Am făcut salata asta pentru o adunare la grătar cu prietenii. Fiind acrișoară, merge de minune cu carnea și cu peștele pe grătar. Iar partea bună este că se poate prepara și cu o zi înainte și păstra la frigider.
Eu am folosit cartofi albi noi și mici, dar se pot pune la fel de bine orice fel de cartofi: vechi, noi, albi, roșii. Ce este însă foarte important e să nu ții cartofii prea mult pe foc sau să-i fierbi în prea puțină apă. Asta pentru că avem nevoie de ei fermi și nu sfărâmicioși. În rest, e simplu și ușor.
Prima dată curăță de coajă cartofii (dacă ai cartofi noi, cum am folosit și eu, îi poți curăța cu partea abrazivă a unui burete de bucătărie nou). Spală-i bine și bucățile mai mari taie-le să fie cam de 2,5 cm. Pune cartofii într-o oală mare cu multă apă (să acopere cartofii cu 2-3 degete), 1 linguriță plină de sare și așază oala pe foc mare inițial, iar după ce vezi că face bulbuci, dă focul la mediu, să nu dea pe afară. Iar când vezi că deasupra se adună spumă, scoate-o frumos cu o paletă. Cartofii mei au fost gata (adică al dente) în 17 de minute. Tu să-i verifici totuși după 10 minute, căci în funcție de ce tip de cartofi folosești s-ar putea să se gătească mai repede (sau mai târziu).
2)
Cât fierb cartofii, curăță de coajă usturoiul, taie mustățile de la ceapa verde și frunzele veștejite dacă prezintă, apoi spală-le pe toate, inclusiv pătrunjelul**. Taie ceapa rondele subțiri (bulb + frunze), apoi toacă frunzele de pătrunjel mărunt și pune și ceapa și pătrunjelul într-un bol mic. Taie în cubulețe roșiile uscate. Lasă-le pe tocător, dacă nu te încurcă.
3)
Acum să facem dressingul. Pisează usturoiul și pune-l într-un bol sau borcănaș cu capac. Varsă acolo uleiul, sucul de lămâie, muștarul, condimentele, puțin piper negru măcinat, dacă dorești și sare cât cuprinzi între 3 degete. Amestecă bine-bine/agită borcanul energic până obții o emulsie.
4)
Când cartofii sunt al dente, scurge-i bine de apă și pune peste ei roșiile uscate și dressingul. Amestecă ușor să nu sfărâmi plăpânzii cartofi și lasă-i puțin la răcit, înainte să îi amesteci cu ceapa verde și pătrunjelul. La final gustă să vezi dacă e nevoie să mai adaugi sare și/sau lămâie. Se mănâncă reci sau la temperatura camerei. Poftă bună!
Note
*Cantitea de muștar din rețetă este pentru cel clasic, dulce. Dacă vrei să folosești muștar Dijon, îți recomand să înjumătățești cantitatea, întrucât este mult mai puternic decât cel clasic.
**Dacă vrei să prepari salata în avans, adaugă pătrunjelul chiar înainte de servire, ca să fie cât mai aromat și proaspăt. 😉