Hummusul, această pastă delicioasă de năut, este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu și se mănâncă cu lipie sau pâine. Merge foarte bine și alături de legume cum ar fi: roșii, castraveți, apio, ardei iute, brânză sărată, măsline și verdețuri.
Pe lângă faptul că e foarte gustos și se face rapid cu ajutorul unui blender, este sățios și sănătos. Hummusul este o sursă de nădejde de proteine, acizi grași esențiali omega-3, fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic, fibre și aminoacizi.
Din ingredientele de mai jos, au ieșit aproape 300g de hummus, adică 2 porții mari cât pentru un prânz.
1 vârf linguriță bicarbonat de sodiu, (0,25g, opțional)
Metodă
1)
Desfă conserva de năut, dă-l prin mai multe jeturi de apă și scurge-l. Pune-l în cana de la mixer (cel de ciopârțit legume e perfect ;).
2)
Curăță de coajă usturoiul, spală-l, spală și lămâia și tai-o în ½, dacă o ai întreagă.
3)
Adaugă peste năut pasta de susan (tahini), uleiul de măsline, cățelul de usturoi, chimionul, ¼ linguriță sare și stoarce 1 lingură suc de lămâie.
4)
Mixează bine până se face pastă și gustă să vezi dacă mai cere sare și/sau lămâie (eu am pus 3 linguri, că îmi place mai acrișor). Iar dacă nu vrei să te faci balon de la năut, poți pune și 1 vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu. Mai adaugă 2-3 linguri de apă rece-rece sau mai multe, dacă îți place mai moale, și mixează în continuare, până hummusul devine fluffy și cremos.
Notă
Hummusul poate fi păstrat la frigider, într-un bol acoperit. Iar ca să nu se oxideze, îl poți acoperi fie cu un strat subțire de ulei de măsline, fie cu o folie de prospețime, pe care o lipești bine de el, să nu rămână aer între. Rezistă până la 4-5 zile.