Prăjitură răsturnată cu prune

desert cu prune

Pufoasă, zemoasă și aromată. Prăjiturile cu fructe sunt deserturile mele preferate, iar această răsturnată am făcut-o de multe ori în ultima perioadă. Asta pentru că o fac repede, ușor și e pe gustul tuturor, de la mic la mare.

Pentru pandișpan nu e nevoie de mare brânză (chiar deloc brânză :P) și tot timpul am în casă ouă, făină, zahăr și ulei. Prune am doar în sezon, dar când nu sunt prune, o fac cu ce este: vișine, caise, mere, pere, că bune sunt și ele. Mereu le folosesc proaspete, nu congelate.

Recomandări

Tot legat de fructe, ca să nu aveți surprize că nu se înmoaie prea bine la copt, vă recomand următoarele:

  1. Dacă faceți prăjitura cu fructe moi, cum sunt cireșele, vișinele, caisele – o dați la cuptor împreună cu pandișpanul
  2. Dacă faceți prăjitura cu fructe tari, cum sunt merele – dați la cuptor prima dată fructele, cât să se înmoaie nițel. Cam 10 minute. Apoi, după ce sunt cât de cât răcite, puneți pandișpanul peste ele și dați la copt încă 20-30 minute, până e gata prăjitura.
  3. Dacă faceți prăjitura cu fructe precum pere sau prune, vedeți înainte dacă sunt moi sau tari. Dacă sunt moi, urmați recomandarea nr. 1, dacă sunt tari, recomandarea nr. 2.

De asemenea, la această prăjitură cu prune eu am folosit și puțin gem de portocale. De ce am pus? Nu pentru gustul de portocală – o să vedeți că el nu se simte -, ci pentru a potența gustul prunelor. Când prăjitura e gata și mușcați din ea, o să vi se pară că ați avut cele mai aromate prune. O să vedeți! La fel funcționează și pentru caise sau piersici, dar renunțați la ea dacă puneți de exemplu, cireșe sau vișine.

Cantități

Cantitățile de mai jos le-am folosit pentru o tavă rotundă de 22 cm diametru. Mi-au ieșit 6 porții. Dacă vreți să faceți o tavă mai mare, gen 35×23 cm, să dublați cantitățile.

Vizualizare tipărire
  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 6-7 persoane
  • Calorii: 338

Ingrediente

  • 600 g prune
  • 10 g unt
  • 1-2 linguri zahăr brun
  • 1 linguriță rasă scorțișoară
  • 2-3 lingurițe gem de portocale

Pandișpan

  • 2 buc mare ouă, dacă-s mai mici, poți pune 3 ouă
  • 50 ml ulei
  • 50 ml apă călduță
  • 100 g zahăr
  • 130 g făină tip 000
  • 1/2 plic praf de copt, (5 g)
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1/4 linguriță sare

Metodă

  • 1)

    Începem rețeta cu pornirea cuptorului. Pune-l la 180°C/treapta 4/temperatură moderată.

  • 2)

    Pregătește tava, anume unge-o cu puțin unt pe fund și pe pereții laterali. Spală fructele bine, șterge-le de apă și taie-le în jumătate. Eu prunele le tai pe lățime, căci îmi place să-mi iasă prăjitura jumătate fructe, jumătate pandișpan. 😀 Scoate sâmburii și pune fructele în tavă cu tăietura în jos. Înghesuie-le pe toate, într-un strat.

  • 3)

    Deasupra prunelor pune ici-colo bucățele mici de unt, apoi presară uniform zahărul brun, scorțișoara. Ia cu lingurița gem de porto și presară din loc în loc peste prune. Lasă deoparte sau dă la cuptor dacă fructele și-s tari (vezi recomandările din intro-descriere).

  • 4)

    Acum e momentul să-ți cântărește ingredientele și să pregătește 2 boluri – unul mare, unul mic. În cel mare pune albușurile de ouă, în cel mic gălbenușurile. Peste bolul cu gălbenușurile pune 50 ml de ulei, 50 ml apă călduță și 1 linguriță esență de vanilie. Amestecă doar cât să se destrame gălbenușurile. În vasul în care ai făina, varsă 1/2 plic praf de copt și puțină sare. Amestecă și lasă deoparte.

  • 5)

    Bate cu un mixer albușurile până când obții o spumă tare. Apoi adaugă zahărul și mixează în continuare până spuma e așa de tare, că poți întoarce castronul cu fundul în sus fără frica de a se scurge spuma din el.

  • 6)

    Scoate mixerul din funcțiune și ia o lingură sau un tel. Rând pe rând și puțin câte puțin, pune peste albușuri mixul de gălbenușuri și făina și cu mișcări ușoare amestecă până se înglobează în spumă. Repetă până le-ai împreunat pe toate.

  • 7)

    Varsă aluatul peste fructele din tavă și dă la cuptor pentru 20-30 de minute (în funcție de cuptor). Important e ca nu cumva să deschizi ușa cuptorului mai repede de 20 de minute, ca să nu se dezumfle pandișpanul. Când prăjitura pare crescută și rumenă, înțeap-o cu o scobitoare și dacă o scoți curată, înseamnă că blatul e copt. Dacă are urme pe ea, atunci mai las-o la cuptor câteva minute.

  • 8)

    Cum e gata făcută, scoate tava de la căldură și las-o vreo 10-15 minute. Apoi pune pe ea un platou sau fund de lemn și răstoarn-o cu grijă. Când se răcește, o poți tăia  felii pentru pofticioșii care nu mai au răbdare. Să o mâncați sănătoși! 🙂

Valori nutriționale/porție

Calorii338
Grăsimi12g
Saturate2.7g
Monosaturate5.2g
Polisaturate3.7g
Carbohidrați53.5g
Zahăr34.8g
Proteine5.5g

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețeta precedentă Rețeta următoare