Mangold sotat cu apio

Mangoldul (sfecla elvețiană) este la mare căutare datorită valorilor nutriționale extraordinare pe care le are. Frunzele acestei plante minune, se pot mânca fie crude, fie gătite. Curde, sunt puțin amărui, gătite, devin mai dulci, gustul fiind destul de asemănător cu al urzicilor. Noi astăzi le gătim cu apio, ceapă și usturoi. 

Printează rețeta

Mangold sotat cu apio

  • Timp total: 35 minute
  • Porții: 2
  • Calorii 190

Ingrediente

  • 1 legătură mare mangold, (250g)
  • 1-2 tije apio, (80-100g)
  • 1 buc medie ceapă galbenă, (80-100g)
  • 1 cățel usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline, (30ml)
  • 3-4 fire pătrunjel verde
  • 1/4 linguriță chili pudră, (0,7g)
  • 1 linguriță semințe coriandru, (1,7g, opțional)
  • 1-2 lingurițe oțet balsamic, (5-10ml, opțional)

Metodă

  • 1)

    Prima dată, curăță de coajă ceapa și usturoiul și spală-le împreună cu apio, pătrunjelul și frunzele de mangold.

  • 2)

    Ciopârțitul. Ia un tocător și un cuțit cu vârful ascuțit și:

    • Îndepărtează tija frunzelor de mangold până sus, unde e deja subțire. Taie apoi tijele în felii subțiri (0.3-0.7 cm) – partea mai lată mai subțire decât cea îngustă, astfel încât să se gătească la fel toate. Pune-le într-un bol mai măricel.
    • Frunzele de mangold rupe-le cu mâna/taie-le în bucăți nu prea mici, că se micesc oricum în tigaie. Pune-le în alt bol.
    • Ia într-o mână o bucată de apio – partea cu striații în jos – și cu cealaltă mână, prinde baza albicioasă și apasă în jos până se rupe puțin (nu de tot), după care trage-o de-a lungul tijei ca să-i scoți ațele, după care tai-o în felii pe lățime de cam 0-5-0.7 cm. Pune-le în bolul cu tijele de mangold.
    • Taie și ceapa cuburi nici foarte mici, nici foarte mari (tot cam de 0.3-0.5 cm) și pune-o peste apio.
    • Usturoiul toacă-l mărunt și lasă-l acolo, pe tocător.
  • 3)

    Ia o tigaie mare, varsă în ea uleiul și așaz-o pe foc mediu. Când uleiul s-a încins, pune semințele de coriandru (opțional) și după vreo 2 minute, când simți că emană miros fain (numai atenție să nu le arzi), scoate-le din ulei și aruncă-le.

  • 4)

    În uleiul aromat, pune acum ceapa cu tijele de mangold și apio în tigaie. Amestecă din când în când până se înmoaie cât de cât toate (cam 7-8 minute). Pune apoi usturoiul și presară sare cât cuprinzi între 3 degete și pudra de chili. Amestecă și când simți miros anti-pupat, pune frunzele de mangold și 1 ceșcuță de apă (50ml). Amestecă ușor și acoperă cu un capac. Lasă așa cam 2-4 minute, dar să mai amesteci când și când.

  • 5)

    Între timp, toacă frunzele de pătrunjel.

  • 6)

    Când a expirat timpul la mangold și apa s-a evaporat în mare parte, gustă o frunză să vezi dacă e gătită. Dacă e, stinge focul. Dacă nu e, mai lasă 1-2 minute pe foc, dar fără capac. La final, varsă în tigaie oțetul balsamic (opțional), amestecă și gustă de sare, dar să nu pui prea multă, pentru că mangoldul conține o cantitate destul de mare de sodiu. Dacă totul e ok, presară deasupra pătrunjelul verde tocat și gata. Poftă bună!

Note

Mulți aruncă tijele de apio, dar ele sunt bune și nutritive, atât că se gătesc mai greu decât frunzele. De aceea, secționăm tija de frunză și le gătim separat. 

La rețeta asta merge o garnitură de orez (eu am făcut orez basmati cu sălbatic), couscous sau bulgur. 

Valori nutriționale/porție

Calorii190
Grăsimi18g
Saturate2.4g
Monosaturate11.5g
Polisaturate2.8g
Carbohidrați7.8g
Zahăr2.3g
Fibre3g
Proteine2.5g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare