, 1/2 linguriță miere și 1 vârf de linguriță de sare.

  • 5)

    Toacă frunzele de pătrunjel și mărar. Și dacă dorești, poți rumeni miezul de dovleac într-o tigaie, pe foc mic și cu atenție să nu le arzi. Eu le-am pus crude.

  • 6)

    Când legumele sunt gata, adică gătite, dar cât de cât ferme pentru că nu le vrem prea înmuiate, scoate tava din cuptor și varsă legumele într-un bol de salată. Toarnă peste ele dressingul, miezul de dovleac și verdețurile tocate, amestecă bine și mai lasă-le vreo 5-10 minute să se aromatizeze toate. Abia după ce au stat la relaxat, gustă să vezi dacă le mai lipsește ceva. Poftă bună!

Valori nutriționale/porție

Calorii345
Grăsimi24g
Saturate3.3g
Monosaturate16.8g
Polisaturate2.9g
Carbohidrați32.6g
Zahăr13.1g
Fibre9.4g
Proteine3.8g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare