Pufoasă, zemoasă și aromată. Prăjiturile cu fructe sunt deserturile mele preferate, iar această răsturnată am făcut-o de multe ori în ultima perioadă. Asta pentru că o fac repede, ușor și e pe gustul tuturor, de la mic la mare.
Pentru pandișpan nu e nevoie de mare brânză (chiar deloc brânză :P) și tot timpul am în casă ouă, făină, zahăr și ulei. Prune am doar în sezon, dar când nu sunt prune, o fac cu ce este: vișine, caise, mere, pere, că bune sunt și ele. Mereu le folosesc proaspete, nu congelate.
Recomandări
Tot legat de fructe, ca să nu aveți surprize că nu se înmoaie prea bine la copt, vă recomand următoarele:
- Dacă faceți prăjitura cu fructe moi, cum sunt cireșele, vișinele, caisele – o dați la cuptor împreună cu pandișpanul
- Dacă faceți prăjitura cu fructe tari, cum sunt merele – dați la cuptor prima dată fructele, cât să se înmoaie nițel. Cam 10 minute. Apoi, după ce sunt cât de cât răcite, puneți pandișpanul peste ele și dați la copt încă 20-30 minute, până e gata prăjitura.
- Dacă faceți prăjitura cu fructe precum pere sau prune, vedeți înainte dacă sunt moi sau tari. Dacă sunt moi, urmați recomandarea nr. 1, dacă sunt tari, recomandarea nr. 2.
De asemenea, la această prăjitură cu prune eu am folosit și puțin gem de portocale. De ce am pus? Nu pentru gustul de portocală – o să vedeți că el nu se simte -, ci pentru a potența gustul prunelor. Când prăjitura e gata și mușcați din ea, o să vi se pară că ați avut cele mai aromate prune. O să vedeți! La fel funcționează și pentru caise sau piersici, dar renunțați la ea dacă puneți de exemplu, cireșe sau vișine.
Cantități
Cantitățile de mai jos le-am folosit pentru o tavă rotundă de 22 cm diametru. Mi-au ieșit 6 porții. Dacă vreți să faceți o tavă mai mare, gen 35×23 cm, să dublați cantitățile.









