Mazărea și feniculul fac o pereche ideală. Aroma bândă de anason a feniculului și dulceața primăvăratică a bobului de mazăre se completează atât de bine. Mai pui și o burrata lângă și e răsfățul complet.
Pentru rețeta asta delicioasă aveți nevoie de boabe de mazăre fină congelată. Merge și mazăre proaspătă, dacă e abia culeasă din grădină. Altfel, nu prea merge să o folosiți crudă, numai opărită. Dar prin opărire se mai pierde din gust și culoare și nu vrem asta.
Legat de fenicul, atunci când îl cumpărați, uitați-vă după un bulb alb, fără pete. Frunzele, dacă există, să fie de un verde luminos, fresh și fără muguri înfloriți care-s semn de bătrânețe.
Ca plantă aromatică, puteți folosi fie mentă, fie mărar, fie nici-nici. Că merge și așa, pentru pretențioși. În rest, farfuria asta colorată, se face ușor și se mănâncă repede cu 1-2 felii de păine prăjită.
1 linguriță semințe de susan negru/alb, rumenite**, (3g)
Altele
2 buc burrata, (300g)
1 lingură ulei de măsline, (15ml)
Metodă
Pasta de mazăre
1)
Facem prima dată pasta de mazăre. Pentru asta, ia bulbul de fenicul și așază-l pe orizontală. Cu un cuțit, îndepărtează puțin din bază (capătul de la rădăcină) și taie tulpinile (adică cele 2-3-4 bețe). Dacă pe tulpini sunt frunzulițe proaspete, rupele cu mâna, spală-le și pune-le deoparte că sunt comestibile și arată fain la decor. Tulpinile le poți păstra și folosi la o supă sau ciorbă. Acum, taie bulbul în 1/2 (de la vârf la bază și dacă straturile exterioare sunt cu pete și par cam trecute prin viață, îndepărtează-le și aruncă-le. Ce a rămas, spală bine, apoi șterge cu un șervet. Taie cam 40g din el și mărunțește-le. Curăță și usturoiul de coajă, spală-l și pe el împreună cu menta sau mărarul – ce ai.
În tocătorul de la mixer sau în cana de la blender pune mazărea scursă bine de apă, 40g de fenicul tăiat, cățelul de usturoi pisat, 1 lingură de ulei de măsline, 1 linguriță suc proaspăt de lămâie sau lime, 1/4 linguriță sare și 1 vârf linguriță piper negru măcinat. Mixează câteva secunde, până obții o pastă nu prea fină. Gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi puțin fenicul/suc acru sau sare. Dacă totul e ok, toacă frunzele de pe 2-3 fire de mentă/mărar și amestecă-le cu o lingură în pastă. Dă măzărighea la frigider.
Salata de fenicul
1)
Pune pe un tocător feniculul rămas și șters bine de apă și taie-l felii pe lățime, dar cât poți tu de subțiri. Pune solzișorii de fenicul într-un bol. Ia și 2-3 fire de mărar și toacă frunzele. Pune-le și pe ele în bol. Mai adaugă acolo 1 lingură ulei de măsline, 1-2 lingurițe de suc proaspăt de lime sau lămâie, sare cât cuprinzi între 2 degete, semințele de susan. Iar dacă ai și frunze de fenicul, rupe-le cu mâna și amestecă-le bine cu restul. Gustă apoi să vezi dacă mai e nevoie să-i adaugi ceva.
Burrata și gata
1)
Scoate pasta de mazăre din frigider și așaz-o frățește pe 2 farfurii. Lângă ea pune salata de fenicul și apoi pune deasupra bulgărul de burrata scurs bine de zeamă. Toarnă pe fiecare bulgăraș câte 1/2 lingură ulei de măsline, presară puțină sare și piper negru măcinat. Se mănâncă cu pâine prăjită. Poftă bună!
Note
*Poți dezgheța mazărea la temperatura camerei cam 15-20 de minute sau, dacă te grăbești, o poți pune în apă clocotită pentru 1 minut. Iar când o scoți din apa fierbinte, neapărat să o pui într-un bol cu gheață sau să o dai prin jeturi de apă rece-rece ca să-i oprești fierberea și să o ajuți să își păstreze și culoarea frumoasă de primăvară. Apoi o poți scurge bine de apă și gata.
**Dacă semințele de susan ți-s grude, pe poți pune într-o tigaie pe foc mic. Din momentul în care tigaia e încinsă, le ia cam în 1-2 minute să se rumenească, numai să amesteci des în ele, pentru că se ard destul de ușor. Când începi să simți miros fain de susan, scoate-le din tigaie și lasă-le să se răcească.