Tabbouleh este o salată levantină foarte răcoritoare și aromată. Se face cu muuult pătrunjel verde, câteva frunze de mentă, castravete, roșie, ceapă și bulgur. Se mai pot pune semințe de rodie, nu doar pentru gust, dar și pentru aspect. Iar în unele variante nu se pune roșie.
Salata asta cu gust de proaspăt, acrită ușor cu suc de lămâie, se mănâncă de regulă, alături de hummus și falafel. Noi o mai facem și pentru grătare, cum pică bine cu tot ce punem pe jar: pește, carne, dovlecei, vinete. Și nu doar că merge cu ele, dar ajută și să le digerăm mai bine.
1 buc medie castravete cornichon, (sau 100g fabio)
1 fir mic-mediu ceapă verde, (sau 25g ceapă uscată)
1 1/2 legătură bogată pătrunjel verde
10 frunze mentă verde
1/4 buc lămâie, 1-2 linguri suc
2 linguri ulei de măsline
1/4 linguriță chimion măcinat, (opțional)
1/4 linguriță sare
Metodă
1)
Varsă într-un ibric bulgurul, 50 ml de apă și pune sare aproape cât cuprinzi între 2 degete. Dă ibricul pe foc mic spre mediu. Când apa clocotește, fii pe fază și amestecă din când în când, să nu se prindă bulgurul de fund. După 5-6 minute, când apa s-a evaporat, ia de pe foc, amestecă și acoperă.
2)
Între timp, dezbracă ceapa de coajă și de frunzele uscate și spal-o împreună cu roșia, castravetele,lămâia, pătrunjelul și menta. Dacă se poate să le ștergi puțin cu un șervet, și mai bine, că nu ne place apa în tabbouleh.
3)
Taie roșiile în ½, apoi îndepărtează miezul zemos cu o lingură. Ce a mai rămas din roșie, taie felii și, în final, cubulețe de 0.5 cm. Castravetele taie-l cu tot cu coajă, tot așa în ½, apoi taie-l în felii pe lung, apoi cubulețe de 0.5 cm. Ceapa cu frunze taie-o cât mai mărunt. Pătrunjelul și menta, la fel, cât mai mărunt. Pune-le pe toate într-un vas de salată.
4)
Adaugă acolo uleiul de măsline, sarea și chimionul. Lămâia taie-o în ½ și stoarce 1 lingură de suc peste legumele și verdețurile din vas, amestecă bine.
5)
Când bulburul s-a mai răcit, afânează-l cu o fruculiță și varsă-l în bolul de salată, amestecă și gustă. Dacă mai e nevoie adaugă zeamă de lămâie și/sau sare.