Tigaie cu praz, cartofi și smântână

O mâncare savuroasă pentru prânz sau mic-dejun, cu praz, cartofi și un sos de smântână cu muștar care merge de minune. Se sfințește totul cu mărar proaspăt, iar pentru un plus de consistență și aromă, se pot sparge și două ouă deasupra.

Printează rețeta

Tigaie cu praz, cartofi și smântână

  • Timp total: 45 minute
  • Porții: 2-3
  • Calorii 868

Ingrediente

  • 500 g cartofi albi
  • 1 fir praz, (140-150g)
  • 70 g brânză feta
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 50 g unt, (2 1/2 linguri)
  • 1 linguriță muștar fin, (5ml)
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui, (15ml)
  • 2 buc ouă, (opțional)
  • 2 căței usturoi
  • 3-4 fire mărar verde

Metodă

  • 1)

    Ia o oală de 2-3 l, pune în ea apă (cam ¾, nu până la buză) și 1 linguriță de sare. Așaz-o pe plită la foc mare.

  • 2)

    Curăță cartofii de coajă, spală-i și taie-i cuburi mai măricele (de 3-3.5 cm). Pune-i în oala de pe foc și focul dă-l la mediu spre mare.

  • 3)

    Curăță de coajă și cățeii de usturoi și apoi prazul – taie-i baza cu mustățile și partea verde-verde, ca să-ți rămână doar bucata albă până la alb-verzui inclusiv. Dă-i o spălătură bună de tot, căci printre straturi se mai ascunde pământ. Spală și usturoiul și mărarul.

    • Taie prazul rondele de cam 0.5 cm. 
    • Usturoiul pisează-l sau toacă-l mărunt-mărunt și pune-l într-un bol împreună cu smântâna și muștarul. Amestecă și lasă deoparte. 
  • 4)

    Vezi ce fac cartofii. Înțeapă unul cu o furculiță și dacă e pe jumătate fiert (nici prea tare, dar nici moale), înseamnă că trebuie să-i scurgi bine-bine de apă și să-i pui undeva răsfirați ca să se răcească și usuce bine.

  • 5)

    Pune tigaia pe foc mediu spre mare și pune în ea 1 lingură de unt (20g). Când untul s-a topit, pune prazul și amestecă din când în când până se înmoaie. Scoate prazul într-un bol și dă tigaia înapoi pe foc. Pune restul de unt și 1 lingură de ulei. Când untul s-a topit, pune cartofii uscați și aranjează-i frumos în tigaie să nu stea unul peste altul. Când vezi că s-au rumenit puțin, amestecă ușor în ei, iar când devin aurii, gustă unul să vezi dacă e făcut. Dacă este, scoate cartofii pe o farfurie și scoate și grăsimea din tigaie, că nu ne mai trebuie.

  • 6)

    Așază tigaia înapoi pe foc, dar focul dă-l acum la mic și varsă sosul de smântână cu muștar și pune și sare cât cuprinzi între 2 degete. Amestecă de 2-3 ori, apoi adaugă prazul gătit, amestecă să se răsfire în toată tigaia și pune cartofii rumeni, tot așa răsfirați. Presară deasupra și cât de cât uniform brânza feta sfărâmată în bulgări mici și doar dacă vrei, sparge și 2 ouă. Acoperă cu un capac și când brânza e topită cât de cât, iar albușul ouălelor e alb, stinge focul.

  • 7)

    Cât stă capacul pe tigaie, tu toacă frunzele de mărar, iar când mâncarea e gata, presară-le deasupra.

    Poftă bună!

Valori nutriționale/porție (2)

Calorii868
Grăsimi66g
Saturate19.1g
Monosaturate16.4g
Polisaturate5.2g
Carbohidrați58.6g
Zahăr4.6g
Fibre4.6g
Proteine12.9g

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rețeta precedentă Rețeta următoare