Mereu mi-au plăcut prăjiturile cu fructe, în special răsturnatele. Sunt mai sănătoase, mai ușoare și foarte bune. Dar de data aceasta, am vrut un aluat cu iaurt. Iaurtul face aluatul mai umed, mai puțin aerat, mai puțin palid, parcă mai țărănesc. Fiind deja umed datorită compoziției, am pus fructele deasupra.
Ce îmi place mie la prăjitura asta răsturnată, este că se face mai rapid. Dacă la pandișpanul clasic amestec lent și cu grijă nu sparg bulele de aer din spuma de albușuri, aici dau totul la mixer. Scurt și la obiect, doar cât să se amestece ingredientele.
Recomandări:
Piersicisau alte fructe – preferata mea a fost cea în care am folosit piersici din grădina mamei, un soi cu fructe mici, nu prea colorate, dar foarte aromate. Am făcut și cu piersici mari din comerț, dar pentru că au fost mai tari, a trebuit să le tai mai subțiri ca să se gătească odată cu aluatul. Prăjitura iese bună și cu caise sau prune.
Iaurt – am folosit iaurt de casă, nepasteurizat, luat de la o băcănie locală. Dacă nu aveți la dispoziție, puteți pune lapte bătut sau iaurt grecesc.
Zahăr – eu folosesc 10 linguri de zahăr, anume 165 grame. Dacă vouă vă plac deserturile foarte dulci, suplimentați cantitatea cu 2-3 linguri.
Aluat – pentru aluat, folosiți ingredientele la temperatura camerei. Ouăle și iaurtul e bine să le scoateți din frigider cu 30-60 de minute înainte de a vă apuca de treabă. Mai important de atât, nu mixați prea mult aluatul! Odată ce ați bătut ouăle cu zahărul până și-au dublat volumul, la adăugarea restului de ingrediente mixați doar cât să se încorporeze. Adică, câteva secunde.
Tavă – folosiți o tava de metal care permite căldurii să se transmită rapid și peste tot. Forma tăvii e bine să fie dreptunghiulară, astfel încât suprafața să fie mai mare și aluatul să se gătească uniform. A mea, din poză are 28*20 cm. O dată am copt-o în formă rotundă și mi-am învățat lecția. Pentru că marginile erau gata, dar mijlocul crud și a trebuit să-i măresc timpul cam mult de coacere.
Prima dată, pornește cuptorul la 180°C, apoi scoate tava din dotare, unge-o cu puțin unt și tapeteaz-o cu nițică făină. Sau, dacă nu ai chef să te murdărești din prima. poți acoperi fundul și lateralele tăvii cu o hârtie de copt.
2)
Acum, spală bine piersicile de puful cu care se mândresc și lasă-le să se usuce de apă. În acest timp, pregătește toate ingredientele pe masa de lucru, cântărește-ți iaurtul – 250 gr, uleiul – 150 gr, făina – 300 gr. În făină pune 1/4 linguriță sare și 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu. Amestecă.
3)
Revin-o la piersicuțe și dacă ți se pare că au coaja groasă, decojește-le cu peelerul de legume sau cu un cuțit mic. Taie-le apoi în jumătate și învârte în sens opus de cele 2 părți până se desprind. Scoate sâmburele și cu o linguriță scobește partea lemnoasă dacă e. Taie fiecare jumătate în felii, dar nu le desfă, să nu se oxideze. Repetă până le gați de feliat.
4)
Pentru că la topping folosim untul topit, pune 15 gr într-un vas ceramic sau de metal și dă-l la cuptor.
5)
Într-un bol mai mare sparge cele 4 ouă și peste ele pune 10 linguri de zahăr (sau 12 dacă vrei aluatul mai dulce). Zăpăcește-le bine cu mixerul de mână, la viteză mare până își dublează volumul. Asta ar trebui să se întâmple în 2-3 minute.
6)
Adaugă iaurtul și mixează la viteză mică, doar câteva secunde. Apoi varsă uleiul, pune esența de vanilie și coaja de portocală. Mixează tot la viteză mică, tot câteva secunde.
7)
Pune jumătate din cantitatea de făină, amestecă cu paletele să intre făina în aluat și apoi mixează scurt. Repetă cu restul de făină și mixează doar cât să ți se încorporeze în aluat. Gata, poți scoate mixerul din priză.
8)
Cu mare grijă, scoate și untul din cuptor, că sigur s-a topit. Peste el varsă 3 linguri de zahăr brun și amestecă.
9)
Varsă aluatul în tavă și curăță bine bolul cu o spatulă. Nivelează-l cât de cât și acoperă-l bine și frumos cu piersicile. Cu o linguriță, zvârle ici-colo peste piersici untul amestecat cu zahăr. Dă tava la cuptor și las-o 30-35 de minute.
10)
Când timpul a expirat, înfige o scobitoare în mijlocul aluatului și dacă iese curată, desertul tău e gata. Dacă nu, dă-i timp extra până aluatul e copt. Scoate tava din cuptor și las-o singurică vreo 30 de minute, să se răcească. Abia apoi, taie din ea și mănâncă cu poftă!